Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

BERNARDS WEEKLY – Koninklijk Olie op de golven of op het vuur?

BERNARDS WEEKLY – Koninklijk Olie op de golven of op het vuur?
30 jul 2017 om 12:29

Na twee weken van betogen dat aandelen niet duur zijn, moeten we nog kritischer kijken naar de cijfers.

Het is niet de (boekhoudkundige) winst die bepalend is voor de waarde van de onderneming, maar de vrije kasstroom na investeringen en verplichtingen. Als je niet investeert, kun je immers op korte termijn prachtige winstcijfers tonen, maar op lange termijn het bedrijf te gronde richten. Kijk maar naar de cijfers van Koninklijke Olie. Die betaalt al jaren een hoog dividend, maar maken nu winst door de investeringen terug te schroeven.  De vraag is of het huidige dividendniveau de komende jaren te handhaven is, zonder het bedrijf verder uit te hollen.

Een professor aan de Stern University in New York, de heer Damodaran, bekend in bedrijfskundigenland, heeft daarom cijfers vergeleken tussen vrije kasstroom ten opzichte van dividenden en aandeleninkoop en -uitgifte, per industrie. Als je die gegevens (over 2016) op een rijtje zet, krijg je de twee onderstaande tabellen, de bovenste met de 10 beste sub-sectoren en de onderste met de 10 slechtste sub-sectoren, als het gaat om vrije kasstroom (FCFE).

Te zien is dat banken, farmaceuten, telecom en vastgoedbedrijven (REIT) het beste scoren en vooral olie- en nutsbedrijven het slechtste.  Vooral als het gaat om de vrije kasstromen, kunnen er grote verschillen ontstaan met het beeld dat door het dividendrendement wordt geschetst. Zo is er door olieproducenten gezamenlijk USD 15 mrd aan dividend uitgekeerd, maar is er ca. USD 37 mrd aan nieuwe aandelen uitgegeven, waardoor per saldo een negatief teruggave van USD 22 mrd bestaat (verwatering van toekomstige winsten). Als je dan ook nog de groeicijfers van de komende 5 jaar erbij plaatst en de olieprijs onder druk blijft staan, begrijp je dat oliemaatschappijen het voorlopig nog zwaar hebben. Voor diegenen die vasthouden aan Koninklijke Olie: Een dividendrendement van 7% wil eigenlijk zeggen: de markt vindt het een risicovolle investering, dus zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent. Spreiden is het devies.

 10 sectoren met sterkste vrije kasstroom

10 sectoren met zwakste vrij kasstroom

Goed weekend!

Bernard

Week  30 – Macro Overzicht

 

AEX-index sluit drukke week in mineur

De AEX-index in Amsterdam is vrijdag in de laatste sessie van een zeer drukke beursweek met verlies de handel uitgegaan. Ook elders in Europa kleurden graadmeters roodDe AEX-index sloot uiteindelijk 0,9 procent lager op 525,53 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,1 procent.

 

Economie VS groeit flink sterker, maar minder dan verwacht

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 2,6 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee nam de groei flink toe ten opzichte van het eerste kwartaal toen de vooruitgang van ’s werelds grootste economie 1,2 procent bedroeg. Het gaat om een eerste raming voor de economische groei in de afgelopen periode. Economen hadden in doorsnee gerekend op een stijging van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 2,7 procent. De groei in het eerste kwartaal werd herzien van een eerder gemelde 1,4 procent.

De sterkere groei is onder meer te danken aan de hogere consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen in de Verenigde Staten. Ook de handel droeg bij aan de groei van de Amerikaanse economie.

Over de eerste zes maanden van dit jaar was sprake van een economische vooruitgang met 1,9 procent. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een ambitieuze doelstelling uitgesproken voor een jaarlijkse groei met 3 procent.

 

Groothandelsvoorraden VS gestegen

De voorraden van groothandels in de Verenigde Staten zijn in juni met 0,6 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekend op basis van een voorlopig cijfer.  Economen hadden gerekend op een stijging met 0,3 procent. Een maand eerder was sprake van een stijging van 0,4 procent. –red. stijgende voorraden kunnen een cyclische beweging kennen, maar kunnen ook een voorbode zijn van dalende investeringen, en daarmee van een afkoelende economie.-

 

WW-aanvragen in VS gaan omhoog

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week met 10.000 gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag heeft gepubliceerd.

In totaal werden afgelopen week 244.000 aanvragen geregistreerd, tegen een herziene 234.000 een week eerder. Economen rekenden in doorsnee op 240.000 aanvragen.

 

Consumentenvertrouwen VS neemt toe

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is deze maand toegenomen. Dat maakte marktonderzoeker Conference Board dinsdag bekend.

De graadmeter die het vertrouwen weerspiegelt, is in juli uitgekomen op 121,1 tegen een herziene stand van 117,3 in juni. Eerder werd voor juni nog een score van 118,9 gemeld. Economen hadden voor juli in doorsnee gerekend op een daling tot een stand van 116,5.

 

Wereldhandel in de lift in mei

De wereldhandel is in mei met 2 procent toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag op basis van de eigen wereldhandelsmonitor.

In april daalde de wereldhandel nog met 2,2 procent. Een eerste schatting van het handelsvolume over die maand was nog uitgekomen op een daling van 2,1 procent.

De wereldwijde industriële productie nam in mei met 0,1 procent toe. In april was nog sprake van een stijging van 0,4 procent. Dat cijfer is niet bijgesteld van een eerdere schatting.

 

Shell gaat meer banen schrappen in Nederland

Shell gaat nog meer banen schrappen in Nederland, bovenop het verlies van honderden arbeidsplaatsen eerder. Dat bevestigde een woordvoerder van het olie- en gasconcern na berichtgeving door de NOS, die sprak van honderden banen.

De zegsman wilde geen concrete cijfers geven, maar zei wel dat de bonden en ondernemingsraad zijn geïnformeerd over het plan. Het banenverlies treft de divisie Projects & Technology die zich bezighoudt met projectontwikkeling. Het onderdeel heeft locaties in Rijswijk en Amsterdam. Bij het onderdeel vindt een wereldwijde reorganisatie plaats die dus ook Nederland treft.

Vorig jaar nam Shell al afscheid van honderden medewerkers in Nederland in verband met een wereldwijde herstructurering waarbij ruim 10.000 arbeidsplaatsen kwamen te vervallen. Shell heeft op dit moment circa 10.000 werknemers in dienst in Nederland.

 

Groei Britse economie blijft bescheiden

De Britse economie is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gegroeid. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde raming van het Britse statistiekbureau. Het groeicijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het eerste kwartaal ging de Britse economie met 0,2 procent vooruit.

Het statistiekbureau spreekt van een,,duidelijke groeivertraging” in de eerste jaarhelft. Het lijkt erop dat de aanstaande brexit de Britse economie nu echt begint te raken, onder meer door de waardedaling van het Britse pond. Het Internationaal Monetair Fonds liet zich eerder negatiever uit over de Britse groei. Deze werd voor dit jaar verlaagd van een verwachte 2 procent naar 1,7 procent. Economen gepolst door persbureau Bloomberg verlaagden in doorsnee hun groeiverwachting voor de Britse economie voor dit jaar naar 1,6 procent. Volgend jaar zal de groei met 1,3 procent verder afzwakken, zo is de verwachting.

 

Griekenland keert terug op financiële markten

Griekenland is sinds dinsdag weer actief op de financiële markten. Het land dat in 2009 het epicentrum was van een crisis in de Europese soevereiniteit zet leningen met een looptijd van vijf jaar in de markt, waarmee het 5 miljard euro wil ophalen.

Het is voor het eerste sinds 2014 dat het land weer actief is op de markten. Lange tijd kon Griekenland wegens een gebrek aan vertrouwen in de Griekse staatsobligaties alleen tegen torenhoge rentes geld lenen.

Met de uitgifte van obligaties wordt onder meer getest of investeerders weer vertrouwen hebben in het land dat in een schuldencrisis verzeilde en via noodsteun van de financiële ondergang werd gered.

De week vooruit: welke invloedrijke cijfers worden de komende week gepubliceerd?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.