Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinees vastgoeddrama

Chinees vastgoeddrama
15 sep 2021 om 12:05

Er speelt zich een nieuw vastgoeddrama af. Dit keer niet in de VS of Europa, maar in China. De op 1 na grootste vastgoedontwikkelaar van China staat op omvallen. De Evergrande Groep is volgens de Fortune Global 500 lijst in omzet gemeten de 122ste partij in de wereld.

En met deze investeringsgroep gaat het momenteel niet goed. De aandelen en obligaties van het bedrijf vallen als bakstenen. Eeuwig groter, de letterlijke vertaling van het bedrijf, lijkt te ontsporen richtig eeuwig puin. Hoogmoed komt voor de val.

En zo is het vaak in de financiële wereld. Partijen die hoog willen springen, landen vaak ook hard. Megalomane bouwprojecten die te sterk zijn gefinancierd lopen het risico om bij tegenslag om te vallen.

In verschillende financiële media wordt gewaarschuwd voor een nieuw “Lehman Brothers-moment”. Vooralsnog lijkt daar op de beurzen geen sprake van. Want tijdens de val van Lehman Brothers werden vrijwel alle financiële markten door angst gegrepen.

Op dit moment zijn het vooral de Chinese bedrijven die sectorbreed door angst worden overspoeld. Van Alibaba tot Tencent Music Enterprises, en van Baidu tot de China Construction Bank is het kommer en kwel.

Eén boodschap

En de Chinese Centrale Partij lijkt maar één boodschap te hebben. Alle kapitalistische trekjes van hun grote (internationale) ondernemingen gaan zij de kop in drukken. Op hulp van de overheid en dus de centrale bank hoeven bedrijven in nood niet te rekenen.

Integendeel, steeds meer van hun winsten dienen verdeeld te worden met de gehele maatschappij. Stakeholders zoals de werknemers en de Chinese maatschappij hebben zeker ook een groot belang.

De val van (de koers van) Evergrande was te voorkomen geweest wanneer de belegger respect had gehad voor de risico-indicator. Gedurende heel 2021 noteert Evergrande al in een death cross-fase. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (blauwe lijn) noteert onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn).

Een signaal dat de meest waarschijnlijke richting neerwaarts is. En uiteraard is het zinvol om laag te kopen en hoog te verkopen, maar “never catch a falling knife”. Een uitdrukking die aangeeft dat een zgn. bodemvisser ook van een koude kermis kan thuiskomen. Sommige bedrijven gaan namelijk failliet. Het overkwam Lehman Brothers en nu wellicht ook Evergrande.

De golden en death cross-signalen zijn niet altijd zo betrouwbaar zoals bijvoorbeeld in 2021. In bovenstaande lange termijn grafiek zijn 2 opvallende fases te zien. De golden cross-fase van 2017 bracht gouden bergen voor de belegger die er vroeg bij was.

De meest recente death cross-fase wijst mogelijk op de dood van dit bedrijf. “Price is what you pay and value is what you get”. Deze uitdrukking moet de Nederlandse woningmarkt inmiddels ook bekend doen voorkomen.

De Nederlandse huizenprijsindex stijgt momenteel parabolisch. Huizenzoekers overbieden fors om maar een huis te kunnen bemachtigen. Dit is, mochten er geen tussentijdse verbouwingen of verbeteringen hebben plaatsgevonden, hetzelfde huis als een paar jaar geleden.

Alleen de prijs (price) die men nu bereidt is te betalen ligt fors hoger dan toen. De waarde (value) is echter hetzelfde. Immers de waarde, het woongenot, is tenslotte niet veranderd. Het is nog steeds dezelfde woning op dezelfde plaats.

Ongrijpbaar

Economie is voor velen een ongrijpbaar fenomeen. Iedereen vertrouwt erop dat sprookjes eeuwig door blijven gaan. Mijn woning zal “eeuwig” in prijs stijgen, dus het geeft niet dat ik nu een hogere hypotheek afsluit.

De huidige huizen prijsstijgingen komen grotendeels voort uit een monetair experiment van de centrale banken. Er is een woningtekort, wordt als belangrijkste reden aangevoerd. Zeer veel vierkante meters winkeloppervlakte staan momenteel te verpauperen in de Nederlandse binnensteden.

Waarom worden deze locaties dan niet massaal omgebouwd naar woningoppervlakte? Salarissen stijgen gemiddeld veel minder snel dan de huizenprijzen. Dit kan niet anders betekenen dan dat de woningmarkt totaal vastloopt of op een ongekende schuldenbubbel danst.

Wat als?

Schulden zijn draagbaar zolang de rentelast praktisch nul is en blijft. Maar wat gebeurt er met de overige woonlasten die deels als een percentage van de woningwaarde worden vastgesteld? Wat gebeurt er met de hoogte van uw aflossingsverplichting?

Tegenover iedere schuld staat een vordering. Indirect is dat ons spaargeld en pensioenvermogen. De hypotheekrente kan nu dan wel laag zijn wat een voordeel is, maar heeft aan de vorderingskant een vergoeding die lang de inflatie niet bij kan houden.

Vroeg of laat tenderen bubbels terug naar een nieuw evenwichtspunt. De aandelenkoers van Evergrande is terug op het niveau van 2015 en daarvoor. De “value” het vastgoed staat nog gewoon op dezelfde locatie. De “price” is in de tussentijd hard gestegen en nu weer terug bij af.

Aandeel- en obligatiehouders zijn momenteel de dupe, waarschijnlijk worden “lijkenpikkers” de grote winnaar. Lijkenpikkers zijn investeerders die doodgebloede bedrijven, die te maken hebben gekregen met hun laatste death cross-fase, voor een appel en een ei opkopen. In een communistische wereld zal dit waarschijnlijk de overheid zelf zijn!

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.