Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Een soort grap

Column: Een soort grap
3 apr 2023 om 10:09

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 2 april 2023

Dit weekend hadden we 1 april en dus waarschijnlijk vele grappen. Maar de grootste grap was toch wel de beurs de afgelopen weken. Want ondanks dat er banken omvielen en vele banken enorme percentages koersverlies leden gingen de indices (fors) omhoog. De beurzen in Europa staan na het eerst kwartaal bijna plus 10 procent wellicht gecorrigeerd met dividend er zelfs boven. Hoe rijmen deze zaken? En kijk eens in de VS daar zijn er nog grotere stijgingspercentages zo is de Nasdaq bijna 17 procent hoger in het kwartaal.

Geen misverstanden natuurlijk ik ben als vermogensbeheerder en broker blij met hogere koersen (dat is goed voor de massa). Maar laten we dan wel stoppen met de vergelijkingen in de media met 2008. Nu heeft de recente stijging in mijn ogen  ook iets te maken met het einde maand en einde kwartaal. Dit soort momenten zijn enorm belangrijk voor beleggers.

Nasdaq

To Bie or not Bie

We gaan het zo hebben over de gepubliceerde inflatiecijfers maar voor mij was het belangrijkste nieuws de dood van een groot inspirator. Namelijk Wim de Bie is van ons heengegaan en hij had met Kees van Kooten met hun programma’s grote invloed op mij. Mijn generatie zat wekelijks voor de buis voor programma’s als Keek op de week en het Simplistische verbond. Via dit soort satire werd namelijk ons de spiegel voorgehouden. Dit is iets dat ik ook probeer met mijn wekelijkse columns te doen, mensen tot nadenken aan te zetten over beleggen en de wereld.

Alles door de rozebril.nl 

Maar snel door naar de afgelopen week. We hadden dus best slechte (core)inflatiecijfers, waar je zelfs als optimist bedenkingen bij kon hebben en ook hadden we nog steeds problemen in de banken sector. Toch waren de beurzen enorm positief gestemd en hikten we in de Twindicator tegen koopsignalen aan of hadden zelfs ineens weer koopsignalen. Bijv. de Dow Jones mini futures die boven de Twindicator sloot.

Dow Jones Mini futures

Uit Europa naar USA?

Ook de Europese Eurostoxx50 index ging op het slot boven de Twindicator uit.

Eurostoxx

Voor de bus gegooid met A1 bonds (achtergestelde leningen)

Terwijl we in de daling lang hebben moeten wachten op de Duitse Dax hebben we in deze stijging ook in de Dax direct een draai naar kopen. Nu ben ik rationeel nog aan het wachten en wil een bevestiging dat het niet gewoon een einde kwartaal manipulatie is. Omdat los van de liquiditeit die door de Centrale banken in de markt gegooid is ik de argumenten mis om nu ineens heel enthousiast te worden wetende  dat we mede door de bankencrisis een recessie krijgen. Dit omdat ik van mening blijf dat het omvallen van banken leid tot hogere financieringskosten omdat investeerders hogere vergoedingen willen nu ze weer gezien hebben hoe gemakkelijk groepen investeerders voor de bus gegooid kunnen worden.

Duitse Dax

Overigens een leuk weetje

De FTI oftewel de future op de AEX heeft nog geen koopsignalen in de Twindicator gegeven (en dus nog short).

FTI

Eerst nog even inflatie

We hadden zoals gezegd een kleine verbetering in de inflatie cijfers, maar los van dat de hoogte nog lang niet bij de target inflatie (zoals de Centrale banken dit willen zien) zijn, de onderliggende oorzaken van inflatie niet weggenomen. De inflatie uit goederen zal mede door de stakingen en dus de loongolf verder doorgaan. In Duitsland hadden we een week geleden de grootste staking sinds de jaren negentig. De vraag is niet of we het gaan zien in lonen maar meer of het een loon explosie gaat veroorzaken. De werknemers zijn namelijk al jaren lang door de opeenstapeling van inflatiestimulatie vanuit overheden en centrale banken, er fors op achteruitgegaan in hun koopkracht.

Inflatie komt ook uit prijsstijgingen door belastingverhogingen. En wellicht zijn we het vergeten, maar in juni gaat de BTW/accijns korting op brandstof er weer vanaf en zijn we weer terug op oude niveaus. En dan heb ik het nog niet eens over de hogere olieprijs die de OPEC veroorzaakte door bekend te maken dat ze de productie gaan beperken.

Onder het mom van gezondheid (en ja sigaretten zijn slecht) zijn ook weer de sigaretten duurder geworden. Tot slot verwacht ik ook inflatie uit klimaat veranderingen neem de hittegolf in Spanje (nu reeds bosbranden). We importen veel groente en fruit uit Spanje en droogte zo vroeg in het seizoen is natuurlijk niet goed voor de oogst. Tot slot vraag ik me af hoe het later dit jaar weer gaat worden met de graan situatie in de Oekraïne. Dit heeft effecten op veevoedings- (veevoer) prijzen en dus de kosten van voedsel (vlees).

2jaars USA

Niks meer gewend.

We zien in de media consumenten, maar ook projectontwikkelaars die klagen over de hoge rente en dus minder betaalbaarheid. Iedereen heeft lang geprofiteerd van de lage rente en daardoor is er een huizen bubble ontstaan. Dit heeft veel positieve effecten gebracht maar nu gaat de spreekwoordelijke wal het schip keren en gaan we negatieve effecten zien van een meer normale rente.

Tot slot in dit licht kan je ook eens kijken naar de 2jaars rente in de VS. Ja, deze is weer hard gedaald maar hoe duurzaam en blijvend is deze rente daling? Is deze niet gewoon aan de bankenpaniek gekoppeld en als er geen bankenpaniek is wat dan?

Bunds

Wat is normaal?

De Duitse Bunds op maandbasis geven aan dat we nog lang niet op de niveaus van voor 2008 zijn. Om aan te geven dat de stress niet helemaal weg is kijken we naar een paar grafieken van de Fed. We kijken eerst even naar de vraag naar “deposits”.

Deposits

Bron: https://fred.stlouisfed.org/series/WDDNS

Wat zegt deze grafiek?

Het is een grafiek van de direct opvraagbare deposito’s van M1. Deze wordt gedefinieerd als het totaal aan direct opvraagbare deposito’s bij commerciële banken en aan het buitenland gerelateerde instellingen, met uitzondering van die welke verschuldigd zijn aan de Amerikaanse overheid, Amerikaanse en buitenlandse bewaarinstellingen en buitenlandse officiële instellingen.

Saai maar om volledig te zijn de definitie:

Om dubbeltelling te voorkomen van de deposito’s die gelijktijdig in de boeken van twee deposito-instellingen staan, sluit de direct opvraagbare depositocomponent van M1 contante items in het proces van verzameling (CIPC) en de Federal Reserve float uit. Direct opeisbare deposito’s als gevolg van instellingen die deposito’s in de Verenigde Staten en de Amerikaanse overheid, evenals andere direct opvraagbare deposito’s en CIPC worden gerapporteerd op de FR 2900 en, voor instellingen die de FR 2900 niet indienen, worden geschat met behulp van gegevens gerapporteerd op de Call Reports . Direct opvraagbare deposito’s aangehouden door buitenlandse banken en buitenlandse officiële instellingen worden geschat aan de hand van gegevens gerapporteerd op de Call Reports. Federal Reserve float wordt verkregen uit de geconsolideerde balans van de Federal Reserve Banks, die elke week wordt gepubliceerd in de H.4.1 statistische release van de Federal Reserve Board.

FRED deposits

Bron: FRED

Nog een plaatje. Federal Reserve float wordt verkregen uit de geconsolideerde balans van de Federal Reserve Banks, die elke week wordt gepubliceerd in de H.4.1 statistische release van de Federal Reserve Board.

Nu zag ik ook Amerikaanse politici die nu ineens riepen dat het een beetje eigen schuld dikke bult was dat Credit Suisse in de problemen kwam, want zij hadden cliënten geholpen om de belasting te ontduiken. Nu zou ik zeggen wat is de basis van het bankieren in Zwitserland en meer van dit soort landen? Maar nog beter is gewoon je geschiedenis te weten en dus weten dat Credit Suisse reeds in 2014 bekend heeft voor een onderzoeksrechter dat ze cliënten hielpen belasting te vermijden… Dus laten we geen oude koeien uit de sloot halen.

Geschiedenis helpt vaak

Laat ik eerst eens een keer terug gaan in de geschiedenis van de banken en dan heel ver terug. Een bank was voor oorsprong een plek, waar je als burger of bedrijf het geld veilig liet bewaren. En als de bankrovers de plaatselijke bank dan toch beroofde was er een probleem.

Een stap in de tijd, voor de banken was er de plaatselijke goudsmid. In de tijd dat we nog geen papier geld hadden, bestond ons betaalmiddel uit munten en juwelen. De goudsmid van de stad bewaarde dit alles in een kluis en gaf iedereen een bewijs van storting. Ook dit ging wel eens fout, want na een tijdje kwamen goudsmeden erachter dat niet de gehele voorraad steeds opgehaald werd en als ze persoonlijk geld nodig hadden, (of extra inkomsten wilde generen) goud gingen uitlenen. In die tijd werd er 10 a 20 procent van al het goud in de voorraadkluis uitgeleend. Maar als de cliënten van de goudsmid het idee hadden dat het goud uitgeleend was aan iemand die het niet terug kwam brengen, dan kon de hele stad in paniek raken en ging iedereen snel zijn of haar goud ophalen. Een situatie die we later “Bankrun” gingen noemen. In deze situatie had uiteindelijk de persoon (of personen) die achteraan in de rij stonden (10 a 20 procent) een probleem want hun goud was er niet en hun papieren bewijs dat ook als betaalmiddel had gediend werd ineens niet meer geaccepteerd.

Een sprong in tijd  

En als we dan weten dat het papieren geld helemaal geen gouden basis meer heeft en de huidige banken bijna 90 procent van hen toevertrouwde assets uitlenen en we dit normaal vinden, dan weten we ook dat zonder een Centrale bank, slechts 10 procent van iedereen die ze geld heeft toevertrouwd zijn geld terug krijgt bij een “Bankrun”. Tot zo ver de geschiedenis, terug naar de huidige situatie.

Junk spread is groter

Credit spreads zijn extreem belangrijk. De oplopende Junk spread geeft aan dat we dichtbij een recessie zijn. Natuurlijk kan het deze keer allemaal anders zijn…

Recesession Spread

Onzekerheid troef

Maar de onzekerheid over de banken toekomst helpt zeker niet mee om de economie te laten groeien. Niemand maakt zich druk over de coronaschulden die nog terug betaald moeten worden. Recent hadden we het bericht in de media: Tienduizenden bedrijven moeten coronaschuld nog terugbetalen en dit kan leiden tot afschrijvingen bij Banken. Ook het kabinet wilde actie, want meer dan 100.000 ondernemers hebben nog een coronaschuld bij de Belastingdienst. Het kabinet maakt zich “met name zorgen” om de ruim 73.000 ondernemers die helemaal niets hebben afgelost sinds afgelopen najaar…

Even om het een plekje te geven: de gezamenlijke corona-belastingschuld staat op totaal ruim 19 miljard euro die nog moet worden terugbetaald aan de fiscus. Dat mag worden uitgesmeerd over vijf jaar, maar makkelijk wordt het voor velen niet, vrezen ondernemersclubs. Zo’n 1.700 bedrijven staan al op de rol voor mogelijke schuldsanering en daar komen er steeds meer bij. Zie bijv. RTL

Energieprijzen

Ook maakt niemand zich druk over energieprijzen in de toekomst, we krijgen weer dat de buffers gevuld moeten worden door de overheden, om klaar te zijn voor volgende winters. En voor de consumenten: Eens zal het energieplafond er toch weer vanaf gaan.

Belofte maakt schuld.

Niemand maakt zich druk over het schuldenplafond in de VS. Even de definitie: Een schuldlimiet of schuldplafond is een wettelijk mechanisme dat het totale bedrag dat een land kan lenen of hoeveel schuld het mag aangaan, beperkt. Verschillende landen hebben beperkingen op het gebied van schuldbeperking. Wikipedia (Engels) of de Amerikaanse overheid

Vroeger was alles beter

Vroeger was het China die veel Staatspapier (schuldpapier) kocht voor de dollars die ze ontving voor alle producten die ze leverde. Maar wie heeft nu de meeste Amerikaanse staatsleningen? (Who owns most of US debt? Bron Google) en de top 5 die toch wel verrassend is:

  1. Japan.
  2. China.
  3. The United Kingdom.
  4. Belgium.
  5. Luxembourg

De huidige nummer 1 zijnde Japan. Japan had vanaf november 2022 U$D 1,08 biljoen aan staatsobligaties, waarmee het China versloeg als de grootste buitenlandse bezitter van Amerikaanse schuld. De lage en de soms negatieve rentemarkt in Japan maakte dat het aanhouden van Amerikaanse schuldpapier aantrekkelijk was voor de Japanners. Of dat verhaal ook voor België en Luxemburg op gaat betwijfel ik…

Terug naar het Schuldenplafond

We quoten even de FED: Vanaf maart 2023 kost het $ 307 miljard om de schuld te behouden, wat 12% is van de totale federale uitgaven. De afgelopen tien jaar is de staatsschuld elk jaar gestegen.

Grappig (om het maar grappig te noemen) is dat ik recent een boek las van Robert Reich waar uitgelegd werd hoe de Wall Street banks, maar ook andere dominante sectoren juist het totale budget en dus ook het schuldenplafond gebruiken om totaal uit te geven kosten aan de controles te ondermijnen. Dit gebeurd dus door budgetten van controle departementen zo te verkleinen dat ze vleugellam zijn of worden. Er kunnen dan maar een kleine groep toezichthouders zijn die controles over heel grote groepen moeten houden. Ook op de Amerikaanse belastingdienst wordt al tijden ingezet op een krimp van mensen en daarmee wordt het makkelijker om de belasting te ontwijken aldaar.

Maar laten we even kijken naar de schuldenberg in de wereld:

wereld schulden

Bron: debtclock

En kijk dan ook eens naar de schuld per belastingbetaler (en per inwoner). Zie de creditkaart schuld, de autofinancieringen, de hypotheken, studentenleningen, etc.

Debt clock

In detail zal je schrikken van de enorme hoeveelheid. Maar niet alleen de VS heeft grote schulden ook de rest heeft veel schuld uitstaan. We kijken daarom ook even naar website van The Economist.

debt clock Economist

Bron: The economist

Je kunt op de website van de economist diverse landen bekijken en ook vergelijken met elkaar. Je kunt dan Frankrijk met de VS vergelijken.

Economist USA debt

Bron: The Economist

Wellicht een tip om eens in te duiken, als iemand zich verveelt op goede vrijdag of in het paasweekend.

The Economist debt clock

Bron: The Economist

De maand grafieken

Nu de maand afgelopen is en we ook aan het einde van het kwartaal waren beland is het goed om even wat langere termijn plaatjes te bekijken.

We kijken dan natuurlijk eerst naar de voorspeller, namelijk de Dow Jones Transport index. Transport zou een voorspeller van de economische toekomst moeten zijn. Maar per saldo gebeurde er de laatste jaren weinig en hebben we nog verkoopsignalen.

Dow Jones transport

Per saldo niks gebeurd

Al bijna een jaar was (lees is) er dus geen enthousiasme in de Dow Jones transport index. Maar ook de Mid- en Small-cap aandelen die ook de voorloper van de economische groei moet zijn, geeft deze grafiek geen positief toekomst beeld. Ook hier nog steeds verkoopsignalen.

Russell2000

Breed

Als we breder dan de Russell2000 gaan en naar de Bredere markt index Willshire5000 gaan zien we ook in deze maandgrafiek geen heel optimistisch beeld. Ook de brede Amerikaanse index hebben we verkoopsignalen.

Wilshire5000

Nog breder

Van de brede markt index Willshire5000 gaan we terug naar de Tech. Tech deed het afgelopen kwartaal heel goed maar als we ook hier uitzoomen doet het mij meer aan een versie van de situatie in 2001 lijken. Kortom ook hier wordt ik niet heel vrolijk.

Nasdaq

Na Nasdaq komt zonneschijn

Nu had ik in december een paar ideetjes gegeven en een kwartaaleinde is ook altijd een mooi moment om even te kijken hoe het gaat met:

De jaar tips van 2023

We beginnen met Meta (ook wel Facebook) dit blijkt een prima tip het aandeel is bijna 70 procent omhoog. Doe een deel van je positie weg en pak dus wat winst.

Meta

Atos staat ook voor het jaar nog meer dan 5 procent hoger maar we hebben natuurlijk veel hoger gestaan. Een mooi voorbeeld dat winst afromen en uitstekend idee is. Als je net als mij delen verkocht hebt kan je op huidige niveaus zelf weer kopen.

Atos

Galapagos is op het moment van schrijven met een daling van bijna 15 procent nu een drama keuze, maar ook dat is maar een moment. Want na de tip in december hadden we een mooie rit en de tip was voor eind 2023 dus het kan allemaal nog goed komen. Kempen kwam vorige week nog met een hernieuwde koop.

Galapagos

In het lang naar het Gala(pagos)

Uitzoomen is ook altijd goed en we zien dan dat we op koersniveaus zitten van 2015 en 2016. Kortom een steunzone wordt verwacht.

Lange grafiek Galapagos

Resume: Het einde kwartaal effect kan dingen een beetje beter maken dan we denken. Persoonlijk blijf ik wat sceptisch over de huidige stijging.

Volgende week waarschijnlijk geen column, maar je weet het nooit zo met de paas.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.