Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Chipbedrijven BESI, ASMI en ASML slachtoffer dreigende handelsoorlog

Chipbedrijven BESI, ASMI en ASML slachtoffer dreigende handelsoorlog
26 jun 2018 om 10:44

Aandelen van chipbedrijven staan de afgelopen tijd zwaar onder druk. Beurslieveling Besi staat 45% lager dan de hoogste koers ooit. Die bereikte Besi in maart van dit jaar. Gisteren daalden de aandelen met 9% na vorige week al ruim 10% koersdaling. De aandelen van Besi dalen vanaf de piek van €44 naar nu €24. Het aandeel ASMI staat 23% onder de hoogste koers. ASML doet het relatief goed en staat slechts 7% onder de hoogste koers ooit.

Besi koers
Koersontwikkeling Besi. Aandelen staan 45% onder de hoogste koers ooit.

Waarom dalen de aandelen in de chipsector?

De daling van de laatste weken lijkt direct gerelateerd aan het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikanen (lees: Trump) willen met regelgeving voorkomen dat Amerikaanse technologie in handen komt van de Chinezen. Ook de reeds opgelegde importheffingen raken de sector behoorlijk. Veel bedrijven in de chipsector exporteren veel naar China en ook veel grote techbedrijven produceren chips op grote schaal in China.

Dat Besi het hardste daalt, is wat dat betreft goed te verklaren. De klanten van Besi bevinden zich veelal in China en de rest van Azië. Besi maakt machines om chips te sorteren en te verpakken. Veel beleggers zien dit als het meest cyclische segment van de sector. De daling van de laatste weken is wat dat betreft ook goed te verklaren. Vraag die een belegger moet beantwoorden: gaat het handelsconflict verder uit de hand lopen? Is dit niet het geval dan kunnen de koersen wellicht snel herstellen, maar er speelt wel meer in de sector….

Tweestrijd bulls & bears

De aandelen van chipproducenten stegen de laatste jaren spectaculair. In 2016 handelde Besi nog op €10. Nu handelen de aandelen 140% hoger op €24. Als je het zo bekijkt is het glas halfvol en niet halfleeg. Deze sterke prestatie komt door de uitstekende resultaten van de bedrijven in de chipsector en de hoop van veel beleggers op een soort supercyclus. Een cyclus die staat voor jarenlang bovengemiddelde groei vanwege de exponentiele groei in het gebruik van chips in bijvoorbeeld auto’s. Er zijn beleggers die geloven in deze supercyclus en beleggers die denken dat de sector nog steeds super cyclisch is. Bij de komende kwartaalcijfers gaan we zien welke kant het opgaat. De-escalatie van het handelsconflict en goede kwartaalcijfers kunnen de koersen wat dat betreft snel laten stijgen. Of het gaat gebeuren staat in de sterren geschreven.

Wist u al dat De Aandeelhouder live koersinformatie biedt over alle technologie bedrijven tot 22.00 uur? Klik hier voor LIVE koersen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.