Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: AEX – Vermoeidheid

Bas Heijink: AEX – Vermoeidheid
27 sep 2017 om 08:12

Ondanks de beperkte stijging van de AEX gisteren, neemt de neerwaartse druk steeds verder toe. We zien de nodige vermoeidheidsverschijnselen in de markt en een neerwaartse vervolg lijkt slechts een kwestie van tijd.

Correctieve bewegingen passen binnen de grenzen van de langetermijntrend

De afgelopen drie handelsdagen werd de intraday-bodem dagelijks geplaatst in de zone 526,80 – 527. Hiermee lijkt een nieuwe steunzone te zijn ontstaan, maar ik verwacht in de komende dagen dat deze zone weinig steun zal bieden. We zien namelijk steeds meer verslechteringen in de aandelenmarkt. Ik verwacht dat de huidige consolidatiefase van de afgelopen twee weken op korte termijn neerwaarts wordt beëindigd en de 3e correctieve beweging kan worden ingezet. Deze bewegingen passen overigens prima binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend. De stijgende langetermijntrend sinds begin 2009 is namelijk nog steeds opwaarts gericht en mijn volgende langetermijndoel ligt bij de top van 564 uit 2007. In februari 2016 werd nog een belangrijke bodem in deze stijgende langetermijntrend geplaatst rond de 378 punten. Dit gebeurde na een zeer forse en langdurige correctieve beweging. Met de vorming van een klassieke bodemformatie werd toen een krachtige nieuwe stijgende trend ontwikkeld in het middellangetermijnbeeld. De laatste keer dat deze nieuwe middellangetermijnbodemlijn werd getest, was in december vorig jaar bij 445,65. Dit was destijds het startpunt van een zeer krachtige versteiling in de opgaande trend. Deze versteiling zorgde uiteindelijk voor een stijging van ongeveer 92 punten en eindigde bij de jaartop van dit jaar. Deze jaartop werd in mei dit jaar bij 537,80 op de borden gezet.

Topvormingsproces duurt inmiddels 5 maanden
De gehele stijging vanaf de decemberbodem bij 445,65 tot aan de mei-top van 537,80 ging gepaard zonder correctieve tegenreacties. Er heeft in deze periode zelfs geen mini-correctie (daling van 3%) plaatsgevonden. Een dergelijk lange euforische periode hebben we tijdens deze bullmarkt nog niet eerder gezien. Sinds januari dit jaar werden er bijna maandelijks geregeld correctie-startsignalen gegeven, maar deze bleken telkens vals te zijn en werden binnen enkele dagen weer opgeheven. Pas na de doorbraak in mei onder de sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn werd het definitieve startsignaal gegeven voor een correctieve tegenreactie. Inmiddels zijn we bijna vijf maanden verder en is er nog steeds sprake van een groot topvormingsproces waarbinnen tot op heden slechts 2 normale correcties hebben plaatsgevonden. Wel werden er belangrijke en zeldzame opeenvolgende toppatronen gevormd in de maandgrafiek, zoals een shooting star, een bearish engulfing en een dark cloud cover. Zolang de AEX onder de 537,80 weet te blijven, blijven deze toppatronen intact. Pas daarboven wordt het grote consolidatieproces/topvormingsproces op de maandgrafiek afgerond.

Stijgende bodemlijn maandgrafiek bij 515
Buiten de gevormde toppatronen op de logaritmische maandgrafiek zien we in deze langetermijngrafiek nog een belangrijk punt, namelijk de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn. Dit is een krachtige en steil opgaande bodemlijn die de afgelopen paar maanden onder druk werd gezet. Een neerwaartse doorbraak zou een verzwakking opleveren in het middellangetermijnbeeld en een aanzienlijke diepere tegenreactie mogelijk maken. Deze opgaande bodemlijn ligt vandaag bij 515. Kijken we naar de daggrafiek dan zien we juist een belangrijk vervolgsignaal (volgende fase) in het topvormingsproces ontstaan onder de 506. Hier ligt een meervoudig geteste steun sinds maart. Dit was in de afgelopen maanden ook telkens het eindpunt van de 2 losstaande correcties. Deze horizontale bodemzone maakt momenteel deel uit van de onderkant van het grote topvormingsproces. Zolang de bovenkant (537,80) en de belangrijke onderkanten (515 en 506) niet worden gebroken, blijft de huidige brede zijwaartse consolidatiefase intact op de langere grafieken. Er is slechts sprake van een rimpeling op de langetermijngrafiek.

Vandaag slotdoorbraak onder stijgende kortetermijnbodemlijn?
Waar moeten we op letten in het kortetermijnbeeld? In de afgelopen week werd bijna voor de 3e keer de eerste lagere toppenzone getest bij 531,60 – 533,20. Hij vormde rond de 530,75 een lagere top. Deze top lag precies langs de dalende toppenlijn. Deze toppenlijn startte bij de 537,80 en loopt nu langs de toppen van 533,20 en 530,75. Dit is de eerste belangrijke weerstand die vandaag bij 530,50 is te vinden. Daarboven kan een hertest plaatsvinden van de 531,60 – 533,20. Pas boven de 533,20 wordt de druk verder opgevoerd naar de jaartop en mogelijk hoger. Dit verwacht ik echter niet. Kijken we naar de opgaande kortetermijnbeweging vanaf de 505,90-bodem van eind augustus dan zien we dat de opgaande bodemlijn (langs 505,90 en 512,80) in de afgelopen dagen al enkele keren intraday werd gebroken. Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn alweer bij 529,20. Een duidelijke slotkoers hieronder met bevestiging onder de bodems van de afgelopen dagen (526,80 – 527) zorgt voor een 1e verzwakking in het kortetermijnbeeld waarna de neerwaartse weg weer snel kan worden ingeslagen. Daaronder mag een snel vervolg worden verwacht naar de 4e opwaartse gap van de afgelopen weken tussen de 524 en 525,20, maar een terugval richting  de belangrijke opgaande bodemlijn bij 515 op de maandgrafiek kan dan wel eens snel plaatsvinden. Daar ligt in het middellangetermijnbeeld dan een volgend belangrijk kantelpunt.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 527 / 526,10 / 525,20 / 524 530,20 / 530,50 / 530,75 / 531,60 / 533,20

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.