Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Bloedgigant CSL daagt Pharming voor de Rechter

Bloedgigant CSL daagt Pharming voor de Rechter
16 okt 2019 om 14:32

De Australische bloedgigant CSL is opgeschrikt door een vermeende bedrijfsspionageaanval, waarbij een voormalige werknemer van “hoog niveau” beschuldigd wordt van het stelen van tienduizenden documenten met bedrijfsgeheimen om een baan te krijgen bij een belangrijke concurrent. CSL’s belangrijkste operationele dochteronderneming, CSL Behring, heeft in Amerika een rechtszaak aangespannen tegen het Nederlandse farmaceutische groep Pharming, en voormalig CSL-hoofdarts Joe Chiao, die de handelsgeheimen van CSL overdroeg toen ze 25 gigabyte aan gegevens meenamen. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat CSL beweert dat Chiao 1 miljoen pagina’s aan bedrijfsinformatie over 21.000 dossiers heeft gestolen.

CSL is het derde grootste beursgenoteerde bedrijf van Australië en wordt gezien als één van de beste exporten van het land ooit met verrichtingen rond de wereld en een marktkapitalisatie van $114 miljard. Op woensdag stond het aandeel op een nieuw recordhoogte van $253.83.

De rechtszaak werd bekend gemaakt op de algemene aandeelhoudersvergadering. De president Paul Perreault van CSL vertelde op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf: “Het is fundamenteel een geval dat in proces of spoedig om onder proces is te gaan, en het werd gevangen door onze cybersecurity.”. CSL heeft het districtshof van Pennsylvania in de V.S. gevraagd om een permanent bevel tegen Dr. Chiao en Pharming op te leggen voor het gebruik van haar informatie en compensatoire en bestraffende schade tegen de arts en zijn concurrent geëist.

Dr. Chiao, een specialist in een zeldzame bloedziekte, nam op 23 september ontslag, wat leidde tot een intern onderzoek naar zijn plotselinge vertrek. Het onderzoek bracht e-mails, teksten en een clandestiene bijeenkomst in een hotel in Boedapest aan het licht, volgens de gerechtelijke documenten.  Het interne onderzoek vond dat in de loop van de maanden voor zijn ontslag, Dr. Chiao naar verluidt al in besprekingen was met hogere executives in Pharming en bood aan om informatie van CSL mee te nemen. Later wist Dr. Chiao een hogere positie bij Pharming te verzekeren.

De geheimen waar naar verwezen wordt gingen oorspronkelijk maar over een van de producten van CSL, een behandeling voor de zeldzame ziekte erfelijke angio-oedeem, het gebied van Dr. Chiao’s deskundigheid. Dr. Chiao wordt er in de hofdocumenten echter ook van beschuldigd dat hij geheimen heeft ingenomen met betrekking tot een groot aantal producten van CSL, waaronder het onderzoek naar en de ontwikkeling van behandelingen voor veel voorkomende bloedaandoeningen wat de ruggengraat van CSL’s bedrijf vormt.

Volgens de hofdocumenten die door CSL werden ingediend, ontmoette Dr. Chiao in mei van dit jaar de vice-president van Pharming van klinisch onderzoek en medische zaken, Anurag Relan, in een hotel in Boedapest in de buurt van een grote medische conferentie om zo “om te voorkomen dat zij samen werden gezien”. Na die vergadering bleven Dr. Chiao en de heer Relan met elkaar communiceren via sms’jes, zo stellen de rechtbankdocumenten.

In een bericht dat Dr. Chiao naar de heer Relan stuurde stond: “Ik heb goede hoop dat u in staat zult zijn om uw baas te overtuigen van de manier waarop we samen een groot verschil zouden maken op de bottom line van Pharming”. De heer Relan antwoordde: “Joe, ik heb een praatje gemaakt met onze COO en hij is ondersteunend … Bedankt en enthousiast over de mogelijkheden”. Een ander bericht die Dr. Chiao naar M. Relan stuurde ging over een nieuw product dat CSL ontwikkelde: “Ik kan dit concept naar Pharming brengen. Er is nog niets ondertekend….”. Andere berichten toonde naar verluidt dat Dr. Chiao gedeeltes van het geheime manuscript dat door CSL werd voorbereid over zeer belangrijke drugontwikkelingen had gedeeld. “Ik deel het manuscript niet eens intern bij CSL,” zei Dr. Chiao in een sms-bericht dat in de documenten wordt geciteerd.

CSL beweert dat Dr. Chiao toen delen van het manuscript met de heer Relan deelde. Het beweert ook M. Relan Dr. Chiao aanspoorde om informatie door te verzenden die Pharming zou helpen. In September dit jaar, bood Pharming Dr. Chiao een baan aan. “Na maanden informatie ene ideeen te hebben doorgestuurd werd Dr. Chiao een baan aangeboden als chief medical director in mid-september 2019″ zegt CSL in haar aanklacht.

CSL beweert Dr. Chiao CSL zou verlaten op 23 september en zou dat 2 weken moeten laten weten, maar CSL beweert dat Dr. Chiao van plan was al op 30 september te beginnen bij Pharming wat zou beteken dat ,,hij vermoedelijk om voor zowel CSL Behring als Pharming zou werken voor een week. Dit is bijzonder verontrustend gezien het feit dat alvorens hij iedereen bij CSL op de hoogte bracht van het feit dat hij wegging, Chiao het weekend besteedde aan het versturen van e-mails en het downloaden van documenten van de computersystemen van CSL Behring’s,” beweert CSL in de hofdocumenten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Pharming

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.