Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bernard’s Weekly: Van de levenscyclus en opgebouwde spanningen

Bernard’s Weekly: Van de levenscyclus en opgebouwde spanningen
12 feb 2018 om 11:39

Dank aan diegenen, die mij felicitaties hebben gestuurd vanwege mijn zijdelingse bericht van de geboorte van mijn zoon. Eerder deze week viel bij mij op dezelfde dag een trouwaankondiging, een overlijdensbericht en een felicitatiekaartje voor mijn nieuwe zoon op de mat. Mijn brievenbus als heraut van de cirkel van het leven.

Zoals we weten, zijn economie en beurs niet hetzelfde, ook al worden ze door vooral menselijk handelen gestuurd. In overdrachtelijke zin kun je het menselijk handelen in de economie vergelijken met een zwerm vogels. Elk individu is acteur in een geheel, dat een eigen vorm lijkt te hebben. Ook de beurs is een samenstelling van individuen, die zich in gezamenlijkheid gedraagt als een bewegende massa. Een goed en treurig voorbeeld hiervan is het beeld dat de Damschreeuwer in 2004 opriep bij de Dodenherdenking. https://www.youtube.com/watch?v=ezTaAtgxmNA . Je ziet de massa rimpelen alsof er een steen in een vijver is gegooid. Onmogelijk om niet te reageren. Actie = Reactie zei Newton al.

Waar individueel menselijk handelen als binair of lineair wordt gezien (je koopt wel of niet iets, of als je een auto koopt, ga je ook benzine kopen), is de som van al dit handelen te vergelijken met weersystemen of andere fluïde systemen, zoals onze aardkorst. Als we dan toch in deze analogieën blijven; De teruggekeerde volatiliteit in de markten, met de slechtste beursweek in ca. 6 jaar tot gevolg, is te vergelijken met een stevige aardschok. De laatste maanden werd een behoorlijke spanning opgebouwd in het beurssysteem. Koersen stegen met een absurde snelheid, terwijl de volatiliteit vrijwel nihil was. De rente in de VS wordt omgebogen van dalend naar licht stijgend en de QE-politiek wordt aan beide zijden van de Atlantische Oceaan teruggedraaid. Dat zijn tektonische krachtenvelden, waar spanningen zich opstapelen. Net als met aardbevingen is het moment dat de beving gebeurt niet te voorspellen. Het is een kettingreactie van op elkaar reagerende krachten. Ook is de kracht van de beving niet te voorspellen. Evenmin het antwoord op de vraag is of we nog naschokken krijgen. Je kunt wel je huis of portefeuille extra stevig bouwen.

Wat ook helpt is te kijken naar de lange termijn krachten, die het spanningsveld opbouwen. Rentes stijgen omdat de wereldeconomie draait als een tierelier. Oververhitting ligt op de loer, zeggen velen. Daarom moet er wat stoom worden afgeblazen. Dat kan met stijgende rentes. Deze zogenaamde ‘Paradigm Shift’, waarbij het Lalaland van lage rentes uit elkaar is gespat, wil nog niet zeggen dat onze economische ellende staat te wachten. Integendeel, er liggen nog prachtige groeikansen in het verschiet. Dus hoewel naschokken en een iets verdere daling niet zijn uit te sluiten, ziet de wereldeconomie de komende jaren nog een prima groei tegemoet. Zo ook de bedrijfswinsten en dividendgroei. Daarom is een stand van de S&P 500 van boven de 2800 in de loop van 2019, geen fata morgana. Dan moeten de rentes natuurlijk niet door het dak gaan. Ik denk dat dat ook wel mee zal vallen. Zeker in Europa. De zwakke USD en de inmiddels ook weer ingeklapte olieprijs drukken de inflatoire krachten. Indien de recente beursniveaus binnen 12 maanden niet terugkomen, om welke reden dan ook, dan zal in ieder geval het dividendrendement sterk verbeterd zijn. Alle reden om belegd te blijven of zo mogelijk bij te kopen, want de levenscyclus van dit economische hoogtij is nog niet ten einde.

Goed weekend!

Bernard

 

Week 6

 Weer forse verliezen op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag opnieuw met stevige verliezen gesloten, waarmee werd voortgeborduurd op de scherpe koersdalingen een dag eerder. In de Amsterdamse AEX-index stonden vrijwel alle fondsen in het rood. De AEX eindigde 1,5 procent in de min op 518,33 punten. De hoofdindex daalde een dag eerder al 1,9 procent en leed een weekverlies van 5,8 procent.

Wall Street in de plus na grillige handel

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag na een grillige handelsdag met behoorlijke winsten gesloten. Daarmee werd iets goedgemaakt van de zware koersverliezen op Wall Street van afgelopen week. Beleggers reageerden onder meer op het akkoord over de begroting voor de Amerikaanse federale overheid.  De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent hoger op 24.190,90 punten. Deze week daalde de Dow 5,2 procent. De brede S&P 500 steeg 1,5 procent tot 2619,55 punten. De S&P leverde deze week ook 5,2 procent in.

Duitse fabrieksorders vallen fors hoger uit

De fabrieksorders in Duitsland zijn in december vorig jaar met 3,8 procent gestegen op maandbasis. Dat was veel meer dan kenners hadden voorzien. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau.

Economen hadden gemiddeld verwacht dat de orderontvangst met 0,7 procent zou stijgen. In november was sprake van een daling met 0,4 procent.

Olieprijzen zeer sterk omlaag

De olieprijzen gingen vrijdag in New York opnieuw hard omlaag in navolging van de uitverkoop op de aandelenmarkten. De prijzen staan vooral onder druk door de sterk stijgende olieproductie in Noord-Amerika.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) zakte 4,4 procent tot 58,52 dollar en Brentolie ging 4,1 procent omlaag tot 62,16 dollar. Daarmee liggen de prijzen op koers voor de sterkste wekelijkse daling sinds januari 2016. Sinds begin dit jaar hebben de olieprijzen fors terrein verloren.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek eerder deze week dat de productie in de Verenigde Staten naar het recordniveau is gestegen van bijna 10,3 miljoen vaten per dag. Ook nemen de olievoorraden in de VS verder toe. Dit zorgt voor een steeds groter aanbod op de oliemarkt, waardoor de prijzen onder druk staan.

IMF: economisch fundament economie sterk

De fundamenten van de wereldeconomie zijn sterk, ondanks de recente onrust op de internationale aandelenbeurzen. Dat stelt hoofdeconoom Maurice Obstfeld van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Hij wijst daarbij op de toenemende handel, de stijgende investeringen en sterker dan verwachte groei van grote economieën. ,,In de afgelopen dagen zien we wereldwijd wat turbulentie op de markten, maar de fundamenten zijn erg sterk”, aldus Obstfeld. Volgens hem laten die fundamenten al sinds medio 2016 verbetering zien met een breed gedragen groei.

‘Randstad trekt opgaande lijn door’

Randstad heeft vorig kwartaal zijn omzet en winst verder weten op te voeren. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het uitzendconcern dinsdag voorbeurs publiceert. De analisten verwachten in doorsnee een omzetgroei van 7 procent voor Randstad in het vierde kwartaal, tot 5,9 miljard euro. De aangepaste nettowinst verbeterde naar schatting tot 212 miljoen euro, tegen krap 153 miljoen euro een jaar eerder. Voor heel 2017 wordt een omzet van 23,2 miljard euro voorspeld. Dat zou ruim 2 miljard euro meer zijn dan een jaar eerder.

Weer grootste kwartaalverlies ooit voor Tesla

Tesla heeft zijn verlies afgelopen kwartaal nog verder zien oplopen, nadat in het derde kwartaal al het grootste kwartaalverlies ooit in de boeken ging. De fabrikant van elektrische auto’s was opnieuw heel geld kwijt aan investeringen om de productie van zijn Model 3 op toeren te krijgen.

Tesla leed een nettoverlies van dik 675 miljoen dollar. Een kwartaal eerder kwam Tesla onder de streep al ruim 619 miljoen dollar tekort. In het vierde kwartaal vorig jaar bedroeg het nettoverlies een dikke 121 miljoen dollar. De opbrengsten van Tesla gingen op jaarbasis wel vooruit, van 2,3 miljard naar 3,3 miljard dollar.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.