Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Bankrun en Banken Bankrupt

Column: Bankrun en Banken Bankrupt
21 mrt 2023 om 09:22

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 19 maart 2023

Het leek er lange tijd op dat de normalisatie van de rente (lees rente verhogingen) na een lange periode van zero (nul) rente of zelfs negatieve rentes, geen enkel effect hadden op de normale economie. Nu moest dit volgens mijn redenering onmogelijk zijn en uiteindelijk weten we dat dit ook klopt want de rente verhogingen hebben heel grote effecten gehad op de banken die lang verplicht waren om de dure staatsleningen te kopen. Een failliet van een Crypto broker bracht uiteindelijk aan het licht dat veel spreekwoordelijke keizers geen kleed aan hadden. Om maar even met een oud sprookje van de Keizer te spreken.

Er is zoveel aan de hand in het bankenland en dan hebben we het niet over onze marginale problemen in onze regering na winst van de BBB en ook hebben we het niet over de rellen in Paris waar de Franse  regering de 64 jarige pensioenleeftijd doorduwde en zo bijna ten val komt.

Even voor de Whappies

Nu werd en wordt Trump als een soort verlosser gezien door een groot aantal gekkies. Dit omdat hij de zittende macht niet vertegenwoordigde? Maar even net als fact checkers gewoon nieuwsfeitjes op een rijtje en denk dan even na; De miljardair, Peter Thiel (opportunist) werkte lang bij Credit Suisse is oprichter van PayPal en investeerder in depressie medicijnen. Deze Peter Thiel, was adviseur bij Trump en President Trump schafte op 24 mei 2018 de stress testen en intensieve controles af voor “kleine” banken met een balans kleiner dan 250 miljard. Hij had zelf 50 miljoen staan bij Silicon Valley Bank en riep afgelopen week via Twitter op tot een Bankrun… hoezo geen zittende macht? En hoezo doe je dit? Wetende dat een Bank-rupt gaat als er een Bankrun is. Immers een normale bank heeft maar heel weinig liquiditeit.

Even een paar ‘willekeurige’ gevolgen?

SVB Group min 100 procent

De SVB Group problemen. Vele tientallen miljarden van beleggers zijn verdwenen nu het bedrijf voor een faillissement ging. Op de 9de sloot het op 106,04 en daarna was er geen officiële handel meer.

SVB

Signature Bank min 100 procent

Signature Bank eindigde 10 maart op 70 USD met een waarde van het bedrijf van 4,4 miljard dollar, maar handelde ook niet meer na die datum en in de officieuze handel ging er nog een keer 70 dollar vanaf. Dus ook hier zijn er gewoon vele tientallen miljarden vernietigd.

Signature

We zouden verder kunnen gaan met First Republic Bank of de vele andere banken die mega geraakt zijn. Maar we gaan door naar een grote vervolgschade en dan niet meer bij de “kleine” banken maar bij de grote jongens.

 

To Big to save?

Dus terwijl in Amerika the daylight saving periode inging, moesten er ineens banken gered (saving banks periode) worden. Nu zei: Nouriel Roubini dat; “Credit Suisse Might Be Too Big to Be Saved” en de kijkende naar de CDS (Credit Default Swap) werd het verhaal van CS niet beter van de toezegging van de Zwitserse overheid om 30 a 50 miljard kapitaal te verstreken. Op zondag kwam het nieuws voorbij dat UBS slecht 1 miljard bood voor het totale bedrijf dat vrijdag na een enorme jarenlange glijbaan nog 8,5 miljard waard was. Later werd de deal gedaan op 3 miljard maar wel werden alle achtergestelde A1 bonds (behorende tot het kapitaal) afgeschreven.

Op maandag krijgen mogelijk de reactie hierop, want dan moet de koers nog een keer door X gedeeld worden. Hoeveel miljarden zijn hier niet mee vernietigd. Hieronder de grafiek van het aandeel in Zwitserland.

Credit Suisse

En hier de grafiek van de Amerikaanse notering van Credit Suisse in dollars.

Credit Suisse usd

Lehmann achtig moment?

Nu heb ik in een grijs verleden grote derivaten deals met dit bedrijf gedaan en dus ik vraag me af of de overname door een andere partij alle problemen oplost. Maar het is natuurlijk beter dan een failliet zoals bij Lehman. Dit weekend was het verhaal dus dat CS het bod van UBS nog weigerde. Eerst was er nieuws over een bod van 1 miljard, toen werd het verhaal 2 miljard en uiteindelijk was het bod 3 miljard in aandelen UBS… zoals gezegd een schijntje van de waarde van vrijdag (8,5 miljard) en helemaal een schijntje van waarde van de assets (klanten en personeel).

Op het journaal zag ik nog wat gewone mensen die zeiden dat we de banken stuk moeten laten gaan, maar pas op wat je wenst. Dit soort partijen hebben allerlei SPAC achtige structuren en mega grote posities. Ook als een verzekeraar de default moet betalen kan weer nieuwe gevolgen hebben.

Credit Suisse lang

Bad assets?

Het probleem is dus getrickered door Crypto problemen maar komt uiteindelijk uit de rentestijging en daarmee samenhangend dus het minder waard worden van de waarde (koers) van staatsleningen. De staatsleningen worden dan ook al “toxic” genoemd. En President Biden kwam met het” idee” om  iedereen die problemen had met liquiditeit (lees een bankrun) zijn Bonds op inkoopprijs mocht inleveren. Dus een soort niet goed geld terug actie. Alleen wie betaald deze actie want er zitten mega verliezen op de gekochte staatsleningen. Kijk maar eens naar de 30jaars obligaties die in 2020 nog 190 stonden en nu rond de 130 zijn.

30jaars Tbond

Lekker rustig Staatsleningen?

Of de twee-jaars obligaties die in ruim een jaar tijd van 111 naar 101 gingen.

2jaars Tbonds

You go to Move

Alle stress in de obligatiemarkt zorgt ervoor dat de MOVE index die obligatiestress aangeeft naar hoge niveaus van het begin van de kredietcrisis. In het verleden leidde stress tot nog meer stress. Wantrouwen leidde tot nog meer wantrouwen.

MOVE

Onderweeg de banken!

Banken zijn dus een beleggingsklasse waar je even mee op moet passen. Niemand weet wie en hoeveel exposure iemand had richting een van de probleem banken. In mijn columns waarschuw ik al veel langer en ook twee weken gelden maakte ik nog een kort filmpje om iedereen te waarschuwen. Maar de vraag is natuurlijk ook moeten de verzekeraars als Nationale Nederlanden en Aegon meedoen in deze misère? Het lijkt mij speculatief best leuke niveaus om te kopen. Maar wellicht is het nog veel te vroeg.

NN group

Verzekeraars

NN Group heeft nog geen koopsignalen in de Twindicator en technisch kan je nog best zonder al te veel “problemen” naar de 20 Euro, ondanks dat hier fundamenteel geen enkele reden voor is.

Aegon

Aegon?

Voor Aegon geldt een soortgelijk verhaal. Je bent nu in een steunzone rond de 3,90 Eur. Maar als het niet houdt zien we ook net zo makkelijk 2 euro en ook hier zou fundamenteel geen reden toe zijn maar het zijn gewoon gekke markten.

Bitcoin

Sprekende over gekke markten.

We hadden verkoopsignalen in de Bitcoin en die waren logisch gezien de problemen die de Bitcoin-banken hadden. Maar de verkoopsignalen werden te niet gedaan en we kregen zelfs koopsignalen. Maar gezien alle problemen in de financiële wereld lijkt het me alles behalve een goed moment om in crypto te zitten. Ik negeer dus het signaal en wacht op een nieuw verkoopsignaal.

Euro USD

Valuta’s beïnvloed door rentebeweging.

De Euro dollar is nog steeds een verkoop. Dus ondanks dat we een 50 BPS rente verhoging in Europa hadden, deze komende week weten we of wellicht er een 25 BPS verhoging komt in Amerika. Deze rente stappen zijn belangrijk voor de banken onrust maar ook voor de verhouding in de Euro dollar. Voor de rest moeten we de onrust Indicatoren scherp in de gaten houden.

Volatility

Nogmaals pas op met de banken

Vorige week liet ik de grafiek van de Banken index al zien en technisch zie ik geen reden om nu heel enthousiast te worden.

Banken index

Uiteindelijk verkoop in Dax

Ook hebben we eindelijk de verwachte verkoopsignalen in de Duitse Dax index. De correctie lijkt dus pas begonnen.

Dax

Resume: de VIX (volatility) liep vrijdag meer dan 10 procent op en ging 2,5 punten omhoog naar de 25,51. Nog niet echt paniek niveaus en eigenlijk laag gezien de enorme storm die er waait in de banken sector. De strategie blijft voorzichtig zijn, bescherming nemen en houden. Want de rente kant niet zo gemakkelijk verlaagd worden als in 2008.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.