Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Bitcoin, Tulpenmanie 2.0?

Bitcoin, Tulpenmanie 2.0?
8 mrt 2018 om 13:30

Bitcoin wordt vaak vergeleken met de Tulpenmanie in 1637. Een bubbel, een hype, een markt gedoemd om te crashen. Maar is dit wel echt zo? Om die vragen te kunnen beantwoorden moet er eerst worden gekeken naar wat een bubbel nou precies is.

Laten we beginnen met de fases van een bubbel zoals die wordt weergegeven in onderstaande grafiek:

 

Bron: Forbes.com

De volgende fases worden hierin onderscheiden:

 • Stealth fase
  Dit is de periode waarin de ‘slimmeriken’ investeren. Zij zien al snel de potentie van het product. Het grote publiek is in deze periode nog niet bekend met het product en het bestaan van het product gaat aan hen voorbij.
 • Bewustwording fase
  In deze fase beginnen investeerders door te krijgen dat ze iets moois te pakken hebben en vergroten hun posities. Ook institutionele investeerders stappen nu in. Er kan eventueel een kleine daling plaatsvinden dankzij vroeg ingestapte investeerders die winst nemen.
 • Manie fase
  Tijdens deze periode schieten de prijzen door het dak. Ze worden verder omhoog gedreven door het mainstream publiek dat bang is de boot te missen. Ondertussen zijn de vroege en institutionele investeerders langzaam aan het verkopen. Op een gegeven moment houdt de stijging op en is het plafond bereikt. De bubbel staat op het punt te barsten
 • Uitblaas fase
  Dit is de laatste fase en het einde van de bubbel. De stijging zet om in een daling. In eerste instantie zullen veel mensen niet erkennen wat er aan de hand is. Vaak vindt er nog een klein herstel plaats voordat de echte daling begint. De markt klapt in elkaar en veel mensen hebben met verlies verkocht of bezitten nu waardeloze producten. Dit is ook het moment waarop de eerder uitgestapte investeerders de nu ondergewaardeerde producten terugkopen. Het grotendeel van de investeerders zal echter niet meer instappen in deze markt.

De Bitcoin bubbel

Nu duidelijk is hoe een bubbel eruitziet, kunnen we gaan kijken of Bitcoin aan de criteria voldoet. Bitcoin bestaat al sinds 2009 en heeft de afgelopen jaren wel media aandacht gekregen maar verbleef eigenlijk altijd onder de radar.

 • Stealth fase Bitcoin
  In de periode 2009-2016 kan worden gezien als de stealth fase van Bitcoin, waarin de eraly investors het potentieel herkennen.
 • Bewustwording fase Bitcoin
  Vanaf ongeveer einde 2016 tot begin 2017 zien meer mensen zien het potentieel in en ook institutionele investeerders stappen in.
 • Manie fase Bitcoin
  Halverwege 2017 begint er een hype te ontstaan: de manie fase> Elk gesprek gaat even over Bitcoin. Eind 2017 stijgt de prijs nog verder en de hype is compleet. Alles en iedereen stopt geld Bitcoin, terwijl velen niet eens weten wat een Bitcoin nou precies is. Maar ze hebben het nu wel en kunnen in ieder geval wel meepraten met de rest. Bovendien, iedereen verdient er geld mee dus waarom ook niet.  Tegen het nieuwe jaar aan vind de eerste daling plaats en het wordt duidelijk dat Bitcoin geen gratis geld betekent.

 

Laatste fase Bitcoin?

De laatste fase breekt aan als Bitcoin zijn piek van bijna $20.000 bereikt in december 2017. Vanaf dat moment bevindt Bitcoin zich niet langer in een bull markt, maar in een bear markt. De koers zakt verder en verder weg. Mensen raken in paniek en verkopen met verlies of zitten opgescheept met Bitcoin dat bijna 70% van zijn waarde is verloren.

Het klinkt als het einde van Bitcoin, maar na bijna een maand blijkt dit niet zo te zijn. Vanaf de piek van $20.000 is de cryptocurrency gedaald naar een bodem van $6.000. Sinds die bodem is de koers echter weer hersteld naar $11.000, een toename van 83%.

Kijkend naar de grafiek is te zien dat herstel eigenlijk altijd plaatsvindt. Bitcoin komt dus eigenlijk perfect overeen met het model van de bubbel. De vraag die nu overblijft is natuurlijk hoe de toekomst eruit ziet. Wordt $11.000 het nieuw niveau? Of doet Bitcoin wat het altijd heeft gedaan, mensen verbazen en verwachtingen overtreffen?

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.