AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Chinese aandelen de lucht in?

Chinese aandelen de lucht in?
31 jan 2023 om 09:23

Voor de Chinese markt maken we gebruik van de Hang Seng China Enterprises Index, waar eind vorig jaar een krachtige opwaartse uitbraak plaatsvond. 

Begin 2021 startte een lange en zeer forse bearmarkt in deze index. Hij viel toen terug vanaf een top bij 12.270 tot een dieptepunt afgelopen november bij 4.920. Hiermee werd een belangrijke langetermijnsteun getest.

Belangrijke langetermijnsteun bij 4.900 getest

Als we kijken naar de lange grafiek dan zien we rond de 4.900 een meervoudige toppen- en bodemzone uit de jaren 2003 – 2006. Ook werd deze steun in 2008 nogmaals getest na een zeer forse terugval (bearmarkt) vanaf een eerdere top bij 20.500 in 2007. De terugval sinds begin 2021 zorgde dus opnieuw voor een test van deze belangrijke steun. Toch is er meer nodig voor een omkeer van de technische situatie. Deze vond eind vorig jaar plaats nadat de langere dalende toppenlijn sinds 2021 werd gebroken.

Een bullish engulfing is een relatief betrouwbaar omkeerpatroon na een forse daling (een bodempatroon). Dit patroon is krachtiger als het op de weekgrafiek wordt gevormd met grote uitslagen tussen slot en opening.

Doorbraak dalende toppenlijn sinds begin 2021

Anders dan in veel andere indices (in Europa, VS, Japan) is deze index dus helemaal teruggevallen naar een zeer belangrijke langetermijnsteun. Daar werd verder ook een enorme bullish engulfing gevormd op de weekgrafiek. Inmiddels is hij alweer 50% opgelopen naar ongeveer 7.500 punten en nadert hij een belangrijke weerstand bij 7.920

Vanaf de bodem bij 4.900 is een (te) steile opgaande korte bodemlijn gevormd. Een neerwaartse doorbraak lijkt onvermijdelijk.

Eerst een forse terugval voor vorming hogere bodem?

Door de enorme opwaartse beweging is de kans groot dat de 7.920 niet ineens wordt gebroken, maar er een aanloop nodig is. Een tijdelijke terugval voor de vorming van een 1e belangrijke hogere bodem is dan ook realistisch. In dat scenario is de kans groot dat er een omgekeerd hoofd-schouderpatroon wordt gevormd met een doel van 11.000. Steunniveaus voor een terugval liggen bij 6.480 en 6.050.

Visie technische analyse:

Trend Steunniveaus Weerstandniveaus
Long 7.235 / 7.100 / 7.065 7.773 / 7.720 / 7.990

Grafiek Hang Seng China Enterprises Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 30 januari 2023. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =/-   Groei wereldeconomie zwakt af, reële kans op een recessie
Liquiditeit / rente -   Centrale banken schalen stimulering in forse stappen af; financiële condities verkrappen
Waardering +/=   Aandelen en obligaties zijn na stevige koersdalingen aantrekkelijker gewaardeerd
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren zijn gestegen naar meer neutrale niveaus
Technische analyse² =   Vooral in veel Europese aandelenindices is het technische beeld verbeterd
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 25 januari 2023

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!