Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinees congres bepaalt richting grondstoffen

Chinees congres bepaalt richting grondstoffen
18 okt 2022 om 09:42

De grondstoffensector, aangevoerd door ruwe olie en brandstofproducten, bleef sterk ondanks de aanhoudende bezorgdheid dat de strijd van centrale banken tegen inflatie door agressieve renteverhogingen de wereldeconomie in een diepere vertraging zal doen belanden dan nu al het geval is. Niet in het minst in Europa, waar de “hybride oorlog” met Rusland de gas- en energieprijzen sterk heeft opgedreven. Dit terwijl de bezorgdheid over de invoering van een embargo op brandstoftoevoer uit Rusland in februari 2023 is toegenomen. Dat schrijft Ole Hansen, hoofd grondstoffen bij Saxo, in zijn wekelijkse overzicht.

Over het geheel genomen is het vierde kwartaal goed van start gegaan: de Bloomberg Commodity Index steeg met meer dan 3%, vooral dankzij de door de OPEC afgedwongen rally voor ruwe olie en brandstofproducten, niet in het minst voor distillaten, waarvan de lage voorraden de raffinagemarges in New York tot een record hebben opgedreven.

Hoewel de Amerikaanse inflatie naar verwachting binnenkort zal beginnen af te nemen en zo enige verlichting zal brengen aan wereldeconomieën die te lijden hebben onder een sterke dollar, zal de markt nog minstens een maand moeten wachten – nadat de septembercijfers hoger uitvielen dan verwacht. Aangezien de Amerikaanse consumenten in goede vorm blijven en nog steeds uitgeven, zal de wereldeconomie nog steeds worden uitgedaagd door het Amerikaanse FOMC, dat zijn renteverhogingen baseert op kracht, terwijl anderen worden gedwongen hun renteverhogingen te baseren op zwakte – wat de kracht van de dollar ondersteunt. Dit zal het geval zijn tot we de piek bereiken van de Amerikaanse rente – wij richten ons op tweejaars notes, die momenteel op het hoogste punt in 15 jaar staan – en de dollar beginnen terug te vallen.

De oorlog van Rusland in Oekraïne en de acties van het Westen om het gedrag van Poetin tegen te gaan, blijven een belangrijke bron van steun voor verschillende grondstoffen, waaronder tarwe, aluminium en diesel, waardoor het potentiële risico van een vertraging van de vraag wordt gecompenseerd. Bovendien heeft het omstreden besluit van de OPEC+ – onder leiding van Saoedi-Arabië en Rusland – om de productie te verlagen, ondanks het risico dat deze actie de wereldwijde groeivooruitzichten verder zou kunnen schaden, een sterk herstel van de ruwe olie ondersteund.

Ondertussen blijft de sector van de industriële metalen steken op een dieptepunt in 18 maanden omdat de Chinese blokkades de vraag hebben geschaad. De afgelopen weken is de markt echter evenwichtiger geworden. Lagere zichtbare voorraden in China wezen op een aantrekkende vraag, terwijl het risico van sancties tegen de Russische industriële metaalindustrie het aanbod van aluminium en andere metalen zou kunnen doen dalen.

Focus op China en het tweejaarlijkse Nationale Congres

De Chinese Communistische Partij komt op 16 oktober bijeen op haar tweejaarlijkse Nationale Congres. Handelaren in grondstoffen zullen de genomen beslissingen nauwlettend in de gaten houden, gezien het belang van China als ’s werelds grootste verbruiker van grondstoffen. Naast het algemene risico voor de wereldwijde groei blijft een andere bron van prijszwakte China. Daar heeft het rotsvaste geloof van de regering in haar nul-Covide beleid de groei en de consumptie gedrukt, terwijl ook een aanhoudende vastgoedcrisis de economische vooruitzichten heeft vertroebeld.

De aandacht zal uitgaan naar de toespraak van algemeen secretaris Xi Jinping op 16 oktober, wanneer hij het werkverslag van het 19e Centraal Comité presenteert. De markt kijkt naar het leiderschap en het rapport voor een route die de natie uit de huidige economische malaise zal leiden. De hoop dat China zijn zero-covid-maatregelen zou versoepelen, kreeg vorige week echter een tegenslag toen de krant People’s Daily de strategie drie dagen op rij verdedigde. Niettemin zal de markt uitkijken naar extra economische steun en stimulansen, in de eerste plaats voor infrastructuur- en energietransitieprojecten, die alle de industriële metaalsector ondersteunen.

Grondstoffensector signaleert nog steeds krapte ondanks grote correctie

Meerdere onzekerheden, zoals de aanhoudende volatiliteit en dalende liquiditeit, zullen de meeste grondstoffen in de aanloop naar het jaareinde blijven beïnvloeden. Hoewel de recessietrommels steeds luider zullen blijven slaan, is het onwaarschijnlijk dat de sector een grote terugslag zal krijgen alvorens in de loop van 2023 weer op snelheid te komen. Onze prognose voor stabiele of mogelijk zelfs hogere prijzen, geleid door sterke punten in belangrijke grondstoffen in de drie sectoren energie, metalen en landbouw, zal worden gedreven door sancties, kosteninflatie in de toeleveringsketen, ongunstige weersomstandigheden, weinig investeringslust en aanhoudende krapte in veel belangrijke grondstoffen, van diesel en benzine tot granen en industriële metalen.

Ruwe-oliemarkt navigeert door politiek en zorgen

Ruwe olie handelde zachter op de week in reactie op hernieuwde bezorgdheid over de vraag, maar nog steeds hoger op de maand na de beslissing van OPEC+ om hun basisproductie vanaf november met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. Het besluit werd zwaar bekritiseerd door de consumerende landen omdat het voorbarig en slecht getimed zou zijn, en het leidde tot een ongewoon sterke berisping van het Internationaal Energie Agentschap, dat in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt zei dat de vermindering de risico’s voor de energiezekerheid wereldwijd zou verhogen, wat zou leiden tot hogere prijzen en volatiliteit, en mogelijk het kantelpunt zou worden voor een wereldeconomie die al op de rand van een recessie staat.

Aangezien Saoedi-Arabië een van de weinige producenten is die hun productie moeten verlagen, wordt de maatregel, vlak voor een embargo op de Russische export, gezien als een voordeel voor Rusland ten koste van de mondiale consumenten, waaronder China – ’s werelds grootste importeur. De OPEC, de EIA en het IEA gaven echter enige steun aan het besluit nadat zij alle hun vraagvooruitzichten voor 2023 naar beneden hadden bijgesteld. Maar omdat nog niemand spreekt over een inkrimping van de vraag volgend jaar, blijft het risico van hogere prijzen in een economische vertraging bestaan, omdat Rusland en andere producenten het moeilijk hebben door een gebrek aan investeringen en hoge kosten.

Source: Saxo Group

Golf aan nucleaire vraag op komst

De Canadese uraniummijnwerker Cameco en Brookfield Renewable Partners kondigden deze week aan dat zij samen Westinghouse Electric, een speler in de kernenergie-industrie, overnemen in een deal ter waarde van 7,9 miljard dollar. Westinghouse Electric maakt technologie die wordt gebruikt in ongeveer de helft van alle 440 kernreactoren in de wereld, en aangezien het bedrijf pas vier jaar geleden uit het faillissement is gekomen, zegt dit iedereen hoeveel er voor de industrie is veranderd.

De CEO van Cameco zei in een interview dat zij een aantal van de beste marktfundamenten ooit zien voor de kernenergiesector. Hij zei verder dat zij een “golf” van vraag uit Europa zien komen, met name uit Oost-Europa, aangezien de inval van Rusland in Oekraïne een spelbreker is geweest. Volgens de World Nuclear Association zijn er 55 reactoren in aanbouw (90 als de geplande reactoren worden meegerekend), waarvan de meeste in Azië worden gebouwd, als aanvulling op de bestaande 440 kerncentrales. Dit jaar zullen kerncentrales 10% van de elektriciteit in de wereld produceren. Allemaal ontwikkelingen die, indien versneld, de piek in de vraag naar olie dichterbij kunnen brengen.

Goud en zilver wachten nog steeds

Na maandenlang onder druk te hebben gestaan als reactie op de havikistische acties van centrale banken om de inflatie te beteugelen door middel van agressieve renteverhogingen, kregen goud en zilver onlangs beide een bod op de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve het hoogtepunt van havikisme nadert. Hoewel de short squeeze voorbarig bleek te zijn, benadrukt het het opwaartse potentieel voor prijzen wanneer het tij keert. Dat wil zeggen, wanneer de markt aanvoelt dat de Amerikaanse rente een piek heeft bereikt waarvandaan ze kan dalen.

De timing van de verandering werd de afgelopen week echter verder vertraagd, toen een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport werd gevolgd door een andere sterke inflatiedruk, die beide de noodzaak en het risico van extra agressieve renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve benadrukten. Al deze ontwikkelingen onderstrepen de noodzaak om te blijven letten op de inflatie en de economische cijfers voor tekenen van zwakte die een verschuiving in de havikistische houding van de Federal Reserve kunnen ondersteunen. Voorafgaand aan de laatste inflatie-uitslag had de vicevoorzitter van de Federal Reserve, Lael Brainard, gepleit voor voorzichtigheid, door op te merken dat de eerdere verhogingen nog steeds doorwerken in de economie in een tijd van grote mondiale en financiële onzekerheid.

Vooruitkijkend zien wij geen reden om onze langetermijnvisie op goud te wijzigen, waarbij steun kan komen van het risico dat een beleidsfout de Amerikaanse economische groei, de dollar en de obligatierente omlaag stuurt. Bovendien vrezen wij dat de langetermijninflatie op een hoger niveau kan uitkomen dan momenteel door de markt is ingeprijsd. Als de langetermijninflatie niet wordt teruggebracht tot het niveau van de marktverwachtingen, kan dat leiden tot een belangrijke en goudondersteunende herschikking tussen (stijgende) break-even rendementen en (dalende) reële rendementen.

Stijgende gasvoorraden en dalende gasprijzen in de VS en Europa

De Amerikaanse aardgasprijzen blijven inzakken en bereikten in augustus een hoogtepunt van $10 per MMBtu in 14 jaar. Het heeft nu de langste wekelijkse reeks verliezen geleden sinds 2001 door een combinatie van stijgende productie en een gestage vraag die een snelle opbouw van de Amerikaanse voorraden in de aanloop naar het piekseizoen van de wintervraag ondersteunen. In de afgelopen weken bleef de productie constant boven 100 miljard kubieke voet per dag, een jaar-op-jaar stijging van ongeveer 7,5% en met een vraag en export via LNG die stabiel bleef, heeft de snelle opbouw van de voorraden het tekort ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde doen slinken tot slechts 6,4% van 18% in april.

In Europa duurt de energiecrisis voort. Het risico van voorzieningstekorten kan deze winter echter steeds meer worden uitgesloten na een snelle opbouw van de gasvoorraden in de hele regio in de afgelopen drie maanden. De noodzaak om de afhankelijkheid van Russische leveringen te verminderen heeft de sterke vraag naar LNG ondersteund, niet in het minst door de geringere concurrentie voor ladingen uit Azië als gevolg van de economische vertraging in China.

Nu het Russische aanbod ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd met 80% is gedaald, is het vermogen van Rusland om de markt op te schudden sterk verminderd. Ondersteund door de verminderde vraag van consumenten en de industrie, een zacht begin van het stookseizoen en niet in het minst een sterke invoer uit Noorwegen en via LNG hebben de opslagplaatsen snel opgebouwd tot 91% van hun volledige capaciteit. Als gevolg daarvan is het Nederlandse TTF-benchmarkgas deze maand met 20% gedaald tot onder de 150 euro/MWh. Om verdere rantsoenering te ondersteunen, is het echter onwaarschijnlijk dat een verdere grote daling richting €100 zal plaatsvinden totdat we dieper in de winter komen, wanneer de vooruitzichten voor de vraag duidelijker worden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.