Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Column: Als door hitte bevangen?

Column: Als door hitte bevangen?
1 aug 2022 om 09:30

Als door hitte bevangen?

Op de beurs gaat het er verhit aan toe. Oké sommige aandelen waren optisch heel goedkoop geworden door de correctie en ja een aantal bedrijfsresultaten zijn heel mooi. Maar we hebben ook een rente stap gehad (omhoog) en er komen slechtere economische cijfers voorbij (o.a. US GDP krimp tweede kwartaal achtereen deze maal met 0,9). Om het al helemaal niet te hebben over de hoog blijvende inflatiecijfers. Zie bijvoorbeeld: Inflation figure that the Fed follows closely hits highest level since January 1982

Bonds USA

De obligaties veerden op na de renteverhoging en negeerde dus de inflatiecijfers. De obligatiemarkt gaat er dus vanuit dat we een recessie krijgen en of eigenlijk al in zitten. Of de FED en de andere centrale banken weer direct de rente gaan verlagen als de economie even tegen zit weet ik niet. Persoonlijk zou je verwachten van niet. Het komt mij allemaal een beetje heel verwend over, elke keer als het even tegen zit moet Papa (FED) meteen te hulp komen.

Natuurlijk ze zijn vanaf 2010 na eerder ingrijpen in tijdens de kredietcrisis, gewoon door gegaan met extreem lage rentes (QE, LSAP, ZIRP, etc.). Hierdoor is iedereen (beleggers, pensioenfondsen, verzekeraars) risico gaan zoeken in leningen die nog iets van rente betaalden (lees zeer gevaarlijke leningen). Dit gaf op haar beurt de bedrijven kans om enorme leningen aan te gaan (bijv. de CLO market staat op record grote zijnde 427 miljard in 2021) en ondertussen dit geld aan te wenden om dividenden te betalen en ‘share buybacks’(aandelen inkoopprogramma’s) te doen. Dus de ‘search for yield’ zorgde voor hogere aandelen koersen en meer bedrijfsschulden. Daarmee zijn er dus eigenlijk meer risico’s, want de balansen van bedrijven zijn logischerwijs mede door de inkoop van aandelen verslechterd.

Nu ben ik niet de enige zwartkijker grote Amerikaanse banken zoals Morgan Stanley waarschuwen de beleggers ook, weliswaar ook om andere redenen.

Bearmarket rally?

Maar zoals gezegd de beurzen hebben er zin in en de AEX is ook de afgelopen week weer fors hoger gegaan. Kortom we moeten de Twindicator meer blind volgen. Wel zijn we met heel veel witte candles (dus overbought) beland bij de 200 daags gemiddelde lijn. Dit zou een weerstand kunnen betekenen.

AEX

Inkomens verschillen

Voor we verder gaan met de beurzen. En ik had beloofd een column te maken over arm en rijk, maar het ontbreekt nog even aan tijd. Dus ik zal in de toekomst terug komen op de grote verschillen tussen Arm en rijk die mede door de FED maatregelen (nul en negatieve rente) zijn ontstaan. Vooruitlopend op dit verhaal wil ik even wijzen op een bericht van Starbucks dat ik afgelopen weken voorbij zag komen op Bloomberg. Wat was het geval: “De Amerikaanse koffieketen Starbucks gaat nog meer winkels sluiten vanwege overlast van daklozen en junks. Dat maakte topman Howard Schultz bekend. Eerder kondigde de koffiegigant al het sluiten van zestien zaken aan, in onder meer Los Angeles, Seattle en Washington, wegens veiligheidsproblemen. “Dit is nog maar het begin, er zullen er nog veel meer volgen”, zei Schultz. Het gaat volgens de topman om winstgevende zaken. Medewerkers kampen steeds vaker met criminaliteit en drugsgebruik op de toiletten.”

Als we dit soort problemen al hebben voordat we een recessie hebben… en heeft MC Donalds en andere daar dan ook geen last van?

En weer door

De grafiek van Starbucks is overigens, sinds iedereen weer op vakantie gaat en het toerisme weer normaliseert, van een technisch verkoopsignaal gedraaid naar een koopsignaal op de Twindicator.

Star

China is hard afgekoeld

Los van inflatie en de rente is er een groot probleem in China aan het ontstaan. Nu heb ik al heel lange tijd geleden gewezen op Evergrande en andere collega bouwers in China. Maar deze Evergrande problemen beginnen dus langzaam maar zeker heel ernstig te worden. Zie bijv.:

World’s most indebted builder defaulted on bonds in December, maar door het niet afbouwen betalen de kopers ook niet meer hun hypotheek. Zoek ook maar eens naar: Debt woes in China property market have fueled contagion fear.

Dit verhaal zien we terug in de Chinese indices. China Shanghai en Shenzhen 300 index heeft al tijden weer verkoopsignalen terwijl de rest van de wereld opveert.

China

Bedrijfscijfers grote jongens (Big Boys)

Maar we kijken dus niet naar het slechte nieuws maar kijken naar de resultaten van de grote Techbedrijven. Zoals Apple. Apple werd goed ontvangen omdat de IPhone verkopen goed bleven. Andere producten deden het minder goed maar daar keken we niet naar. Apple rapporteerde afgelopen week een winst en een omzet die de verwachtingen van de beleggers overtrof. Het ging beter met de supply chain problemen, nu was er voorspeld dat er door tekort aan onderdelen problemen zouden zijn maar dat viel  door niet aflatende vraag naar iPhone’s mee. De vraag is wat de inflatie effecten op de consument zal gaan worden.

Apple maakte bekend dat de omzet en winst voor het kwartaal kwam op USD 83,0 miljard en USD 1,20 per aandeel bedroeg. Dit was nipt boven de verwachting van USD 82,8 miljard en USD 1,16 per aandeel.

Het aandeel wist op dit nieuws zelfs door de 200daags gemiddelde lijn te breken.

Apple

De internetreus Amazon verraste

AMZN ging de dag na de cijfers meer dan 10 procent omhoog. Even ter idee; dat is als jaar performance percentage fantastisch! Dus als dag-uitslag een beetje enthousiast, toch? We waren positief verrast  riepen de analisten want:

De omzet klom met 7 procent tot USD 121,23 miljard en dit terwijl analisten rekenden op een omzet van slechts 119,09 miljard. Maar wie keek ernaar dat het aandeel een verlies van 20 dollarcent per aandeel bekend maakte, nadat het een jaar eerder nog een winst van 76 dollarcent per aandeel maakte.

Oké het aandeel was beter omdat het bedrijf met een mooie prognose kwam. Amazon voorziet in het derde kwartaal een omzet tussen 125 en 130 miljard dollar. Dus een groei die naar verwachting uitkomt tussen 13 en 17 procent. Analisten hadden een prognose die gemiddeld op 126,4 miljard dollar lag. Dus 125 is lager maar 130 is inderdaad hoger.

Even voor de pessimisten een tegenvaller was dan weer het verlies dat de e-commercereus moest pakken op de elektrische autobouwer Rivian. Door de koersdaling van 49 procent in het tweede kwartaal slikte Amazon daarop een verlies van 3,9 miljard dollar, maar wie de koers gevolgd had was hierdoor niet verrast toch?

Gaat ook Amazon door de 200daags lijn?

amazon

Verder in het alfabet

Google, dat eigenlijk Alphabet heet en recent ook een split van 1 op 20 deed, kwam met een totale omzet van USD 69,7 miljard vs 62 miljard een jaar geleden. Dat komt ook neer op een stijging van ongeveer 13 procent. De totale advertentie-inkomsten stegen naar 56,3 miljard dollar. Vorig jaar waren deze inkomsten nog 50,4 miljard dollar. Bij de cloud-tak waren de inkomsten 6,3 miljard dollar vs 4,6 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2021.

De nettowinst daalde echter naar 16 miljard dollar vs 18,5 miljard dollar een jaar geleden. Maar Alphabet is bezig de kosten te drukken o.a. door de werving van nieuw personeel dit jaar te verminderen. Ze doen dit vooruitlopend op een mogelijke economische recessie. Alphabet had aan het einde van het tweede kwartaal 174.000 werknemers een jaar geleden waren dat er nog 144.000.

Kortom prima cijfers en weer koopsignalen in de Twindicator.

Google

Facebook /Meta

Facebook-moeder Meta zag de omzet voor het eerst dalen, zo bleek uit de recente kwartaalcijfers. De kosten gingen ook met een 20 procent omhoog, waardoor de winst flink lager uitvalt. Dit vonden de beleggers natuurlijk niet leuk. Meta wijt de lagere winst aan de afzwakkende economie. Maar hoewel je dit nog niet zag bij Google, zag je het minder adverteren ook terug in cijfers van de grote producenten van A merken (Unilever en Nestle)…

Technisch sta je door de daling onder de Twindicator en hebben we dus eigenlijk verkoopsignalen.

Meta

Tesla slechts 100 maal de verwachte winst

Tesla werd na de cijfers (20 juli) haast 5 procent hoger gezet. Beleggers waren positief op de kwartaalcijfers omdat deze wat beter uitvielen dan verwacht. Tesla zag de winst in het tweede kwartaal  verdubbelen ten opzichte van een jaar geleden, maar boekte wel minder winst dan in het eerste kwartaal. Dat kwam doordat het bedrijf afgelopen kwartaal minder auto’s kon afleveren vanwege supply chain problemen (door de corona lockdowns) in China.

De periode na de cijfers is de koers alleen maar verder doorgelopen. De short hebben hun winsten gepakt en zullen pas op een later tijdstip terug komen. Het blijft een veel te duur aandeel en de topman zal voorlopig veel tijd kwijt zijn aan procedures tegen hem inzake zijn bod op Twitter.

In deze sector zijn veel mooiere bedrijven te koop voor veel lagere waardering.

Tesla

Dan toch maar even naar de Nasdaq

Nu we het over een paar grote aandelen hebben gehad kunnen we ook even kijken hoe het is met de Nasdaq index. Gek genoeg is de index ondanks het herstel nog steeds in een dalende trend. Natuurlijk we hebben een long signaal in de Twindicator maar we zitten onder de 200daags gemiddelde lijn.

Nasdaq

Einde maand

De Maand grafiek geeft eigenlijk het beste beeld van de huidige situatie. We hebben na de corona dip een bijna loodrecht herstel gezien en we zijn nog steeds in de correctiefase van die eerdere stijging. In de maand juli herstelde de Nasdaq ruwweg 13 procent terwijl de Fed rente werd verhoogd.

Nasdaq lang

Andere gekkigheid

Unilever en Nestle hadden de prijzen verhoogt en of de verpakkingen verkleind, dus voelde geen pijn van oplopende prijzen (inflatie). Alle pijn werd dus doorgezet naar de consumenten. Om hun marges nog verder te verbeteren hadden ze ook nog de marketing budgetten verlaagd. Ik vraag me echt af of ze dit vol kunnen houden als iedereen terug komt na vakantie. Vakantie is historisch een periode dat de consumenten te veel uitgeven en dat moet dan weer goedgemaakt worden in de periode na de vakantie. Technisch begint Unilever tegen weerstanden op te lopen.

UNI

Nestle heeft ook technische weerstanden, want we botsen net tegen de 200 daags lijn.

Nestle

Procter & Gamble ligt technisch nog zwakker en is ineens onder de Twindicator beland. De supermarkten in de VS kwamen ook al met berichten dat ze problemen hebben met de inflatie goed door te rekenen naar de cliënt.

Procter & Gamble

En weer terug

Wal-mart viel na een winst waarschuwing fors terug, maar een paar dagen later zijn we terug op het niveau van voor de winstwaarschuwing dus alsof is er niets is gebeurd? Zijn ze echt goedkoop? Of is dit een rare bungee jump reactie?

Wal-mart

Resume voor juli

De maand juli zit erop en was een heel goede maand voor aandelen, de AEX maakte een enorme sprong gedurende deze maand. Maar eigenlijk zitten we nu aan de bovenkant van het oude oplopende trendkanaal. En gezien de renteverhogingen zie ik geen reden om helemaal uit dit kanaal omhoog te gaan. Kortom de vraag die me bezig houdt; Was dit een grote bearmarket rally?

AEX

Wellicht moet ik zoals de toeristen in Amsterdam een coffeeshop bezoeken na deze week met een lawine van cijfers, want nuchter bekeken zie ik kijkende naar de punten genoemd in deze column (China, rente, cijfers, etc.) geen reden voor heel veel meer enthousiasme. Want we hebben nog een gasprobleem (lees: energie prijzen), een stikstof probleem en waarschijnlijk ook een klimaatprobleem…

Maar wie dan leeft dan zorgt. Niemand denkt na over het enorme effect van ruwweg 10 jaar extreem lage rente (soms zelfs negatief) en wat er nu aan het veranderen is in de rente…

Kortom we kijken de komende weken lekker naar bedrijfscijfers en de rest is even niet belangrijk.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.