Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: AEX test sterke weerstandszone van 531,60 – 533,20

Bas Heijink: AEX test sterke weerstandszone van 531,60 – 533,20
28 sep 2017 om 08:26

Opnieuw wist de AEX zijn top tijdens de huidige opgaande kortetermijnbeweging te verhogen naar een niveau van 531,90. Hiermee is de AEX aanbeland in de zware weerstandszone van 531,60 – 533,20.

Vervolgrichting kiezen in het kortetermijnbeeld in de komende dagen

Er zit nog steeds kracht in de opwaartse beweging sinds de bodem van eind augustus bij 505,90. Inmiddels is de AEX ruim 25 punten opgelopen in vier weken tijd. Deze opwaartse beweging vond voornamelijk in de eerste 2 weken van september plaatst. De afgelopen twee weken zien we namelijk vooral een consolidatiefase in het zeerkortetermijnbeeld waarbij de bewegingsruimte beperkt blijft tot ongeveer 7 punten. Ik gaf eerder aan dat zolang de steile opgaande kortetermijnbodemlijn niet neerwaarts zou worden gebroken, de kans op een verdere verhoging richting de zone 531,60 – 533,20 mogelijk was. Toch had ik de huidige verdere stijging niet meer verwacht in de afgelopen dagen. De neerwaartse druk op de genoemde opgaande steunlijn werd steeds verder opgevoerd met enkele intraday-doorbraken. De bewegingsruimte in het kortetermijnbeeld blijft echter zeer beperkt en wordt steeds kleiner. Een richting zal dan ook binnen enkele dagen gekozen moeten worden. Een structurele doorbraak boven de 533,20 zou een verdere stijging mogelijk maken richting de jaartop van 537,80. Deze jaartop werd in mei op de borden gezet waarna het huidige consolidatie-/topvormingsproces werd ingezet. Pas een structureel slot boven de 537,80 zorgt voor de beëindiging van deze langdurige fase waarna de volgende fase in de stijgende langetermijntrend lijkt aan te breken. In dat scenario is het correctiescenario zeer beperkt gebleven waarbij een meervoudige bodem rond de 506 op de borden werd gezet.

AEX op dagbasis

Opgaande kortetermijnbodemlijn is vandaag bij 530,10 te vinden
We moeten in de komende dagen dan ook zeer alert blijven op eventuele toppatronen in de AEX of juist de structurele slotdoorbraak door de 533,20. Aan de andere kant zien we ook de sinds eind augustus stijgende bodemlijn dichtbij komen. Ondanks de krachtige stijging van gisteren werd de onderkant van deze weerstandslijn opnieuw getest. Toch is ook hier een structurele neerwaartse doorbraak noodzakelijk voor de 1e verzwakking in het technische kortetermijnbeeld. Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn alweer bij 530,10, een structurele neerwaartse doorbraak lijkt dan ook onvermijdelijk door de steilheid van deze steunlijn. Aan de andere kant zagen we gisteren een verdere verhoging van de top tijdens deze opgaande beweging. Deze was tot op heden te vinden bij 530,75. Ook werd de langzaam dalende toppenlijn gebroken. Deze liep langs de toppen van 537,80 en 533,20 en lag gisteren bij de 530,50. Dit geeft nog steeds de huidige kracht in het kortetermijnbeeld aan. Toch weten de technische indicatoren deze stijgingen niet te bevestigen. Zowel de MACD evenals de RSI blijven onder hun vorige toppen en de MACD staat op het punt een negatieve crossing te maken.

Blijven de toppatronen in de maandgrafiek intact?
In het middellangetermijnbeeld is het belangrijk om het consolidatie-/topvormingsproces door te zetten dat de AEX binnen enkele dagen neerwaarts omkeert. Dit proces duurt inmiddels 5 maanden en is op de maandgrafiek slechts een rimpeling in de krachtige opgaande beweging. Dit proces sinds mei bestaat tot op heden uit twee ‘kleinere’ normale correcties van 5% en 6% ondanks de voorafgaande zeer krachtige beweging van 445,65 tot aan de 537,80 zonder terugvallen groter dan 3%. Ook zijn in het middellangetermijnbeeld de vele en zeldzame toppatronen intact gebleven. Deze worden pas opgeheven met een structureel slot boven de 537,80. In de afgelopen maanden werden op de maandgrafiek namelijk achtereenvolgens een shooting star, een bearish engulfing en een dark cloud cover op de borden gezet. Ook op de weekgrafiek werden bij de toppen van 537,80 en 533,20 bearish engulfing patronen gevormd. Een doorbraak boven deze niveaus zou de opheffing van deze patronen betekenen en meer opwaartse ruimte vrijmaken. Dit is echter nog steeds niet mijn voorkeursscenario. Wel zou in dat scenario nog dit jaar mijn langetermijndoel van 564 op de borden kunnen verschijnen. Ik acht de kans op en voorzetting in de komende tijd van correctieve bewegingen echter groter, maar dan zou de AEX in de komende dagen/week wel neerwaarts moeten keren.

Internationale kantelpunten
Voor de komende dagen moeten we zeer alert zijn op nieuwe topvormingsignalen en de zone tot aan de 533,20. Vooral een meerdaags slot hierboven zou een verbetering opleveren. Zolang dat niet gebeurt, wordt de druk op de stijgende kortetermijnbodemlijn steeds verder opgevoerd. Deze ligt vandaag alweer bij 530,10. Een slotdoorbraak hieronder zou een eerste verzwakking opleveren. Bevestiging dient dan nog op te treden onder de meest recente en drievoudige bodem bij 526,80 – 527. Ook weet de AEX niet te verzwakken na de eerdere sluiting van de 5e opwaartse gap sinds eind augustus. Een dergelijk aantal opwaartse gaps in een korte opgaande beweging komt zeer weinig voor. Zodra de AEX echter onder de stijgende bodemlijn en de meest recente bodem terecht komt, kan een snelle verdere neerwaartse voorzetting worden ingezet. De 4e opwaartse gap ligt dan bij 524 – 525,20 waar vlak onder het 50-daags gemiddelde bij 523,50 is te vinden. Ook in andere indices zien we vergelijkbare bewegingen en moet een keuze worden gemaakt in de komende dagen/week. De DAX test de laatste lagere top. De STOXX Europe 600 heeft nog meer ruimte voordat deze lagere top in zicht komt. De Nasdaq 100 en de S&P 500 consolideren de laatste weken waarbij er sprake is van negatieve divergentie. Ook zien we in deze indices de druk op een stijgende kortetermijnbodemlijn steeds verder toenemen.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 530,10 / 527 / 526,10 / 525,20 / 524 531,60 / 533,20 / 537,80

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.