Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - donderdag, 14 juni 2018 17:19

Beleggen met oog voor risico’s

Zonder risico’s geen rendement. Beleggers weten het. Toch zorgt de drang naar zoveel mogelijk rendement ervoor dat beleggers in de praktijk soms blind raken voor de bijbehorende risico’s. Zodra de koers van een aandeel met veel verwacht stijgingspotentieel vervolgens onder aankoopkoers noteert, slaat de twijfel toe. Daalt het aandeel vervolgens nog meer, dan drukken veel beleggers in paniek op de verkoopknop. Beter het verlies beperken dan laten oplopen is dan de gedachte. Wie niet op de verkoopknop drukt, wacht meestal tot het moment dat de koers van het aandeel weer even boven aankoopkoers noteert om dan te verkopen.

Herkenbaar? Dan zou je eens naar een Rendement Certificaat kunnen kijken. Een gestructureerd product waar je precies inzicht hebt in de risico/ rendement verhouding. Daarbij maak je met een Rendement Certificaat rendement zolang de koers van de onderliggende waarde niet te ver daalt, gelijk blijft of stijgt. Een interessant alternatief voor iedere belegger met oog voor risico’s. BNP Paribas en Commerzbank zijn 2 grote aanbieders van Rendement Certificaten op aandelen en indices. In dit artikel komen vier Rendement Certificaten op aandelen aan bod. Een tweetal defensieve beleggingen: ASML en Unibail. En 2 concrete beleggingen met wat meer risico en bijbehorend rendement: ABN AMRO Group en BAM.

Rendement Certificaten: ook winst als het aandeel beperkt daalt

De basis is  simpel: komt het aandeel tijdens de looptijd niet op de ondergrens, dan ontvang je een vaste uitkering. Het risico is dat de ondergrens wel geraakt wordt. In dat geval ontvang je na de peildatum de waarde van de aandelen retour. Zoals je in de grafiek hieronder ziet, verdien je dus zolang de aandelenkoers boven de rode lijn blijft. Je verdient als het aandeel stijgt, gelijk blijft en zelfs als het aandeel daalt. De daling mag alleen niet te groot zijn. Rendement Certificaten zijn gewoon via de beurs verhandelbaar bij bijvoorbeeld Binck, Alex of Degiro.

Voorbeeld: Koersverloop ASML met niveau’s Rendement Certificaat 130/185

Belangrijke begrippen

Looptijd: periode tot de peildatum
Bonusgrens: maximale uitbetaling
Ondergrens: niveau waarboven onderliggende waarde dient te blijven
Koers onderliggende waarde: aandeel of index waarop het certificaat is gebaseerd
Prijs: de prijs waartegen de certificaten te koop zijn

Belegging 1.

Commerzbank ASML Rendement Certificaat 130/185
• ISIN-code: NL0012795314
• Einddatum: 15 maart 2019
• ASML: €185
• Prijs certificaat: €177
• Ondergrens: €130,00
• Bonusgrens: €185,00
Weblink

Ontwikkelingen ASML

Ook dit beursjaar behoort het aandeel ASML tot de best presterende aandelen van het Damrak. En dat is niet zonder reden. Met een geschat marktaandeel van 90% overtuigt het hightechbedrijf beleggers kwartaal na kwartaal van haar potentie. ASML vervaardigt complexe machines die cruciaal zijn voor de productie van chips. Alle grote chipfabrikanten (Intel, Samsung, etc)  gebruiken de machines van ASML. In alle elektronica zit een chip die gemaakt is met de machines van ASML. Naar de toekomst toe zal dit gebruik exponentieel toenemen. ASML verwacht in 2020 een winst van ruim €9 per aandeel van nu €4,93. Een groei van 24% per jaar.

ASML Rendement Certificaat

Het Rendement Certificaat op ASML kost nu €177 en keert eind eerste kwartaal 2019 €185 uit indien ASML in de tussenliggende periode geen aandelenkoers van €130,00 of lager kent. Het interessante is dat de certificaten nu dus minder kosten dan de aandelen zelf. De marge tot de ondergrens is ruim 29%. Indien het aandeel ASML de komende 9 maanden boven €130,00 blijft, maak je dus 5% rendement. Mocht ASML wel lager noteren, dan ontvang je de waarde van de aandelen op 15 maart 2019. Je betaalt dus minder voor het certificaat dan voor de aandelen en hoeveel het rendement gemaximaliseerd is, is de kans op winst groot doordat je zelfs kunt verdienen als de visie niet uitkomt. Kortom, relatief veilig beleggen in de parel van het Damrak

Belegging 2.

BNP Paribas Unibail Rendement Certificaat 164,25/205,65
• ISIN-code: NL0012793095
• Einddatum: 21 december 2018
• Unibail: €191
• Prijs certificaat: €197
• Ondergrens: €164,25
• Bonusgrens: €205,65
Weblink

Ontwikkelingen Unibail-Rodamco SE & WFD Unibail-Rodamco

In tegenstelling tot ASML behoort Unibail-Rodamco tot de slechtst presterende fondsen van het Damrak dit beursjaar. Beleggers vrezen de opkomst van online verkopen en de impact van een hogere rente. Gezien de sterke bedrijfsvoering van Unibail lijkt deze angst ongegrond: enerzijds realiseert Unibail met haar vastgoed op A-locaties stijgende huurinkomsten. Anderzijds financiert Unibail slechts 33% van haar vastgoedportefeuille met vreemd vermogen tegen 1,4% rente en een gemiddelde looptijd van 7 jaar. Daarbij twijfelen beleggers over de toegevoegde waarde van de recente overname van het Australische Westfield. Hoewel Unibail een forse prijs voor deze overname betaalde, bewijst het management van Unibail getuige het verleden keer-op-keer de juiste keuzes te maken. Het zal in deze helpen als ze spoedig met een update komt.

Unibail Rendement Certifcaat

Het Rendement Certificaat op Unibail kost nu €197,00 en keert eind dit jaar €205,65 uit indien Unibail in de tussenliggende periode geen aandelenkoers van €164,25 of lager kent. In tegenstelling tot het ASML certificaat ligt de prijs van het Rendement Certificaat boven de aandelenkoers. Gezien het defensieve en minder volatiele karakter van Unibail niet onbegrijpelijk. Daarbij kent het Unibail certificaat een korte looptijd met 6 maanden en alsnog een stevige marge van 16% aan de onderkant. Indien het aandeel Unibail de rest van het jaar boven €164,25 blijft, maak je 4% rendement. Mocht Unibail wel lager noteren, dan ontvang je de waarde van de aandelen op 21 december. Kortom, een zeer interessante manier om de kansen op een mooi rendement in je voordeel te keren.

Belegging 3.

Commerzbank ABN AMRO Group Rendement Certificaat 19,5/27,5
• ISIN-code: NL0012648893
• Einddatum: 21 december 2018
• ABN AMRO GROUP: €23
• Prijs certificaat: €25
• Ondergrens: €19,50
• Bonusgrens: €27,50
Weblink

Ontwikkelingen ABN AMRO Group

Het aandeel ABN AMRO presteert in 2018 18%! slechter dan de AEX. Dit is het gevolg van onzekere omstandigheden op macro en micro niveau. Zo zorgt de politieke crisis in Italië voor een oplopende angst onder beleggers voor een nieuwe eurocrisis. Daarbij spelen op bedrijfsniveau de onrust aan de top en een groter dan verwachte bijdrage aan de stroppenpot een rol van betekenis. Dit laatste voedt de gedachte van analisten dat er in 2018 nog extra afschrijvingen op slechte leningen nodig zullen zijn. Deze gebeurtenissen werpen een schaduw over de goede operationele ontwikkelingen van ABN AMRO. In het afgelopen kwartaal behaalde ABN AMRO meer nettowinst dan verwacht. En beheerste ze andermaal haar kosten. Op macro niveau speelt een aantrekkende Nederlandse economie en een te verwachten oplopende rente ABN AMRO in de kaart.

ABN AMRO Group Rendement Certificaat

Een belegging in ABN AMRO in dit Rendement Certificaat geldt als minder defensief dan Unibail en ASML. Hiertegenover staat een hoger potentieel rendement. Wanneer ABN AMRO in de komende 6 maanden niet meer dan 15% aan koers verliest, keert het Rendement Certificaat €27,50 uit. De koers van het ABN AMRO certificaat bevindt zich nagenoeg in het midden van beide grenzen: 10% potentieel rendement tegenover 15% marge aan de onderkant. Geen overbodige luxe gezien de beweeglijkheid van de koers van het aandeel in de afgelopen maanden. En zoals gezegd in de inleiding, stelt een Rendement Certificaat een belegger in staat om vooraf bewust voor een bepaalde risico/ rendement verhouding te kiezen. Mocht ABN AMRO wel door de ondergrens van €19,50 zakken, dan ontvang je de waarde van de aandelen op 21 december. Kortom, beleggers die vertrouwen hebben dat de aandacht straks weer uitgaat naar de operationele ontwikkelingen van ABN AMRO zouden zeker naar dit Rendement Certificaat van Commerzbank moeten kijken. Bijna 2% rendement per maand kun je mee thuiskomen.

Belegging 4.

BNP Paribas BAM Rendement Certificaat 3,53/4,49
• ISIN-code: NL0012793004
• Einddatum: 21 december 2018
• BAM: €3,80
• Prijs certificaat: €3,85
• Ondergrens: €3,53
• Bonusgrens: €4,49
Weblink

Ontwikkelingen BAM

Met koersen variërend tussen €3,45 laag en €4,20 gedurende dit beursjaar, valt BAM met recht een stuiterbal te noemen. Door deze grote beweeglijkheid zullen traders beweren steeds mooie “winstgevende ritjes” te kunnen maken. Vanaf januari kijkt de aandelenbelegger met de aandelen op een koers van €3,80 tegen een verlies aan. De zeperds rond de zeesluis en in mindere mate de parkeergarage in Eindhoven doet beleggers twijfelen aan het aanbestedingsbeleid van BAM. Heeft de bouwer pech of ligt er een structureel probleem aan ten grondslag? De recente adviesverlaging van ING naar houden met een koersdoel van €4,20 doet de aandelen ook geen goed. Een redelijk goede vooruitgang bij vrijwel alle divisies leggen beleggers duidelijk naast zich neer. Kortom, de markt geeft BAM het nadeel van de twijfel en daarmee is een belegging in BAM een dobbel.

BAM Rendement Certificaat

Last best! Met het BAM Rendement Certificaat kun je potentieel het meeste rendement maken: 16%. Maar bij een hoger potentieel rendement gelden hogere risico’s. Het BAM certificaat keert over 6 maanden alleen €4,49 uit als BAM niet meer dan 7% aan koers verliest. Hiermee bezit het BAM certificaat aan de onderkant dus de minste marge. Hiertegenover staat dat er ondertussen al behoorlijk wat negativisme in de koers zit verwerkt. Bij een enkel lichtpuntje lijkt een koersherstel richting €4,00 aannemelijk. En omdat je voor het BAM certificaat nagenoeg hetzelfde betaalt als voor de aandelen bezit een Rendement Certificaat meer potentie. Immers, met het recente koersdoel van ING op €4,20 lijkt een koers van €4,49 voorlopig onbereikbaar. Bij koersen onder de €3,53 valt de dobbel de verkeerde kant uit. In dat geval ontvang je de waarde van de aandelen op 21 december. Kortom, beleggers die het aandurven om te geloven dat de probleemprojecten van BAM tot het verleden behoren zouden zeker naar dit Rendement certificaat van BNP moeten kijken. Anders gezegd, 16% potentieel rendement is een aantrekkelijke risicopremie.

De Aandeelhouder TV

oktober 29, 2020

AEX 29 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Markets

oktober 29, 2020

De zin en onzin van Bitcoin – #Beursspel2020

oktober 29, 2020

RD pompt dividend op | 29 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 28, 2020

AEX 28 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
29 okt 08:09 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – China’s comeback na de COVID klap

28 okt 09:39 Bas Heijink

TA AEX: Verdere verzwakkingen

28 okt 09:24 Marco Knulst

Allesweters en twijfelaars

27 okt 12:27 Marco Knulst

SAP geeft wijze les voor ETF belegger

27 okt 11:29 Redactie

De 3 beste aandelen die u kunt kopen met 250 euro

Het laatste beursnieuws