Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bas Heijink: AEX – Neerwaartse druk

Bas Heijink: AEX – Neerwaartse druk
26 sep 2017 om 08:10

De neerwaartse druk op de steil stijgende kortetermijnbodemlijn werd gisteren verder opgevoerd. Een neerwaartse doorbraak in de komende dagen zou een eerste duidelijke verslechtering inhouden.

Eindfase opgaande kortetermijntrend

De handelsruimte in het kortetermijnbeeld wordt steeds smaller en ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat deze week een vervolgrichting gekozen kon worden voor de komende periode. De kans dat de AEX daarbij bezig is met de vorming van een volgende top in het middellangetermijnbeeld is naar mening het grootst. De afgelopen twee weken zien we namelijk een smalle consolidatiefase ontstaan die volgde op de krachtige opgaande kortetermijnbeweging. Deze stijging startte eind augustus bij de hertest van de bodemzone. De AEX vormde toen een bodem bij 505,90 en veerde vanaf dit niveau zeer krachtig op. Een beweging waarbij in totaal een vijftal opwaartse gaps werden gevormd. Na de vorming van de 4e opwaartse gap tussen de 524 en 525,20 is de huidige consolidatiefase ontstaan over de afgelopen twee weken. De bewegingsruimte was daarbij beperkt tot ongeveer 5 punten, tussen de 526 en 531. Verder werd de zware weerstandszone over de afgelopen maanden tussen de 531,60 en 533,20 bijna getest. De AEX vormde recent ook een dubbele top rond de 530,20. Eind vorige week ondernam hij nog een poging hier boven te breken. Hij zette toen een intraday-top bij 530,75 op de borden, maar sloot uiteindelijk weer onder de genoemde dubbele top. Deze opleving tot aan de 530,75 betekende overigens wel een precieze test van de sinds mei dalende toppenlijn. Een interessant kantelpunt.

AEX op dagbasis

Steeds zwaarder wordende weerstandszone tussen 530 en 533
Met de test van de dalende toppenlijn sinds mei dit jaar is deze weerstandslijn verder versterkt. De eerdere raakpunten liggen namelijk bij 537,80 en 533,20 en daar komt nu de vorige week gevormde top van 530,75 bij. Tussen grofweg de 530 en de 533 is dus een steeds sterker wordende weerstandszone te vinden. Pas een structureel slot boven de 533,20 zorgt voor meer opwaarts potentieel waarna de kans aanwezig is dat de jaartop bij 537,80 onder druk wordt gezet en mogelijk al doorbroken. Dit is echter niet mijn voorkeursscenario voor de komende tijd. Uiteindelijk verwacht ik dat deze jaartop wel gebroken zal worden en de AEX zijn weg vervolgt naar mijn volgende langetermijndoel bij 564, maar eerst een diepere en volgende correctieve beweging lijkt het meest reële scenario voor de komende periode. Na de krachtige opgaande beweging vanaf de decemberbodem bij 445,65 tot aan de 537,80 in mei is er namelijk sprake van een topvormingsproces. Dit proces is naar mijn mening nog niet ten einde. Tot op heden bestond dit proces overigens ook pas uit een tweetal losstaande correcties van 5% en 6%. Zeer beperkte tegenreacties na de krachtige opgaande beweging sinds eind vorig jaar.

Rimpeling op de maandgrafiek tot op heden
Als we kijken naar de maandgrafiek dan zien we dat de bewegingen van de afgelopen vijf maanden slechts een rimpeling op deze grafiek inhouden. Daarbij werden wel zeldzame toppatronen gevormd, vooral doordat deze achtereenvolgend op de maandgrafiek werden gevormd. Eerst werd een shooting star geplaatst in mei, daarna een bearish engulfing en uiteindelijk een dark cloud cover. Ook op de weekgrafiek gingen de toppen bij 537,80 en 533,20 gepaard met de vorming van bearish engulfing patronen. Duidelijke en krachtige toppatronen die pas boven de 537,80 worden opgeheven. Een ander belangrijk punt is de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Deze werd de afgelopen twee maanden onder druk gezet. Een neerwaartse doorbraak hieronder zou een duidelijke en verdere verzwakking opleveren en de kans op een forsere correctie mogelijk maken. Momenteel is deze belangrijke stijgende bodemlijn op de maandgrafiek bij 514,50 te vinden.

Doorbraak stijgende kortetermijnbodemlijn in de komende dagen realistisch
De krachtige opgaande kortetermijnbeweging sinds eind augustus ging gepaard met 5 opwaartse gaps. De 5e gap (exhausting gap) werd in de afgelopen dagen gesloten, daarbij werd ook een kleine stijgende wig neerwaarts afgerond. Verder werd de sinds mei dalende toppenlijn getest en versterkt. Het is nu wachten op een neerwaarts vervolg in de komende dagen. Gisteren werd de sinds eind augustus stijgende kortetermijnbodemlijn nog precies getest. Deze opgaande steunlijn startte bij de 505,90 en loopt langs de 1e en enige hogere kortetermijnbodem bij 512,80. Vandaag ligt deze steunlijn bij 527,60. Een slotkoers hieronder zou een duidelijke eerste verslechtering opleveren. Hieronder liggen verder nog de recente bodem bij 526,10 en de 4e opwaartse gap tussen de 524 en 525,20. Een beweging onder de bodem van 526,10 zou na een neerwaartse doorbraak onder de stijgende bodemlijn een verdere bevestiging opleveren dat de huidige consolidatiefase ten einde is gekomen. Dit zou een krachtig verder neerwaarts vervolg kunnen opstarten. Ook de technische indicatoren wijzen op de nodige zwakte. De langere dalende trends zijn intact waarbij de MACD alweer neerwaarts afbuigt. Ook de RSI bleef onder zijn vorige lagere toppen liggen. Een cocktail aan signalen die naar mijn mening wijzen op topvorming en de mogelijke start van een volgende correctieve beweging.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 527,60 / 526,10 / 525,20 / 524 530,20 / 530,60 – 530,75 / 531,60 / 533,20

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.