Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

BNP Paribas Asset Management - donderdag, 17 oktober 2019 14:53

Zal de VS de instroom in Chinese activa indammen?

Als het Witte Huis aan Amerikaanse publieke pensioenfondsen beperkingen oplegt ten aanzien van hun Chinese bezittingen, kan dit gevolgen hebben voor de mondiale handel en financiën.

  • Het effect op Chinese aandelen en de renminbi is waarschijnlijk gering
  • Beperking van de bezittingen kan de handelsbesprekingen tussen China en de VS belemmeren en het risico op een valutaoorlog vergroten
  • Mogelijke versplintering van het mondiale financiële systeem en van technologie-links

Uit berichten in de media is naar voren gekomen dat het Witte Huis overweegt de posities in Chinese assets van Amerikaanse publieke pensioenfondsen te beperken.

Restricties op de Amerikaanse toegang tot Chinese aandelen op een moment dat die aandelen worden opgenomen in internationale benchmarks zou de totale portefeuille-instroom naar China verminderen, waardoor de renminbi minder steun krijgt juist nu het marktsentiment al negatief is door de wereldwijde zorgen over de binnenlandse groei van China en de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.

Impact op de markt

Buitenlanders bezitten slechts 3% van de Chinese A-aandelenmarkt in termen van marktkapitalisatie. Sommige brokers schatten dat Amerikaanse publieke pensioenfondsen 5-8 miljard USD aan A-aandelen houden, wat neerkomt op minder dan 0,3% van de Chinese valutareserves. Daarom heeft een terugval in de instroom uit Amerikaanse portefeuilles volgens ons een kleine impact op Chinese aandelen en de renminbi.

Als offshore Chinese aandelen worden meegerekend, houden Amerikaanse pensioenfondsen nog eens 55-92 miljard USD van dergelijke aandelen aan. Hun posities op het vasteland en offshore samen komen overeen met 3,5-6,0% van de MSCI China-index, volgens sommige marktschattingen.

Lees de volledige analyse van de Chinese econoom van BNPP AM over de mogelijke nadelige effecten op de wereldhandel, de financiële sector en de technologie als de VS aan Amerikaanse publieke pensioenfondsen beperkingen oplegt ten aanzien van hun Chinese bezittingen.


BNP PARIBAS ASSET MANAGEMENT Nederland N.V. (adres: Postbus 71770, 1008 DG Amsterdam) ("BNPP AM NED"), is een (vermogens)beheerder geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten. Voordat u investeert in enig financieel instrument dient u het prospectus alsmede de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) met informatie over het product, de kosten en de risico’s te lezen. Het prospectus, de EBi alsmede overige informatie zijn verkrijgbaar op de website: www.bnpparibas-am.nl. De in deze advertentie opgenomen opinies zijn het oordeel van BNPP AM NED op een specifiek moment en kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaand bericht. BNPP AM NED is niet verplicht de hierin opgenomen informatie en opinies te actualiseren of te wijzigen.

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX

15 mei 16:08 Laurens Tabak

5 recessiebestendige Amerikaanse aandelen tijdens de corona crisis

14 mei 11:28 Bas Heijink

Breed topvormingsproces