AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Coinmerce donderdag, 11 maart 2021 07:45

Bitcoin heeft geen waarde (en 4 andere mythes)

De afgelopen maanden heeft Bitcoin (BTC) zichzelf weer eens overtroffen door bijna elke dag de voorpagina van het financiële nieuws te halen, of dat nu positief of negatief is. Maar nu steeds meer nieuwkomers de cryptomarkt overspoelen, is het tijd om een aantal van de populairste Bitcoin-mythes te ontkrachten. We onderscheiden hier realiteit van fictie - zonder de legitieme risico's te negeren - dus lees verder als je de waarheid wilt weten over de vijf meest voorkomende Bitcoin-mythes.

(1) Concurrentie zal Bitcoin gaan vervangen

De eerste populaire digitale munt was Bitcoin. Hoewel verschillende rivalen hebben beweerd de nieuwste, verbeterde Bitcoin te zijn met een keur aan nieuwe functies en voordelen, is geen enkele in de buurt gekomen.

Bitcoin is veruit de meest voorkomende cryptocurrency, goed voor ongeveer 60% van de wereldwijde marktkapitalisatie van crypto. BTC heeft ook het "first-mover advantage", wat ervoor zorgt dat gebruikers zich niet snel zouden wenden tot andere cryptocurrencies. Iedere ontwikkelaar kan zijn bijdragen leveren aan het Bitcoin netwerk, gezien het open source en decentraal is. Daarom is Bitcoin zichzelf continu aan het verbeteren! 

Vanzelfsprekend is de crypto-industrie een broeinest van creativiteit, maar een grotere concurrent is niet uitgesloten. Onder de huidige omstandigheden geloven de meeste analisten echter niet dat Bitcoin op korte termijn zal worden vervangen.

(2) Bitcoin is een grote bubbel

Hoewel het waar is dat sommige mensen Bitcoin kopen met de bedoeling om grote winsten te maken, impliceert dit niet per se dat Bitcoin een zeepbel is. Een zeepbel is een economisch verschijnsel waarbij de waarde van iets aanzienlijk stijgt zonder duidelijke reden. De prijs begint dan te stijgen tot boven de intrinsieke waarde en stort dan in elkaar omdat paniekerige verkopers beginnen te verkopen. Na een prijsdaling keert de prijs nooit meer terug naar het vorige niveau.

Dat is ook waar het onderscheid tussen een zeepbel en Bitcoin wordt gemaakt. Na enorme prijsdalingen is Bitcoin consequent terug geklommen naar nog hogere prijsniveaus. Er zijn nog steeds analisten die zeggen dat de bubbel is geëxplodeerd, maar ook dit jaar lijkt dat niet het geval te zijn.

Omdat de Bitcoin-industrie nog in de kinderschoenen staat, zijn de marktintervallen nog erg volatiel. Bitcoin kan het ene jaar $20.000 waard zijn, het volgende jaar $3.000 en het jaar daarop $50.000. Als gevolg daarvan blijft zo'n jonge markt extreem volatiel, maar sommige analisten geloven dat dit minder zal worden naarmate de markt volwassener wordt.

(3) In de echte wereld kan Bitcoin nooit gebruikt worden

Veel tegenstanders beweren dat Bitcoin niet in de echte wereld kan worden gebruikt, of dat als dat wel het geval is, het alleen voor illegale doeleinden wordt gebruikt. Beide beweringen zijn onjuist. Bitcoin wordt al lang gebruikt om geld te versturen naar iedereen over de hele wereld zonder dat daar een bank of een andere tussenpersoon voor nodig is. Bij Tesla zal je binnenkort met Bitcoin kunnen betalen.

Bovendien waren "illegale transacties" goed voor slechts 2,1 procent van alle Bitcoin-transacties in 2019, in 2020 is dit gedaald naar 0,34%. Traditionele valuta worden nog steeds veel gebruikt in de illegale wereld, en transacties met traditionele valuta zijn veel moeilijker te traceren dan Bitcoin-transacties. Dit komt door het feit dat Bitcoin-transacties plaatsvinden op een transparante database, waardoor iedereen alle transacties kan volgen.

Bitcoin wordt de laatste tijd gezien als een schild tegen inflatie. Zoals eerder gezegd verliezen conventionele munteenheden met de dag aan waarde, terwijl BTC zijn waarde behoudt doordat er na een bepaald moment geen nieuwe Bitcoins meer worden bijgemaakt. Mensen investeren daarom in Bitcoin, om hun geld te beschermen tegen inflatie. Dat is de reden dat Bitcoin ook wel het digitale goud wordt genoemd.

(4) Bitcoin kost veel energie en is daarom erg slecht voor het milieu

Bitcoin mining verbruikt veel energie. Het is echter moeilijk om de milieueffecten ervan te beoordelen. Om te beginnen maakt de nieuwe economie het gebruik van energie in alle opzichten noodzakelijk. Denk maar aan de hele mondiale bankinfrastructuur, met alle energie die onder meer worden gebruikt om bankoverschrijvingen uit te voeren en kantoorgebouwen, geldautomaten en lokale filialen van stroom te voorzien.

In werkelijkheid is Bitcoin, volgens een onderzoek van Ark Investment Management, veel energiezuiniger dan conventioneel bankieren en goud delven op wereldschaal. Ook wordt benadrukt dat Bitcoin-miners worden gemotiveerd door winstbejag, omdat ze proberen de elektriciteitsprijzen zo laag mogelijk te houden. Als gevolg hiervan leidt Bitcoin door zijn economische beloningen feitelijk tot een groenere toekomst.

(5) Bitcoin heeft geen echte waarde

De euro, de dollar, de yen en elke andere munteenheid hebben vandaag waarde omdat de mensen er waarde aan hechten. De dollar, bijvoorbeeld, werd vroeger gedekt door goud, wat betekende dat het waarde had, maar nu is het niets meer dan een stuk papier. 

Bitcoin daarentegen is ontworpen om schaars te zijn, met een limiet van 21 miljoen BTC beschikbaar nadat alle BTC zijn gemijnd. Als gevolg hiervan is er geen inflatie, waardoor BTC in theorie duurder is dan vrijwel elke conventionele valuta. Bitcoin ontleent zijn waarde aan het mining proces dat alle machines doen om bij te dragen aan het netwerk.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

De Aandeelhouder TV

september 23, 2022

Cyclische aandelen uit de gratie

september 23, 2022

“In de ban van de beer…”

september 23, 2022

Opgelet: Beleggers gaan meer belasting betalen

september 23, 2022

Deze aandelen zijn nu extreem aantrekkelijk gewaardeerd! | DeAandeelhouder Podcast Afl. 88

Columns

Nieuw
25 sep 11:47 Nico Inberg

Deze hedges werken (nog) niet

24 sep 15:12 Nico Inberg

Riemen vast: Italië en Oekraïne zetten de toon

23 sep 13:41 Nico Inberg

Komende week: Italië en Donbass zetten de toon

23 sep 12:53 Ole Hansen

Grondstoffen knallen omhoog

23 sep 09:34 Bas Heijink

Gaat de olieprijs omlaag?