Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bitcoin en de cavia-theorie

Bitcoin en de cavia-theorie
20 nov 2019 om 10:48

De bitcoin test momenteel haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn (de rode lijn). Volgens de regels van onze risico-indicator is de kans het grootst dat de trend opwaarts continueert. Pas wanneer de koers meer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder de rode lijn noteert zonder deze lijn te raken, stijgt de kans aanzienlijk op een trendomslag. Persoonlijk geloven wij niet in de bitcoin als een toekomstig wereld betaalmiddel. Geld staat in de regel onder toezicht van centrale banken. Zij bepalen de regels hoeveel geld er in omloop is, wie het in omloop mag brengen etc. Daarnaast stelt de overheid allerlei richtlijnen op zoals bijvoorbeeld hoeveel keer het inkomen iemand mag lenen voor de aankoop van een woning en wordt er met macro prudentieel beleid invloed uitgeoefend op maatschappelijk gewenste richtingen van ons geld. Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn de afgelopen jaren geïntroduceerd als een valuta, maar vooral een valuta die niet onder regulatie van de overheid of centrale banken valt. Reden voor ons om te veronderstellen dat de overheid op een gegeven moment deze “hype” de kop in wil drukken.

Echter, zolang dit niet gebeurt is er een steeds grotere groep wereldburgers die met cryptovaluta in aanraking komen. Zij zijn mede geïnteresseerd geraakt door de enorme koersstijgingen sinds de introductie. Een steeds grotere groep burgers ziet ook inmiddels hetgeen waar wij al jaren voor waarschuwen, dat ons geldsysteem dat door overheden en centrale banken wordt gereguleerd, kapot is. Één van de rijkste Amerikanen, investeerder Ray Dalio van Bridgewater Associates, zegt letterlijk “de wereld is gek geworden en het systeem is kapot”. Niet alleen de heer Dalio zegt dit, maar inmiddels ook veel oud-centrale bankiers en andere ex-leiders van het huidige systeem. Het lijkt erop dat alleen de huidige centrale bankiers en regeringsleiders met hun overheden pretenderen de boel nog onder controle te hebben. De burger volgt over het algemeen nog braaf de door hem of haar gekozen politieke vertegenwoordiger en voelt wel dat er iets niet meer klopt in het systeem, maar is zich (nog) niet bewust van de belabberde staat van het doorgeslagen op kapitalische grondvesten gebouwde financiële systeem.

Het is onze visie dat vroeg of laat, zo bewijst de wereldgeschiedenis, plotseling het systeem aan het wankelen gaat doordat een steeds grotere groep het huidige systeem niet meer vertrouwt. Men probeert naar verschillende hoeken te vluchten, om het door hen vergaarde geld veilig te stellen om zo de koopkracht van het opgebouwde vermogen minimaal in stand te houden. Nu wordt het tijd om onze “cavia-theorie” te verklaren. In de jaren ’70 was er een bekend televisie programma van Fred Oster. Spelers in de show moesten een cavia kiezen die vervolgens in een bak werd neergezet en door een gaatje/vakje moest lopen. Ieder vakje vertegenwoordigde een bepaald geldbedrag. In die tijd waren dat overigens nog onschuldige bedragen. Inmiddels is de inflatie al duidelijk zichtbaar in de huidige spelshows waarbij geldprijzen een veelvoud zijn van toen. In de “wie-kent-kwis” van Fred Oster begonnen de cavia’s soms angstig een richting te kiezen naar hun veilige haven. Wij verwachten dat wanneer in de toekomst de vertrouwensbom in de wereld met betrekking tot het huidige financiële systeem barst, dat alle vermogenden angstig een bepaalde richting gaan kiezen. De één loopt in het vakje “cash” bij haar huisbank, de ander naar “goud” en weer een ander naar het vakje “bitcoin”. Uiteraard zijn er nog veel meer keuzes. Maar er is ons inziens een groep, noem hen maar de crypto-believers, die vol voor het vakje “bitcoin” zullen gaan.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.