Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursgang Alfen: waarde in de aandelen of een hype?

Beursgang Alfen: waarde in de aandelen of een hype?
20 mrt 2018 om 10:44

Deze week proberen drie bedrijven een notering op de Amsterdamse beurs te bemachtigen. Alfen bijt in deze aanstaande donderdag de spits af. Private equity bedrijf Infestos uit Enschede wil tot 49% van de aandelen verkopen tegen een prijs van €11,25 tot €15 wat Alfen een waarde aan de onderkant van de bandbreedte moet geven van €225 miljoen. In deze korte analyse geef ik mijn mening over de beursgang en licht ik mijn besluit toe om niet in te schrijven op de aandelen. Je moet als belegger je eigen huiswerk doen en je eigen mening vormen. Dit is slechts mijn opinie.

Wat doet Alfen?

Alfen is actief op de energiemarkt met transformatorstations, energieopslagsystemen en laadpalen voor elektrische auto’s. Op de eigen website geeft de onderneming aan dat de transformatorstations van Alfen miljoenen huishoudens en bedrijven van energie voorziet en dat met de laadpalen dagelijks vele duizenden elektrische auto’s worden opgeladen. Naast de transformatorstations legt Alfen complete elektriciteitsnetwerken aan bij klanten in de glastuinbouw en in de industriële sector. Verder is de Alfen actief in duurzame projecten als energieopslag en aansluiting van zonneparken en windmolens.

Toegevoegde waarde

Doet Alfen nu ook echt iets bijzonders of kun je de onderneming het beste vergelijken met een installatiebedrijf. Gezien de waardering (hier direct meer over) zou ik verwachten dat de onderneming technologisch iets heel bijzonders doet. De cijfers en de eigen website van Alfen vertellen mij wat dat betreft een ander verhaal.  Kijk wat dat betreft ook eens rond op de website van Alfen en oordeel zelf.

Uit het prospectus komt volgens mij naar voren dat de onderneming alle onderdelen die men gebruikt in de eindproducten inkoopt. Het lijkt dus meer op een assemblage / installatiebedrijf in mijn beleving. Zie hieronder een stukje uit de prospectus. Klik hier om het gehele prospectus te raadplegen.

Uit bovenstaande tabel (rode vakje) blijkt dat Alfen in 2017 voor €49.854 miljoen materialen inkocht en daarbij voor €2.852 miljoen aan werk uitbesteed. Dit op een omzet van €74.336 miljoen. De brutowinst komt na de zogenaamde COGS (cost of goods sold) uit op €21.630 miljoen. Brutomarge van 29%. Kijk ik dan verder in de winst en verliesrekening dan komt Alfen in 2017 tot een nettowinst van €1,7 miljoen. Zie hieronder ook de tweet van een onafhankelijk analist.

Het beoordelen van de toegevoegde waarde van Alfen is voor mij niet goed te duiden. Ik loop in ieder geval niet over van enthousiasme.

In het hart van de energie transitie

De eindmarkten van Alfen zijn ‘hot’. De energietransitie in Europa moet zorgen voor stevige reductie van CO2 uitstoot. Een sterke trend waar Alfen van wil en kan profiteren. De onderneming groeide in over de laatste twee jaar met gemiddeld 22%.

  • Omzet Alfen 2015: €50,5 miljoen
  • Omzet Alfen 2016: €61,5 miljoen
  • Omzet Alfen 2017: €74,3 miljoen

Voor 2018 verwacht Alfen een omzet van €99 miljoen. Pagina 7 in het prospectus. De onderneming wil de omzet dus met 33% laten groeien. Trek ik dit lijntje door naar 2019 dan ligt de omzet in dat jaar op €132 miljoen. De brutowinst komt dan uit op circa €29.7 miljoen en €39,5 miljoen uitgaande van een lichte verbetering van de brutomarge. De overige kosten lopen zoals uit de winst en verliesrekening blijkt ook op bij een stijgende omzet. In 2017 lagen de totale operationele kosten €12 miljoen hoger dan in 2016 op een omzetstijging van €12,8 miljoen. De overige operationele kosten liepen op met een kleine €4 miljoen.

Uitgaande van een stabiele verdere stijging van de operationele kosten in 2018 en 2019 kom ik tot een operationele winstverwachting van respectievelijk €6,5 miljoen in 2018 en €12,4 miljoen. Ik ben dan zeker niet bescheiden qua groeiverwachting. Na wat belasting resteert dan een nettowinst van circa €5,2 miljoen en €9,3 miljoen.

Reden beursgang

Opvallend aan de beursgang vind ik dat de onderneming geen groeikapitaal nodig heeft. Het kan de groei schijnbaar financieren uit de eigen activiteiten. De onderneming geeft aan dat de beursgang bijdraagt aan de zichtbaarheid van de onderneming en toekomstige groei. Het kan helpen, maar om dit als voornaamste reden te zien vind ik ver gaan. Ik zou het beestje liever bij de naam noemen en zie als voornaamste reden voor de beursgang dat private equity aandeelhouder Infestos wil cashen. Hun goed recht natuurlijk. Lukt de plaatsing dan maakt Infestos een homerun. De private equity partij betaalde in 2014 en 2015 namelijk maar een fractie van de huidige waarde.

Waardering & conclusie

Wellicht ben ik veel te negatief en met het verkeerde been uit bed gestapt, maar ik zie niet in waarom dit bedrijf meer dan €225 miljoen waard moet zijn. Je betaalt minimaal 24x de winst voor 2019 op basis van mijn taxaties. In mijn taxaties laat ik de winst met 547% oplopen wat zeker niet bescheiden is. De verkoper wil simpelweg, in mijn beleving, van de hype rondom duurzaam beleggen profiteren. Daarbij heb ik vraagtekens bij de toegevoegde waarde van Alfen. Doet dit bedrijf nu echt iets heel bijzonders wat de waardering kan verklaren? Onzekerheid over de groei, toegevoegde waarde van het bedrijf en de waarde explosie in slechts enkele jaren maken mij uiterst voorzichtig. Vragen staat natuurlijk vrij, maar van deze waardering word ik niet blij. Ik doe dus niet mee aan deze beursgang.

Wil je ook mijn analyse lezen over de beursgang van NIBC en B&S group? Meld je dan HIER aan als lid bij ProBeleggen en lees direct mijn analyses over deze bedrijven.

Deze analyse is gepubliceerd op 20 maart 2018 om 10.50 uur.

 

 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.