Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Cees Smit: Only in America

Cees Smit: Only in America
8 nov 2021 om 09:29

Al bijna 2 jaar probeer ik de huidige ‘Corona beurs’ te verklaren, waarbij Centrale Bankiers de hoofdrol hebben. Ik probeer dit met rationeel denken en analyseren van cijfers en nieuws. Wellicht ben ik wat laat met mijn conclusie, maar de huidige beurs is rationeel niet te verklaren en wellicht moet ik stoppen met pogingen daartoe.

Want of de werkloosheidscijfers nu goed of slecht zijn, of inflatie door het dak gaat, of we deflatie hebben… de beurs blijft enthousiast reageren. De eerdere technische discrepantie, die we hadden tussen de Duitse DAX en de AEX is weg. Ook discrepanties met Amerikaanse indices mogen geen naam meer hebben.

Onverklaarbaar

Zo begrijp ik niet, dat de koers van een bedrijf als Live Nation, dat geld verdient met het organiseren van live events, uiteindelijk niet omlaag gaat op het niet organiseren van concerten en zelfs nog verder omhoog gaat als er een extra Corona medicijn op de markt komt in de vorm van een pil. Moet ik gewoon omdenken?

Live nation

Boeren verstand

Immers je zou met gezond verstand kunnen beredeneren, dat in de nabije toekomst de concerten minder massaal moeten zijn en er controles plaatsvinden, die ook personeel benodigd hebben. Lang zijn er geen concerten geweest en je kunt dit ook niet gemakkelijk inhalen want je kunt niet 7 dagen in de week concerten organiseren en dan elke dag een grote zaal vol krijgen.

Persoonlijk ben ik gek op concerten, maar kijkende naar de enorme bedragen, die je per concert uitgeeft (consumpties, parkeren, reizen, entree, etc.) is 1 keer per maand wel genoeg. Maar niemand maakt zich druk over het verleden en we kijken allemaal ver vooruit.

Booking

Buy the news

Overigens was het niet Live Nation alleen dat hoger ging op de nieuwe medicijnen, ook reisaandelen als Royal Carribean, Carnival Cruise Corp., Booking.com en Norwegian Cruises alsmede alle vliegtuigmaatschappijen in de VS gingen omhoog op het Corona-nieuws.

Op nieuwe varianten, lockdowns en ander nieuws gingen we niet noemenswaardig omlaag maar op goed nieuws gaan we wel omhoog. Logisch toch?

Alleen in de VS?

Er zijn een aantal zaken die alleen in America kunnen. Neem Tesla, dat hoger ging op de deal met een verhuurbedrijf, maar toen de topman zei dat er niets getekend was gingen we niet omlaag. Sowieso gingen we miljarden hoger op een deal die niet eens miljarden waard is. Maar wat maakt het uit?

Een ander aandeel, Merck, dat kwam donderdag al met berichten, dat ze een Corona-pil hadden, die was goedgekeurd in de UK, maar de koers deed er niets op. Op vrijdag kwam Pfizer met haar pil en ging Merck ineens omlaag op het nieuws dat de concurrent ook een pil had.

Merck

En gaan we meer in detail kijken dan zie we hoe groot de beweging in Merck wel niet is. We zijn zelfs onder de Twindicatorlijn gevallen (onder de 85,28 USD).

Merck

Remmende voorsprong van Merck?

Maar het kan nog gekker want Pfizer, die dus ook een pil heeft ontwikkeld tegen de effecten van Corona, ging hoger op het medicijnen nieuws.

Pfizer

Power too the people

Tesla, ik noemde het al, staat op waardes waar we het over honderd jaar nog zullen hebben. De topman heeft op Twitter een pool gestart waarbij iedereen mee mag praten over wat hij met 10 procent van zijn aandelen moet gaan doen…. Over manipulatie van de koers hebben we het niet meer.

Tesla

We vergeven hun zonde

Een collega producent Nikola van elektrische voertuigen, daalde weliswaar 90 procent vanaf een top maar is nog steeds veel te duur. Het bedrijf krijgt een boete van 125 miljoen dollar voor het falsificeren van promotie materiaal.

Google eens hoeveel aandelen de topman (Trevor Milton) alleen al verkocht. Hij had er bijna 92 miljoen. Vanuit de verkoop van zijn aandelen betaalt hij theoretisch lachend de boete als het bedrijf hem aanspreekt.

Maar ook het bedrijf en anderen verkochten op de hoge niveaus en wat is de waarde van de contracten met de andere autobouwers, die naar aanleiding van “hun succes” werden afgesloten? Kortom een paar honderd miljoen boete is peanuts…

Nikola

Lekker MEMEn

Maar niet alleen Nikola is extreem overgewaardeerd we hebben het eerder meerdere keren over MEME stock’s gehad. Zoals entertainment bedrijf AMC. Wat nog steeds rond de 40 dollar handelt.

AMC

AMC is gewoon 21 miljard waard terwijl ze eerder op omvallen stonden en pre-Corona nog rond de 2,50 dollar handelden.

Hoodie

Het zijn de beroemde Robin Hood beleggers, die hiervoor verantwoordelijk zijn, maar het aandeel HOOD is ondertussen kijkende naar de grafiek nog niet echt een succes.

Hood

Een ander aandeel, dat door de Robin Hood beleggers (Reddit) omhoog gekocht is, is Gamestop. Dit aandeel stond voor Corona nog rond de 5 dollar en handelt tegenwoordig rond de 220 dollar maar heeft ook 500 als koers gezien.

Game

Nederlandse Gamestop achtige?

Basic Fit wil de komende jaren 300 sportscholen erbij openen terwijl veel sportscholen reeds kampen met minder leden, hogere schoonmaakkosten, problemen met de 1,5 meter afstandsregel en hogere kosten voor toezicht op QR codes, etc.

Basic Fit

Basic fit is overigens een voorbeeld van het feit,dat er niet alleen in de VS maar ook in Europa gekke dingen gaande zijn. Bij Basic-fit heb ik wel eens uitgelegd dat door Corona mensen meer online thuis sporten en buiten zijn gaan sporten.

Normaal gesproken is de aanwas van nieuwe leden bij sportscholen juist net rond de kerst het hoogste. Die nieuwe leden komen daarna langzaam maar zeker minder frequent, maar betalen dan nog wel. Vorig jaar hadden we juist rond de Kerst de lockdown en dus misten we toen een jaar aanwas. Maar ook hier moet ik wellicht stoppen met het te willen snappen.

Hoeveel mensen wonen er in de VS op straat

Veel Amerikanen leven in armoede, wat neerkomt op bijna 34 miljoen mensen oftewel 10,5 procent van de Amerikaanse bevolking. Als gevolg hiervan hebben ze moeite om medische zorg en woonruimte te vinden en te houden.

In januari 2020 (dus eigenlijk voor Corona) waren er reeds 580.466 mensen in de VS die dakloos waren. De meeste waren individuen (70 procent) en de rest zijn zelfs gezinnen met kinderen die op straat wonen. Dit komt in veel staten voor. Als je dan ook weet hoeveel miljardairs er zijn…

Iets anders bizars is dat cijfers over werklozen wekelijks bekend worden en dat we naar Homeless cijfers van meer dan een jaar oud moeten kijken.

Homeless

Bron endhomeless

Homeless 2

 

En zie ook Statista.com

En toch nog even over de werkloosheid

Los van de mensen op straat moeten we ook weer even naar de werkloosheid kijken. Die is op een pre-Corona niveau aanbeland, maar de rente is dat nog niet.

werkloosheid usa

Bron: Fred

Het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde nationale werkloosheidscijfer wordt maandelijks gemeten in de Verenigde Staten. In september 2021 stond het nationale werkloosheidspercentage op 4,8 procent.

In februari 2020 lag het werkloosheidspercentage op 3,5 procent, toen was dat volgens het BLS het laagste cijfer sinds 1969. Het U6 cijfers ligt op 8,3 procent.

USA U6

Bron Fred  en zie voor achtergrond ook The Guardian

Weer een deal

Sprekende over Amerika, Vrijdag werd ook bekend dat Biden’s infrastructuurplan alsnog goedgekeurd is. Nu zijn we daar net als een Brexit deal en een deal met China ook al tientallen keren op omhoog gegaan, maar gaan we dat deze week weer doen? En wat doen we met het sociale plan dat de komende weken goed gekeurd moet worden?

Zillow

Om met de Z te eindigen, Zillow

Jaren lang was Zillow mijn ‘lievelingsshort’ (een aandeel waar je heel negatief op bent en waar je ook omlaag geld mee denkt te verdienen). Het bedrijf is zeer hoog gewaardeerd en zit zwaar in de huizenmarkt in de VS waar ik negatief over was (en ben).

Maar omdat de rente laag bleef blijft de huizenmarkt als een huis liggen. En dus ben ik na een paar korte ritjes mijn focus en geduld een beetje verloren. Dus wel iets verdiend, maar als ik zo achter naar de grafiek terug kijk heb ik wel wat gemist door te veel naar de huizenmarkt te kijken. Het aandeel is van boven de 200 naar 66 dollar gevallen.

Huizenflippen

Zillow huidige marktwaarde op de beurs is bijna 17 miljard. Het is een app en website voor woningvermeldingen (vergelijkbaar in Nederland Funda). Afgelopen dinsdag kwam het bedrijf, dat naast de app en website, ook een aantal jaren zelf huizen opkoopt, opknapt om daarna direct te verkopen (flippen), stopt met die activiteit.

Hoewel de inspanningen in de huizenflippoot van Zillow de omzet en waarde van het bedrijf hielp groeien, was het jarenlange verlies in die tak van sport het geld (werk) en risico’s blijkbaar niet waard.

Dus ondanks stijgende huizenprijzen in de VS, verloor dit deel van het bedrijf consequent geld. Dit jaar (tot nu toe) was het verlies al meer dan 500 miljoen (dollar). Ook is er voor het kopen en opknappen veel kapitaal nodig (zeer kapitaalsintensief) en dat wil het bedrijf ook niet meer.

Zillow had aan het einde van het derde kwartaal ongeveer 10.000 woningen in voorraad en de waarde op de balans van deze woningen steeg tot 3,8 miljard dollar. Dit was ruwweg acht keer zo hoog, als een jaar geleden. Wat zegt dit over de huizenmarkt en als je met een negatieve rente als geen geld kan verdienen met kapitaalsintensieve business wat als de rente ooit stijgt?

Normaal gebruikt Zillow alle data uit de app en was van plan de gegevens die het via zijn app had verzameld te gebruiken om niet te duur (lees onder de markt) huizen te kopen en via de app relatief snel te verkopen…

Het probleem volgens analisten was dat de markt sneller bewoog dan Zillow kon. De krappe arbeidsmarkten zorgden voor vertragingen bij het repareren en verkopen van gekochte woningen, ook waren de gestegen materialen waarschijnlijk een probleem.

Dus het algoritme op basis van alle data voorspelde de toekomstige prijzen niet nauwkeurig. Het bedrijf deed een afschrijving omdat huizen minder waard bleken dan de betaalde prijs inclusief kosten.

Transparantie

De ironie is dat online vermeldingen transparanter zijn geworden, waardoor het voor huisflippers moeilijker wordt om geld te verdienen. Een nieuwe koper weet precies wat de eerdere prijs was. Misschien heeft Zillow via haar eerdere doelstellingen zelf wel deze transparantie gecreëerd.

Het moraal is dat het wellicht ook met onze oververhitte huizenmarkt goed komt. Want Amerika loopt altijd met alles voorop. Ook leer je dat je jezelf aan de oude plannen moet houden. Hebt vertrouwen!

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.