Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bier en aandelen in Amsterdam: duur en goedkoop

Bier en aandelen in Amsterdam: duur en goedkoop
27 mrt 2024 om 10:00

Door Erik Mauritz, senior advisor Trade Republic


Helaas ben ik toch gevoelig voor clickbait en heb zo ook het artikel “Waarom kost een biertje in Amsterdam veel meer dan in Madrid?” gelezen.

Ik drink nota bene amper bier, maar ja, hoe veel duurder zou het dan zijn? Dat wil ik dan toch weten.

En ik werd niet teleurgesteld; het verschil is inderdaad groot; blijkbaar kan je in Madrid drie bier bestellen voor 5,50 euro – versus de soms wel 6 euro per biertje die je in onze hoofdstad voor een biertje betaalt.

Waarschijnlijk beroepsdeformatie, maar ik ga er dan over nadenken bij hoeveel bier het interessant wordt om ervoor naar Madrid op een neer te vliegen.

Een snelle berekening op de achterkant van een bierviltje leert dat als je verder niet eet, geen hotel boekt, geen last hebt van vliegschaamte, naar het vliegveld loopt en op het meest gunstige moment boekt (retour ~ 120 euro) het ongeveer bij dertig bier de moeite waard is om het vliegtuig te pakken.

Dat is veel bier en veel moeite. Dat is dan ook een van de redenen is dat zo’n prijsverschil in stand blijft; als je nu zin hebt in een biertje in Amsterdam centrum gaan de meeste mensen niet eens met de tram naar Amstelveen voor een eventueel goedkoper pilsje.

Dezelfde winst, maar dan duurder.

Als belegger zoek ik ook altijd naar parallellen met beleggen (ook beroepsdeformatie) en het doet me denken aan het verschijnsel dat een gemiddeld aandeel al sinds mensenheugenis duurder is in Amerika dan in Europa.

Vroeger waren er ook wat barrières (vooral kosten) om in Amerika aandelen te kopen (en voor Amerikanen om in Europa aandelen te kopen), maar tegenwoordig kan je als het ware alles in je lokale supermarkt kopen.

Waarom zou je dan 23 euro voor een krat Amerikaans bier betalen in plaats van voor 15 euro betalen voor een Europees krat (er even vanuit gaand dat het bier even lekker is, wat natuurlijk niet zo is).

Toch is dat wat beleggers doen; de koerswinstverhouding van grote Europese bedrijven is nu ongeveer 15 versus 23 voor Amerikaanse.

Anders gezegd; voor een Europees bedrijf wil men nu 15 euro (of dollar) betalen voor één euro winst en bij Amerikaanse bedrijf B is dezelfde euro winst 23 euro waard.

Er worden veel redenen genoemd voor dit verschil; Amerika groeit harder, de Amerikaanse economie is veerkrachtiger, Amerika is innovatiever, Amerika kent meer groeibedrijven, A.I. wordt ook in dit verband van stal gehaald, er zijn minder regels in de V.S., een groter deel van de bevolking belegt en ga zo maar door.

This time is different. Maar nu echt. Misschien.

Elk jaar weer is er weer een analist die roept dat dit toch echt het jaar wordt waarin Europese aandelen het beter gaan doen (en iemand anders die roept dat de premie die je betaalt voor Amerikaanse aandelen nog steeds meer dan terecht is).

Normaal gesproken negeer ik dit soort uitspraken en probeer ik me zoveel mogelijk aan de “maandelijks aankopen van breed gespreide indices via ETF’s” beleggingstrategie te houden.

En hoe dan ook moet je wat mij betreft voor de lange termijn ook in Amerikaanse bedrijven blijven beleggen – om alle eerder genoemde redenen en omdat dit verschil in waardering mogelijk nog jaren in stand kan blijven.

Maar ook op beleggingsgebied ben ik gevoelig voor clickbait dus ik kon “Record-high US stocks grow more expensive versus global peers” en “Going where the growth is means going to Europe” niet ongelezen voorbij laten gaan. Daarin kwam ik de volgende twee interessante statistieken tegen:

“The S&P 500 is trading at nearly 20 times forward earnings estimates, well above its long-term average of 15.6. By contrast, MSCI’s all-country world index that excludes the U.S. is trading at 12.8 times below its historic average of 13.5. That gap is close to its widest in over two decades.

En de tweede gaat over het idee dat Amerikaanse bedrijfswinsten altijd harder groeien dan de Europese:

“In the decade after the financial crisis from 2009 to 2019, U.S. earnings growth was a solid 7.2% per year, while European earnings stagnated at 0.6%.

But since 2019 the picture has changed. U.S. earnings growth was still a solid 6.6% per year, but earnings of the companies in the Stoxx Europe 600 have grown by 7.8% per year. So, where’s the real growth market now?

In Europa dus!

Eerst nog even koffie

Misschien toch wat meer aan Europese aandelen alloceren om mijn terras-nadeel een beetje goed proberen te maken?

Ik ga er in een bleek lentezonnetje op het terras van mijn favoriete café in Amsterdam nog even rustig over nadenken. Met een cappuccino, geen bier.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.