AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Jordy Beuving donderdag, 5 mei 2022 12:54

EU wil boycot Russische olie

Gisteren kondigde de Europese Commissie een nieuwe lading sancties tegen Rusland aan. In dit zesde pakket met sancties worden er maatregelen tegen hoge Russische officieren genomen en worden drie banken van het SWIFT systeem afgesloten. Daarnaast worden drie mediakanalen die in handen van de staat zijn verbannen van het Europese netwerk.

Olie embargo Rusland

Belangrijker is het nieuwe voorstel dat door de Europese Commissie werd gedaan, namelijk een volledige boycot van Russische olie. Zie hieronder de tweet van von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

In haar speech stelde von der Leyen een volledig importverbod op alle Russische olie voor om daarmee de druk op Rusland te vergroten. In 6 maanden tijd moet de levering van Russische olie worden uitgefaseerd.

We now propose a ban on Russian oil. This will be a complete import ban on all Russian oil, seaborne and pipeline, crude and refined. We will make sure that we phase out Russian oil in an orderly fashion, in a way that allows us and our partners to secure alternative supply routes and minimises the impact on global markets. This is why we will phase out Russian supply of crude oil within six months and refined products by the end of the year. Thus, we maximise pressure on Russia, while at the same time minimising collateral damage to us and our partners around the globe. Because to help Ukraine, our own economy has to remain strong.

With all these steps, we are depriving the Russian economy from its ability to diversify and modernise.

Bron: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_22_2785

Volgens Politico zouden de sancties het verbieden om olie(producten) te transporteren, maar ook het leveren van financiële diensten zoals bijvoorbeeld het verzekeren van dergelijk transport door een Europese partij zouden verboden worden.

De Europese Unie is de grootste afnemer van Russische olie, en hoewel een verbod pijn zal doen aan de Russische kant betekent het ook dat Europa op zoek moet naar alternatieve leveranciers. De vraag is of dat zonder grote problemen mogelijk gaat zijn. Ook von der Leyen zelf laat weten dat onafhankelijkheid worden van Russische olie niet gemakkelijk zal verlopen.

Enkele analisten voorspellen dat de economische impact wel mee zal vallen en dat niet-Russische olieleveranciers het gat kunnen opvullen, maar de vraag is of dat proces vlekkeloos zal verlopen.

Er zijn wel degelijk zorgen over de gevolgen van een volledig embargo voor de Europese economie:

Rapport Rabobank

Gisteren verscheen er een actueel rapport van de Rabobank over de economische gevolgen van een boycot van Russsiche fossiele brandstoffen. In het rapport laten de onderzoekers weten dat Rusland in 2020/2021 ongeveer vier keer zoveel verdiende aan olie-export naar Europa in vergelijking met gas. Een olie embargo is dan ook de meest logische keuze om Rusland pijn te doen. Toch zou een dergelijk verbod een negatieve impact op de Europese economie gaan hebben en vergroot het de kans op een economische recessie.

Stemmen over het voorstel

Uiteraard moet het voorstel nog worden goedgekeurd door de lidstaten. Het idee is om dat vrijdag af te ronden, maar het voorgestelde plan zal waarschijnlijk niet zonder weerstand worden goedgekeurd.

Onder meer Hongarij, Slowakije en Tsjechië lijken op dit moment niet zonder meer akkoord te gaan met een embargo en willen in ieder geval bepaalde uitzonderingen bedingen:

De vraag is uiteraard in welke mate Europa de impact van een dergelijk embargo kan minimaliseren mocht het verbod er komen. Het lijkt er echter op dat negatieve economische impact voor Europa onvermijdbaar zal zijn.

Podcast energie-expert Jilles van der Beukel 

Eerder spraken we bij DeAandeelhouder.nl met energie-expert Jilles van der Beukel over de vraag of en hoe Europa zich onafhankelijk kan maken van Russisch olie en gas. Hieronder kun je die podcast terugkijken:

De Aandeelhouder TV

november 30, 2022

Macrocijfers bepalen richting | 30 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 29, 2022

ARCELOR bullenparade – 29nov22

november 29, 2022

China stuwt markt hoger | 29 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 28, 2022

PROSUS stierenrun

Columns

Nieuw
30 nov 12:03 Redactie

Adyen via Rendement Certificaat: Zo werkt het

30 nov 12:08 Redactie

Macro: inflatie verder omlaag

30 nov 09:28 Bas Heijink

Gaat de AEX weer hard dalen?

29 nov 13:39 Ole Hansen

Grondstoffen verscheurd tussen recessie en aanbodkrapte

29 nov 12:11 Nico Inberg

ASM International: China minder problematisch

Het laatste beursnieuws