Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Cees Smit: ‘I know, there’s something going on’

Cees Smit: ‘I know, there’s something going on’
17 mei 2021 om 15:28

Met het songfestival voor de deur moeten we toch weer een titel van een song kiezen als titel van de column van deze week. Nu is Abba met het nummer Waterloo door RTL verkozen tot beste nummer van de Internationale Songfestival Top 50.

Maar ik koos iets meer toepasselijks en dus voor een van de leden van de band, namelijk Frida met I know there’s something going on want er is inderdaad iets gaande in de markt.

The Economist heeft berekend dat er waarschijnlijk 10 miljoen doden wereldwijd zullen zijn gevallen als gevolg van Covid19, met de daaraan een gelinkte krimp in GDP. Maar de tijd gaat dat ons leren.

Ondertussen waren de bewegingen afgelopen week heel groot (volatility loopt op). De beweging is een teken van nervositeit bij beleggers. Zo is er een inflatie angst, zijn we door het  hacken van een pijpleiding gewezen op de zwaktes van onze ‘internet of things’ strategie (alles online), hebben we meer twijfel over Chinese technologie in onze netwerken en zijn we ook door het tekort aan chips gewezen op de afhankelijkheid van technologie.

Alleen al de automobielindustrie zal dit jaar 3,9 miljoen auto’s minder produceren door het tekort aan chips. We hebben het dan dus nog niet over het aantal gameconsoles (bijv. Sony), telefoons (bijv. Apple) en andere apparaten dat niet of later geleverd moeten gaan worden als gevolg van de tekorten.

Volatility geeft een trend wijziging aan

Er waren grote bewegingen afgelopen week in de Duitse DAX, de Dow Jones Industrial Average, AEX en de Nasdaq. Laten we beginnen met de AEX.

 

AEX

We hebben een Twindicator op 717,78 punten in de AEX en dus voorlopig nog verkoopsignalen. Ook in de EB indicator en de trend grafiek hebben we verkoopsignalen. De herstel beweging van vrijdag was een logische beweging maar de trend is volgens mij gedraaid. Het is dus niet meer ‘Kopen op zwakte’ maar verkopen op een herstel beweging (sell on strenght).

DAX

Twijfel in de DAX

DAX-future Twindicator staat precies op of rond het slot van vrijdag namelijk 15.446.58 voor de Twindicator en een slot op 15.460. Kortom deze week wordt belangrijk voor onze Oosterburen, is het een pull back beweging en gaan we opnieuw omlaag, of is het gewoon nog steeds een opgaande trend en worden even wat mensen op de verkeerde been gezet?

Sp500

De Sp500 staat nog op een verkoop. Het Twindicator niveau in de S&P500-futures staat op 4.203.72 dus ook weer niet heel ver weg.

Nasdaq

Nasdaq mini future staat iets verder van het Twindicator-niveau (13.6989,90) en staat dus nog op een verkoop.

Wilshire 5000

Ook de heel brede Wilshire5000 (bestaat uit vijfduizend Amerikaanse aandelen), heeft verkoopsignalen. Dus hoewel het sentiment niet lijkt veranderd met het herstel van vrijdag op de eerdere daling, is er weldegelijk iets veranderd in de plaatjes.

Om toch nog even de twijfel weg te nemen en een goed beeld van de AEX te hebben, kijken we nog even naar een paar belangrijke aandelen in de Amsterdamse index. Natuurlijk allereerst ASML….

ASML

De ASML Twindicator staat op een koers van Euro: 546,36 en dus nog op een verkoopsignaal. Ook blijf ik een hoofdschouder patroon zien en dus een verdere correctie.

ADYEN

 

Ook Adyen is ernstig verzwakt en heeft grote verkoopsignalen. Pas een herstel boven de EUR 1.883,47 geeft weer een draai naar long. Dus afblijven voorlopig!

Naar de maan en terug

In Nederland hebben we het gezegde: loop naar de maan, maar de topman van Tesla gebruikt de maan als een prijsaanduiding. Hij wilde de Dogecoin omhoog en gooide er even een Tweet tegenaan als zou de Dog naar de maan kunnen… en inderdaad de koers schoot omhoog.

Daarna had hij een optreden op TV en grapte het weer hard omlaag. Iets later begon de topman, die plannen ontwikkelt en volop test met het vliegen van raketten naar mars (en dus zelf vervuilt), ineens over het feit dat hij de Bitcoin slecht voor het milieu vond.

Dus na eerder een grote long positie te hebben gehad in de Bitcoin en op hoge niveaus te hebben verkocht, vond hij het ineens slecht voor het milieu. Met als gevolg een enorme daling in de Bitcoin.

Hij werd direct uitgekotst door alle crypto beleggers en omdat een beetje op te vangen begon hij weer over beleggen in de eerder door hem gepromote Dogecoin. Nu met als argument dat deze munt minder vervuilend zou zijn …

Wacht even, hij gooit wouden plat in Duitsland om een fabriek te bouwen, maar is tegen de Bitcoin en doet alsof de Dogecoin helemaal geen energie slurpt? Iedere vorm van geld belast de aarde en is vervuilend, of het nu schelpen zijn, zout, goud, papier, of digitale munten, alles is slecht voor het milieu.

Oké de  Dogecoin van Billy Markus en Jackson Palmer, die ooit samen besloten om een betalingssysteem te maken als een grap om zo de wilde speculatie in crypto-munten van dat moment belachelijk te maken, slurpt weliswaar minder energie dan het maken van nieuwe Bitcoins kost. Maar ieder gebruik van computers gebruikt energie. Of het nu het wachtwoordenkraken van oude ongebruikte Bitmunten is, wat ook minder energie slurpend is, of een Dogecoin.

Nu ben ik niet echt een fan van Musk, maar wat hij doet lijkt toch echt als twee druppels water op manipulatie. Ook geeft het een slecht imago aan de Crypto’s, die klaarblijkelijk met een tweetje tientallen procenten kunnen bewegen.

Tijd voor een eigen munt?

We moeten een nieuwe energiezuinige munt maken. De Kees munt oftewel CaseCoin en weer niet verwarren met de bestaande CageCoin. Nee, het wordt tijd voor een eigen munt die je kunt omzetten in tuinmeubelen van mijn spreekwoordelijke broer Kees.

Bitcoin

Allemaal petje op

Meer serieus weer even terug naar de mainstream Bitcoin. De grafiek lijkt nog steeds op een klassiek patroon, dat technisch gezien mogelijk zelfs terug naar de 10.000 kan, zodat mijn ‘10K petjes’ (zoals de Dow Jones 20K petjes)  toch weer van marktplaats af kunnen.

 

Tesla

Tesla: last van de topman

Zoals ik net dus aangaf zijn alle Tweets van de topman niet door iedereen positief opgevat (en dan druk ik me mild uit) ook heeft het bedrijf last van concurrentie en niet te vergeten chiptekort in de automobielindustrie. Al deze zaken samen zorgen dat de koers onder druk staat. Ik heb al ontelbare keren uitgelegd, dat dit aandeel zwaar overgewaardeerd is dus moeten we rekening houden met een verdere daling.

Sprekende over dure aandelen moeten we ook nog even naar de FAANG aandelen kijken. Ook met het oog op energieverbruik moet nog eens iemand naar de social media bedrijven kijken.

Nog even over energie slurpende FAANG aandelen.

De data centers van Google, Amazon, Apple, maar ook de social media zijn bekend om hun energieverbruik. De discussie komt eigenlijk alleen echt aan bod, als een nieuw datacentrum in Nederland gevestigd wordt. Maar zelfs dan vind de media het hoegenaamd niet interessant.

En weer door met de F… Facebook vrijdag weer boven Twindicator niveaus en dus gewoon weer een koop.

FaceBook

Amazon belast?

Amazon is sowieso nog een dingetje de afgelopen week in de media met het niet betalen van belasting en daar nog mee weg komen in de rechtszaal. Technisch is het plaatje minder positief en hebben we verkoopsignalen in de Twindicactor.

Amazon

Amazon betaalt geen belastingen en is dus niet alleen ‘disrupting’ voor de business waar ze inzitten maar ook voor de landen waar ze gevestigd zijn.

Apple

Afgelopen tijd becijferde analisten dat Apple minder waard is dan de Bitcoin en wat heb je liever zeg ik dan? Een winstgevend en vernieuwend bedrijf of een ruilmiddel? In de grafiek van Apple hebben we verkoopsignalen.

Netflix

Netflix heeft ook al een tijd verkoopsignalen en lijkt verder te verzwakken. Afblijven dus!

Google

Tot slot de G

De G van Google, ook hier technisch nog verkoopsignalen en dus voorzichtig met beleggingen in dit aandeel.

Dan moeten we het nog even hebben over de AstraZeneca directeur. Die krijgt dit jaar 21 miljoen salaris en had afgelopen 10 jaar reeds 100 miljoen salaris gekregen terwijl we toch de nodige kritiek op dit bedrijf kunnen hebben, helemaal in de Covid19 vaccinatieontwikkeling. Maar het zal wel aan mij liggen.

Nog dichter bij huis, de topman van Ahold had een bonus gehad en krijgt een totale beloning van 6 miljoen euro in boekjaar 2020, omdat ze meer verkocht hadden in de tijd dat alle restaurants dicht moesten en andere winkels ook dicht waren… maar de chauffeurs willen een kleine salaris verhoging om de inflatie op te vangen en daar moet voor gestaakt worden. Hoe ESG is dit allemaal weer? Dat je goed moet omgaan met je personeel zien we in de horeca.

Personeelstekort in Horeca

Nu heb ik gezinsleden in de horeca werken en heb de afgelopen tijd gezien dat oproepkrachten niet opgeroepen werden en alle uitzendkrachten ook niet. Aan een kant begrijpelijk gezien het sluiten door de overheid, maar aan de andere kant dus ook begrijpelijk dat bijv. de studenten dan andere baantjes hebben gezocht om de huur en de studie te betalen en nu niet staan te trappelen om terug te keren naar de horeca nu deze weer opengaat. Van mogelijk hogere salarissen in die sector is het een kleine stap naar hogere rente en inflatie.

Inflatie en rente

De rente op de Nederlandse staatsleningen met een looptijd van 10jaars is ineens weer boven nul. Nu denkt u dat is nog steeds laag, maar als de rentes van negatieve niveaus komen dan is er wel een behoorlijke beweging gaande. Om deze beweging goed te zien kunnen we naar de Duitse Bund futures grafiek kijken, we zien een grote beweging die nog niet ten einde lijkt. De hogere rente wordt gevoed door inflatie vanuit goederenprijzen.

Bund

CPI in USA

De stijging van de consumentenprijsindex voor april ten opzichte van een jaar eerder was de sterkste sinds september 2008 en was dus wel een dingetje. De beweging omlaag in aandelen was dan ook een logische beweging. Een voortzetting van het herstel van vrijdag zou minder logisch zijn, zeker als we ook naar wat langere plaatjes in de VS kijken.

CPI

Bron: BLS.gov

Economen die door Dow Jones werden ondervraagd, waren op zoek naar een stijging van 3,6% in de CPI maar kregen dus 4,2%. Historisch een grote afwijking.

CPI Bars

Bron: Tradingeconomics

Op 25 jaars-termijn zien we dat de 4,2 procent best heftig is….

Inflation rate

Bron: Tradingeconomics

Van dezelfde bron kijken we ook nog even naar de maximale looptijd, dus vanaf 1914 tot nu. Je zou best een verandering van de trend erin kunnen zien.

Inflation rate USa

Belangrijke factor

Een belangrijke factor achter de versnelling is de verandering ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Toen werd de economie getroffen door de ergste Covid19-pandemie en was de inflatie ongewoon laag.

De ambtenaren van de Federal Reserve zien de huidige stijging dan ook als tijdelijk en gaan er vanuit dat het beleid waarschijnlijk niet beïnvloed zal worden. Maar of dat echt zo is, we moeten zoals CNBC ook zegt inflatie scherp in de gaten houden!

Cyber sec

Verder opmerkelijk:

Je zou verwachten dat iedereen de Cyber Security (onlinebeveiligingsbedrijven) zou kopen na pijplijn hack? Maar dat gebeurde niet echt. Iets wat ik persoonlijk wel opmerkelijk vind.

Deze week opnieuw belangrijk voor de indices en dus niet alleen in verband met het komende songfestival. Als ik gelijk heb en de markt naar een grotere correctie gaat, kunnen de bezitters van put opties met een ander nummer van Abba eindigen dan waar we mee begonnen namelijk (Money, Money, Money). Gaat het niet goed dan wordt het mogelijk Waterloo.

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website. In het verleden werd deze column gepubliceerd bij de Polder Portefeuille (later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.