NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

BNP Paribas Asset Management dinsdag, 19 mei 2020 08:00

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

CIO fixed income van BNP Paribas AM beoordeelt vooruitzichten voor obligatiemarkten gezien het nieuwe paradigma na reacties op de COVID-19 pandemie


De afgelopen weken hebben ongekende monetaire en fiscale maatregelen van centrale banken en overheden bijgedragen aan het herstel van de orde op de ontwikkelde obligatiemarkten. Nu beleggers zich aanpassen aan het nieuwe paradigma, bespreekt senior beleggingsstrateeg Daniel Morris de vooruitzichten voor de obligatiemarkten met Dominick DeAlto, Chief Investment Officer fixed income.

Wat zijn de vooruitzichten voor inflatie in ontwikkelde economieën?

Op de korte termijn is deflatie - niet inflatie - het grootste risico, hoewel het op de langere termijn denkbaar is dat structurele krachten de inflatie hoger kunnen stuwen.

Hier zijn enkele redenen waarom:

  • De olieprijzen zijn ingestort. Lage prijzen voor olie - en voor andere grondstoffen - na het stilvallen van een groot deel van de wereldeconomie zullen de consumentenprijsinflatie waarschijnlijk ten minste voor het volgende jaar zeer laag houden.
  • Uit gegevens blijkt al dat de prijzen van goederen bij de fabriekspoort dalen als de prijzen van inputmaterialen dalen. Lagere kosten voor producenten zullen leiden tot lagere prijzen van goederen.
  • Veel bedrijven verdisconteren de prijzen om voorraden af te stoten en cash aan te trekken om hun bedrijfskosten te dekken. Dit kan zo doorgaan als de beperkingen worden opgeheven, omdat bedrijven consumenten met lagere prijzen weer hun winkels in zullen moeten lokken.
  • Stijgende prijzen in sectoren als levensmiddelenindustrie en medische goederen en diensten zullen zwaarder wegen dan de dalende prijzen in andere sectoren waar de vraag instortte.
  • Tot slot zijn er de afgelopen weken in de VS 30 miljoen banen verloren gegaan - tien jaar winst -. Loondesinflatie is nu een zorg. Er is al anekdotisch bewijs dat bedrijven proberen de kosten te verlagen door de lonen te verlagen. Lagere lonen betekenen lagere productieprijzen en uiteindelijk lagere detailhandelsprijzen - een ander voorbeeld van het soort negatieve feedback-loop dat de inflatiepsychologie negatief beïnvloedt.

Lees een gedetailleerde analyse van BNP Paribas Asset Management van de impact op de marktliquiditeit en de implicaties van recente Amerikaanse economische gegevens voor vastrentende beleggingen.

De Aandeelhouder TV

mei 17, 2022

AMG genoeg Afgekoeld

mei 17, 2022

Wachten op cijfers Walmart en Home Depot | 17 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 16, 2022

AEX, DAX, ZILVER – 16mei22

mei 16, 2022

Business Class | Aflevering 15 mei 2022 | Wierda en Partners Vermogensbeheer

Columns

Nieuw
17 mei 12:33 Nico Inberg

Moeten we Shell en OCI al verkopen?

17 mei 09:17 Redactie

Vertrouwen beleggers zakt dieper weg

16 mei 15:18 Nico Inberg

Inflatie up, Groei down.

16 mei 10:11 Marco Knulst

Uitgebreide AEX-analyse: Crash of herstel?

16 mei 10:48 Cees Smit

Column: Crashende Crypto