Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cees Smit: Rampzalig

Cees Smit: Rampzalig
19 jul 2021 om 09:25

Rampzalig

De afgelopen week gebeurden er een aantal rampen. In willekeurige volgorde:

  • Het overlijden van nationale held Peter R de Vries na een eerdere aanslag,
  • Watersnood in Limburg, België en Duitsland na eerder voorspelde enorme regenval
  • meer covid19 doden in de wereld en verdere verspreiding van varianten, Nederland naar code rood
  • inflatiecijfers VS
  • door corona verspreiding weer geen normale vakantie voor velen en dus geen inkomsten voor het toerisme afhankelijke Zuiden van Europa en een deel van Nederland dat afhankelijk is van internationaal toerisme. Dus problemen voor de reisbranche en de rest.
  • waardeloos worden van persoonlijke speculatieve put posities, lekker dat ‘put your money were your…..is ’

Klimaat verandering?

Het feit dat ik al Limburg als een apart land typeer in het rijtje België, Duitsland geeft natuurlijk al aan dat hoe erg het ook is. Want de Hollanders vonden het in beginsel allemaal geen probleem, om een weekje geen vlaai te eten en dus was er ook in het begin even geen aandacht voor de problemen aldaar. Echter toen bleek dat de problemen heel groot waren (zelfs rampzalige vormen) gingen zelfs de afstandelijke Hollanders om en staat het land open voor hulp. Dus heel Limburg en België sterkte!

Als columnist, beursman en medewerker van Today’s Group (met collega in Limburg) ben ik altijd, los van mijn emotionele en zakelijke binding met Limburg, ook benieuwd naar de effecten hiervan voor de nationale en Europese economie. Zijn er bijvoorbeeld essentiële fabrieken of bedrijven ondergelopen in dit hele gebied? Hoe groot is de schade voor de bevolking en de gebouwen? Hoe groot is de schade voor de verzekeraars, het land en Europa? Heeft dit verdere effecten op de begrotingstekorten? Dit en vele andere, zijn allemaal vragen waar we na de verhalen over de mensen (die natuurlijk belangrijker zijn) antwoord op hopen te gaan krijgen. Dus welke beursfondsen ondervinden problemen van deze ramp?

Voor altijd corona

Begin 2020 kocht en las ik, een boek over de Spaanse griep. Dus direct na de bekendwording van de eerste Covid19 gevallen. In mijn columns deelde ik deze historische kennis. En ik kwam met deze boeken wijsheid al aan het begin van 2020 (in de eerste golf) tot de conclusie, dat we waarschijnlijk net als honderd jaar geleden bij die pandemie, 4 golven zouden gaan krijgen. Ook was de inschatting dat het ruwweg 2 jaar zou gaan duren. Ik was daarom in het eerste kwartaal negatief op aandelen, zelfs na de dip in maart vorig jaar bleef ik negatief vanuit de 1918 ervaringen. Maar velen verklaarden me voor gek en de beurs die altijd ruwweg 6 maanden vooruitloopt gaf me zeker ongelijk, met een rally naar all time high’s. Echter nu roepen mensen ineens: “dat Corona nooit meer weg gaat”, “we ermee moeten leren leven” en “de crisis zeker nog 4 jaar gaat duren…”

Kennis is macht?

Maar dat het allemaal veel langer gaat duren, geloof ik met mijn historische kennis en kijkende naar de oplopende vaccinatiegraad dus niks van. Ook geloof ik niet dat er in Nederland nog heel veel mensen op de IC zullen belanden (geen nieuwe ramp). Dit omdat ons vaccinatieprogramma goed werkt en de echt kwetsbaren reeds goed beschermd zijn. Persoonlijk ben ik dan ook er benieuwd naar de effecten van het opengooien van de economie en het afschaffen van de corona regels in de UK.

Nu ben ik ook de laatste die het een gewoon griepje noemt. Ter illustratie: er zijn in de VS meer doden te wijten aan Covid19 (namelijk 608 duizend), dan er Amerikaanse militairen tijdens de tweede wereld oorlog zijn overleden (dit waren er 407 duizend). En Trump riep steeds dat het een hoax was en dat het er nooit meer dan 250 duizend zouden gaan worden…  Wellicht moet ‘onze’ mevrouw Sylvana Simons aldaar even een woordje gaan wisselen. Ondertussen is de delta variant in India, Indonesië, Japan en vele andere plekken in Azië enorm aan het rondgaan. Benieuwd wat de gevolgen voor de economieën gaan worden? Sprekende over virussen. Laten we het ook weer even over het gokvirus hebben.

Meme stocks

In Amerika zijn de Robin-hood-beleggers-lievelingsaandelen eindelijk, langzaam maar zeker, aan het dalen. Hoewel langzaam een discutabel begrip is… Je zou als argeloze belegger maar Gamestop boven de U$D 300 gekocht hebben en een maand later bijna U$D 150 zien… Zo gewonnen zo geronnen?

Ook AMC Entertainment is in een maandje van de 70 Amerikaanse Dollar naar 35 Dollar gegaan en dus gehalveerd. Nu hebben deze aandelen in mijn ogen een intrinsieke waarde die veel lager ligt dan de huidige beurskoers en dus zou ik de komende tijd zeker niet long gaan in deze aandelen. Maar short ga ik ook zeker niet in deze casino aandelen.

AMC en de rest is voor mij technisch gezien, allemaal best begrijpelijk maar er gaan ook veel andere aandelen omlaag waar ik veel minder van begrijp. Neem de Amerikaanse banken, die kwamen de afgelopen week met best goede cijfers. Maar bijna allemaal gingen ze omlaag. Hebben de bankaandelen in de VS last van de lage rente? Keert de wal dan het schip? In mijn ogen is de lage rente er juist voor de banken gekomen, zij hebben reeds vanaf 2008 ernstige problemen. Als exemplarisch voorbeeld de grafiek van Bank of America. In de Twindicator hebben we een verkoop en ook trend technisch hebben we een verkoop nu we uit de opgaande trend gevallen zijn.

Galapagos is de klos

Galapagos is ook een aandeel wat ik niet helemaal begrijp. Toen ik op 200 euro verkoopsignalen in de grafiek kreeg en deze deelde in columns en op de sociale media, kwam ik bijna op de brandstapel terecht. Alle fans en bepaalde beroemde beleggers zagen het allemaal anders, dit was een super aandeel. Nu vond ik het net boven de 60 euro gezien de berg cash in het bedrijf en gezien de daling, het ineens een fantastisch aandeel, maar sinds ik het heb zijn we gewoon verder gedaald naar onder de vijftig euro.

De beurswaarde is daarmee een weerspiegeling van een negatieve bedrijfswaarde van 1,8 miljard omdat men nog een bedragje aan cash heeft. Ondanks de grote negatieve ‘enterprice value’ wil niemand het kopen. Maar even als toelichting, een negatieve enterprice value betekent, dat als we vandaag het bedrijf kopen op de beurs en iedereen ontslaan, de schulden afbetalen, de bezittingen (gebouwen, patenten, apparaten) verkopen, etc. dan houden we uiteindelijk nog cash in onze handen of wel 1,8 miljard over. Dus het bedrijf is veel meer waard dan de beurskoers aan waarde weerspiegelt. Als je het bedrijf niet van de beurs haalt kan je met die cash het nog een tijd uithouden. Terwijl ze toch ook best ineens spreekwoordelijk goud kunnen aanboren.

Plug Power, Fuelcell, etc. waren ook allemaal populaire aandelen, die nu ineens minder populair blijken te zijn. De New energy boom lijkt kijkende naar deze aandelen op de beurs over.

De Greendeal ramp

Vorige week gaf ik in mijn column Toekomstige lagere productiviteit  al allerlei praktische problemen aan, maar bij Europese plannen en regels zou je sturing verwachten vanuit Brussel. Maar niets daarvan. Zo willen de Belgen kerncentrales sluiten, terwijl wij juist graag Kerncentrales willen bouwen (maar we vinden ze te duur en de bouw te lang duren), het ene land gaat over naar aardgas, het andere land gaat van het aardgas af, etc. etc. Kortom chaos troef. En dan kan iedereen geld krijgen om zijn ding te doen, want wie nu leeft nu zorgt. Daarnaast maakt niemand zich druk over ons hele belastingsysteem, dat gebouwd is op accijns en wegenbelasting en andere inkomsten uit de oude energie. Maar als iedereen elektrisch rijdt, zonnepanelen heeft en groen is, hoeft niemand meer belasting te betalen in luilekkerland.

En nogmaals met het risico dat ik een wappie wordt, bij Co2 is er nooit bewezen dat dit de hoofdschuldige is en daarnaast is de mens niet en zeker niet altijd de grootste Co2 vervuiler op de aarde. Met vulkanen en andere natuur effecten is de mens een kleintje. In dit licht: China heeft plannen om tot 2035 nog honderden grote vliegvelden erbij te bouwen en wij denken de wereld te redden… Oké niks doen is ook niks en ja we moeten de aarde verder beschermen tegen de roofbouw, die wij mensen plegen al sinds dat wij aan landbouw gingen doen vele tienduizenden jaren geleden. Lees in maar een het boek Sapiens van Yuval Noah Harari. Zie ook oorzaken op WUR

Miljardair naar ruimte op onze kosten (lees de aandeelhouders)

Persoonlijk vind ik zeker dat we waar mogelijk direct schoner moeten gaan produceren en consumeren, maar alles moet goed gecoördineerd worden en we moeten dus goed kijken wat we met ons geld doen en hoe we het besteden. Sprekende over geld besteden en onnodige belasting van de aarde…

de ruimtevaart ambities van de miljardairs. De Koers van Virgin Galactic schoot omhoog na de ruimtevlucht van Branson. De beleggers denken dus dat we naar de ruimte gaan, terwijl we nog niet eens naar Spanje kunnen… Geloven we echt dat iedereen de ruimte in gaat? Dat we dit moeten willen? Doordat de koers omhoog ging betaalden de aandeelhouders de hobby van de miljardair.

Snel nog even de belangrijke indices.

De voor ons belangrijke AEX ging afgelopen week hoger dan gedacht en heeft nog steeds geen officiële verkoopsignalen.

De Twindicator voor de AEX staat op 725,04 dus een slot daaronder geeft pas een signaal. Wel in de Candle chart wat korte termijn verkoopsignalen…

De Duitse Dax mini futures heeft in de Twindicator wel reeds op 15.830,15 punten een verkoopsignaal gegeven. Maar de Sp500 heeft dat signaal nog niet bevestigd. Idealiter wil je ook in andere indices bevestigingen. De Twindicator voor de Sp500 staat op 4.273,79.

Zombie rally

Het zijn nog steeds slechts een paar aandelen die de indices omhoog trekken. In de VS zijn het de tech-giganten maar ook in Nederland zijn het een paar tech-bedrijven. Bij ons is het bijvoorbeeld ASML dat domineert. De Twindicator voor ASML ligt op Euro 575,21 en is dus nog geen probleem.

Maar een andere belangrijke rakker in de AEX index is collega Chip/tech bedrijf: Besi en aldaar hebben we wel al verkoopsignalen.

Als we in de indices naar de stijgers en de dalers ratio (AD ratio) kijken dan zien we dat er maar een beperkt aantal stijgers is. Het werd dan ook op een beleggerssite in de VS een Zombie rally genoemd.

Om het beeld compleet te maken kijken we naar de zo belangrijke Amerikaanse Russell2000 index.

Vooruit lopen

De Russell2000 is een bredere index met meer kleinere bedrijven en deze kleinere bedrijven lopen in een economische beweging altijd voor op de grote jongens. De Russell2000 heeft verkoopsignalen in de Twindicator en nu is de vraag of de steunlijn al dan niet gaat houden.

Tot slot wil ik afsluiten met een grote ramp voor de misdaad bestrijding. Natuurlijk heb ik het over Peter R de Vries. Verschrikkelijk wat er is gebeurd en dat dit in een land als Nederland zo maar kon. We gaan hem missen. Onze en mijn gedachten gaan uit naar zijn familie.

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.