Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beleggen in Philips met 46% buffer

Beleggen in Philips met 46% buffer
25 apr 2023 om 13:36

In deze investment case leggen we je graag uit hoe je in iets meer dan een jaar tijd bijna 14% rendement kunt maken met Philips. Eerst geven we je meer achtergrond over de recente ontwikkelingen bij Philips.

Philips

Koninklijke Philips heeft zich over de jaren heen omgevormd van elektronicaconcern gericht op huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica naar een grote speler op de markt voor professionele gezondheidszorg. Zo ontwikkelt, produceert en verkoopt Philips medische apparatuur en biedt het bijbehorende dienstverlening zoals onderhoud en reparaties. Ook levert het bedrijf medische software en IT-oplossingen.

In april 2021 kondigde Philips middels een waarschuwing aan dat er problemen waren met haar beademingsapparatuur wat mogelijk kon resulteren in gezondheidsproblemen. Sindsdien hangt dit hoofdpijndossier als een donkere wolk boven de onderneming. Denk hierbij aan meerdere grootschalige terugroepacties, toezichthouders, schadeclaims en mogelijke rechtszaken. Philips heeft inmiddels voor honderden miljoenen aan voorzieningen moeten nemen en is nog steeds bezig om de situatie op te lossen.

Daarnaast heeft Philips ook operationeel een lastige tijd achter de rug. De onderneming heeft onder meer te kampen gehad met problemen in de aanvoerketen en publiceerde eerder een reeks zwakke kwartaalcijfers.

Logischerwijs staat ook de aandelenkoers al langdurige tijd onder druk en sinds april 2021 heeft de onderneming haar beurswaarde ruimschoots zien halveren:

Middels de aanstelling van een nieuwe CEO en een grootschalige reorganisatie wil men de onderneming weer op het juiste pad krijgen. Gisteren publiceerde Philips de eerstekwartaalcijfers waarna de aandelenkoers met circa 13% steeg. Licht aan het einde van de tunnel of slechts een tijdelijke opleving?

Solide jaarstart voor Philips

De omzet op vergelijkbare basis steeg met 6% in vergelijking met een jaar eerder, gedreven door een dubbelcijferige omzetgroei in het grootste Diagnosis & Treatment segment. De onderneming laat weten dat de supplychain problemen aanzienlijk zijn verbeterd en profiteert daarnaast van een sterk momentum in China.

Philips rapporteerde een omzet van 4,2 miljard EUR daar waar analisten gemiddeld rekenden op 4,0 miljard in EUR.

De orderintake bleef stabiel maar het totale orderboek ligt vooralsnog 10% hoger dan een jaar eerder en blijft daarmee sterk.

De aangepaste EBITA lag op 359 miljoen EUR. Een stijging van 48% op jaarbasis en fors hoger dan de analistenconsensus van 206 miljoen EUR.

Philips laat daarnaast weten dat het een voorziening neemt ter grootte van 575 miljoen EUR in verband met schadeclaims voor de beademingsapparatuur.

Enkele risico’s

Alhoewel Philips aangeeft dat het progressie maakt met het dossier omtrent de beademingsapparatuur en het reeds meermaals voor honderden miljoenen euro’s aan voorzieningen heeft genomen is dit hoofdstuk nog zeker niet volledig afgesloten. Ondanks de meevallende kwartaalcijfers blijft de onzekerheid voorlopig nog aanhouden.

Daarnaast is de grootschalige reorganisatie nog niet afgerond. De sanering zorgt overigens voor weerstand bij een deel van de werknemers. De ondernemingsraad van de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling heeft haar beklag gedaan bij de Ondernemingskamer. Philips heeft laten weten dat het in gesprek is met de ondernemingsraad.

Conclusie

Na een reeks zwakke cijfers en het aanhoudende hoofdpijndossier omtrent de beademingsapparatuur weet Philips voor het eerst in lange tijd beleggers positief te verrassen. De onderneming maakt een solide jaarstart en laat weten dat de aangekondigde reorganisatie volgens plan verloopt.

Vraag blijft echter of dit definitief een omslagpunt zal blijken voor de onderneming of dat er slechts sprake is van een tijdelijke opleving. De onzekerheid is zeker nog niet voorbij, maar de berichtgeving van gisteren biedt positief perspectief voor de toekomst.

Invulling

Mocht je een belegging in Philips overwegen dan kun je dit uiteraard doen door de aandelen te verhandelen of middels een optieconstructie. De relatief hoge bewegelijkheid van aandelen Philips biedt echter een andere interessante mogelijkheid om op een alternatieve wijze te beleggen in de onderneming.

Met een zogeheten rendement certificaat ontvangt de belegger een vooraf bekende, vaste uitkering indien er aan de voorwaarde wordt voldaan dat gedurende de looptijd van het certificaat het onderliggende aandeel niet onder een bepaalde ondergrens handelt.

Rendement certificaat Philips

Met het onderstaande certificaat ontvang je als belegger een uitkering van 20,40 euro indien aandelen Philips tot en met 21 juni 2024 niet op of onder de 10,40 euro zullen handelen. Het certificaat kan men momenteel aankopen voor circa 17,80 euro. Een verschil van circa 1,40 euro ten opzichte van de huidige koers van het aandeel Philips rond de 19,20 euro.

Indien aandelen Philips gedurende de looptijd niet op of onder de ondergrens van 10,40 euro komen te handelen (een dekkingsgraad van bijna 46%) realiseert men een rendement van ruim 14% in iets meer dan een jaar tijd. Wat ons betreft een aantrekkelijke risico/rendementsverhouding.

Hierbij de details van het certificaat:

ISIN: NLSGE001BG79 Prijs certificaat: €17,80  Maximale Uitkering: €20,40  Ondergrens: €10,40
Peildatum: 21/06/2024  Prijs Aandeel: €19,20 Potentieel Rendement: 14,61%  Dekking: 45,86% 

Klik hier voor meer details 

Overzicht beschikbare rendement certificaten Philips: klik hier

Brochure Rendement certificaat: klik hier

Factsheet Rendement certificaat: klik hier

Productinformatie: klik hier

Meer uitleg over Philips en het certificaat? Bekijk hieronder de video


Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. Deze producten kwalificeren als complexe producten en zijn bedoeld voor ervaren beleggers in Nederland die voldoende kennis en ervaring hebben om de kenmerken van deze producten te begrijpen en de risico’s ervan in te schatten. De aanschaf van een financieel instrument kan een risico met zich meebrengen. Wij raden u daarom ten zeerste aan om de volledige productinformatie te lezen zoals opgenomen in de voorgeschreven documenten, zoals het prospectus of het essentiële informatiedocument. Deze documenten zijn terug te vinden via de website www.sgbeurs.nl op de productpagina van het uitgegeven beursproduct onder “Documentatie”. De goedkeuring van het prospectus kan niet worden beschouwd als aanprijzing van de effecten. U staat op het punt een product te kopen dat niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen is. 

De inhoud van dit artikel is niet opgesteld, bewerkt, gecontroleerd of gevalideerd door Société Générale. De juistheid, volledigheid of relevantie van verstrekte informatie is niet gegarandeerd. Société Générale kan niet aansprakelijk worden gehouden (in nalatigheid of anderszins) voor enig direct of indirect verlies, schade, kosten of nadeel voortvloeiend uit het gebruik van deze video of de inhoud ervan en wijst uitdrukkelijk elke aansprakelijkheid af, hetzij direct hetzij indirect, uitdrukkelijk of impliciet, contractueel, uit onrechtmatige daad, wettelijk of anderszins, in verband met de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie of voor enige hierin vervatte opinie of voor enige fouten, weglatingen of onjuiste verklaringen in dit artikel.

Deze column wordt u aangeboden door ProBeleggen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Philips

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.