Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

BNP Paribas Asset Management - donderdag, 3 september 2020 09:11

BNP Paribas AM: Nieuw flexibel kader voor het Amerikaanse monetaire beleid

Grote veranderingen in de aanpak van het monetaire beleid versterken de boodschap dat de Fed van plan is lange tijd zeer accommoderend te blijven.


De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, heeft een nieuw strategisch kader aangekondigd dat aanzienlijke veranderingen in de uitvoering van het Amerikaanse monetaire beleid inluidt. De Fed zal nu een flexibele 2% gemiddelde inflatiedoelstelling (FAIT) hanteren en zal de rente niet langer preventief verhogen om het vermeende inflatierisico tegen te gaan. Het FAIT en een asymmetrische herkarakterisering van het mandaat van de Fed op het gebied van de werkgelegenheid versterken de boodschap dat het Amerikaanse monetaire beleid lange tijd accommoderend zal blijven.

Wat betekent het allemaal?

De Fed probeert zijn commitment voor de groei te benadrukken. De officiële rente zal lange tijd laag zijn en de Fed zal de rente niet langer preventief aanscherpen, zelfs niet als reactie op toekomstige fiscale uitbreidingen. Het vooruitzicht dat de yield curve control (YCC) in de nabije toekomst zal worden ingezet, lijkt echter te zijn afgenomen.

Wat is nieuw?

De Fed wees het idee af dat de werkloosheid te ver kan dalen. Voortaan zal de Federal Open Markets Committee (FOMC) het hebben over ‘tekorten' in plaats van over ‘afwijkingen' ten opzichte van volledige werkgelegenheid. Een lage werkloosheid zal op zichzelf niet langer volstaan om de officiële beleidstarieven te verhogen.

Wat ontbreekt er?

Er was geen discussie over de monetaire beleidsinstrumenten (zoals kwantitatieve versoepeling, controle op de rentecurve) die de Fed zou kunnen gebruiken om zijn nieuwe doelstellingen te bereiken. Deze omissie verklaart waarschijnlijk de enigszins gematigde reactie van obligatiemarkten op wat op het eerste gezicht onheilspellend nieuws lijkt. Het valt nog te bezien of het ontbreken van opmerkingen over het beleidsinstrumentarium een teken is dat de Fed nu heeft afgezien van de intentie om de rentecurve te controleren. Een soortgelijk lot was het idee van een negatieve rente beschoren. Het feit dat de curve control niet aan bod is gekomen, duidt erop dat deze nu misschien van de beleidsagenda van de Fed is verdwenen.

Lees de deskundige analyse van BNP Paribas AM van de implicaties van de jongste aankondiging van het monetaire beleid van de Fed.

De Aandeelhouder TV

oktober 29, 2020

AEX 29 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Markets

oktober 29, 2020

De zin en onzin van Bitcoin – #Beursspel2020

oktober 29, 2020

RD pompt dividend op | 29 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars

27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro

Het laatste beursnieuws