Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

BNP Paribas Asset Management - dinsdag, 19 mei 2020 08:00

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

CIO fixed income van BNP Paribas AM beoordeelt vooruitzichten voor obligatiemarkten gezien het nieuwe paradigma na reacties op de COVID-19 pandemie


De afgelopen weken hebben ongekende monetaire en fiscale maatregelen van centrale banken en overheden bijgedragen aan het herstel van de orde op de ontwikkelde obligatiemarkten. Nu beleggers zich aanpassen aan het nieuwe paradigma, bespreekt senior beleggingsstrateeg Daniel Morris de vooruitzichten voor de obligatiemarkten met Dominick DeAlto, Chief Investment Officer fixed income.

Wat zijn de vooruitzichten voor inflatie in ontwikkelde economieën?

Op de korte termijn is deflatie - niet inflatie - het grootste risico, hoewel het op de langere termijn denkbaar is dat structurele krachten de inflatie hoger kunnen stuwen.

Hier zijn enkele redenen waarom:

  • De olieprijzen zijn ingestort. Lage prijzen voor olie - en voor andere grondstoffen - na het stilvallen van een groot deel van de wereldeconomie zullen de consumentenprijsinflatie waarschijnlijk ten minste voor het volgende jaar zeer laag houden.
  • Uit gegevens blijkt al dat de prijzen van goederen bij de fabriekspoort dalen als de prijzen van inputmaterialen dalen. Lagere kosten voor producenten zullen leiden tot lagere prijzen van goederen.
  • Veel bedrijven verdisconteren de prijzen om voorraden af te stoten en cash aan te trekken om hun bedrijfskosten te dekken. Dit kan zo doorgaan als de beperkingen worden opgeheven, omdat bedrijven consumenten met lagere prijzen weer hun winkels in zullen moeten lokken.
  • Stijgende prijzen in sectoren als levensmiddelenindustrie en medische goederen en diensten zullen zwaarder wegen dan de dalende prijzen in andere sectoren waar de vraag instortte.
  • Tot slot zijn er de afgelopen weken in de VS 30 miljoen banen verloren gegaan - tien jaar winst -. Loondesinflatie is nu een zorg. Er is al anekdotisch bewijs dat bedrijven proberen de kosten te verlagen door de lonen te verlagen. Lagere lonen betekenen lagere productieprijzen en uiteindelijk lagere detailhandelsprijzen - een ander voorbeeld van het soort negatieve feedback-loop dat de inflatiepsychologie negatief beïnvloedt.

Lees een gedetailleerde analyse van BNP Paribas Asset Management van de impact op de marktliquiditeit en de implicaties van recente Amerikaanse economische gegevens voor vastrentende beleggingen.

De Aandeelhouder TV

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

Rookworst van Ahold | 9 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke

09 jul 08:59 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Assetallocatie – Omgaan met “langer lager”

08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR

08 jul 08:29 Cor Wijtvliet

Hoe gaan we beleggen in de postcorona periode?

06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade