Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

BNP Paribas Asset Management - dinsdag, 19 mei 2020 08:00

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

CIO fixed income van BNP Paribas AM beoordeelt vooruitzichten voor obligatiemarkten gezien het nieuwe paradigma na reacties op de COVID-19 pandemie


De afgelopen weken hebben ongekende monetaire en fiscale maatregelen van centrale banken en overheden bijgedragen aan het herstel van de orde op de ontwikkelde obligatiemarkten. Nu beleggers zich aanpassen aan het nieuwe paradigma, bespreekt senior beleggingsstrateeg Daniel Morris de vooruitzichten voor de obligatiemarkten met Dominick DeAlto, Chief Investment Officer fixed income.

Wat zijn de vooruitzichten voor inflatie in ontwikkelde economieën?

Op de korte termijn is deflatie - niet inflatie - het grootste risico, hoewel het op de langere termijn denkbaar is dat structurele krachten de inflatie hoger kunnen stuwen.

Hier zijn enkele redenen waarom:

  • De olieprijzen zijn ingestort. Lage prijzen voor olie - en voor andere grondstoffen - na het stilvallen van een groot deel van de wereldeconomie zullen de consumentenprijsinflatie waarschijnlijk ten minste voor het volgende jaar zeer laag houden.
  • Uit gegevens blijkt al dat de prijzen van goederen bij de fabriekspoort dalen als de prijzen van inputmaterialen dalen. Lagere kosten voor producenten zullen leiden tot lagere prijzen van goederen.
  • Veel bedrijven verdisconteren de prijzen om voorraden af te stoten en cash aan te trekken om hun bedrijfskosten te dekken. Dit kan zo doorgaan als de beperkingen worden opgeheven, omdat bedrijven consumenten met lagere prijzen weer hun winkels in zullen moeten lokken.
  • Stijgende prijzen in sectoren als levensmiddelenindustrie en medische goederen en diensten zullen zwaarder wegen dan de dalende prijzen in andere sectoren waar de vraag instortte.
  • Tot slot zijn er de afgelopen weken in de VS 30 miljoen banen verloren gegaan - tien jaar winst -. Loondesinflatie is nu een zorg. Er is al anekdotisch bewijs dat bedrijven proberen de kosten te verlagen door de lonen te verlagen. Lagere lonen betekenen lagere productieprijzen en uiteindelijk lagere detailhandelsprijzen - een ander voorbeeld van het soort negatieve feedback-loop dat de inflatiepsychologie negatief beïnvloedt.

Lees een gedetailleerde analyse van BNP Paribas Asset Management van de impact op de marktliquiditeit en de implicaties van recente Amerikaanse economische gegevens voor vastrentende beleggingen.

De Aandeelhouder TV

oktober 20, 2020

AEX 20 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 20, 2020

Britse pond kan fors dalen bij uitblijven Brexit-deal

oktober 20, 2020

Bob Homan tipt: Gespreid beleggen – #Beursspel2020

oktober 20, 2020

Euronext stoort | 20 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken

19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?

16 okt 16:41 Marco Knulst

Kansen in Gas & Olie