--- ---

Voor veel bedrijven blijft het de ultieme droom: opgenomen worden in de nationale beursindex. Voor Belgische aandelen is deze doelstelling heel wat minder belangrijk dan in vele andere landen. Relatief weinig fondsen gebruiken de BEL20 als benchmark en de koop- en verkoopdruk bij in- of uittrede blijft dan ook meestal beperkt. Maar toch, een zitje binnen de BEL20 blijft een belangrijk visitekaartje. Ik ben er dan ook wel van overtuigd dat er op het hoofdkantoor van Barco wel een glaasje zal gedronken worden.

De opname van Barco is een weergave van de sterke prestatie die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Barco produceert gigantische “video-walls” voor concerten en publiciteit, schermen voor medische toepassingen (o.a. voor microchirurgie), digitale toepassingen voor Bioscopen en heeft met Clickshare een systeem om draadloos computers met schermen te verbinden voor video-conferenties een echt top-product in het gamma. Barco kon vorig jaar de EBITDA-marge  met +2,2 % verhogen tot 12,1 %. De EBITDA zelf steeg met +16 % tot 124,5 miljoen €. Het bedrijfsresultaat verdubbelde ruim tot 89 miljoen euro. Netto verdrievoudigde de winst tot 75 miljoen euro of 6,03 € per aandeel. Het dividend werd verhoogd tot 2,3 € per aandeel.

Barco wordt met de opname in de BEL20 nu beloond voor deze sterke prestatie. Het bedrijf verwacht nu ook omzetgroei in 2019. De koers van het aandeel is recent wel opgelopen maar de opname in de index zal toch wat extra steun voor de koers betekenen.

Stefaan Casteleyn

Stefaan Casteleyn studeerde af als Licentiaat T.E.W aan de UFSIA in Antwerpen in 1985 en behaalde het jaar daarna ook het diploma M.B.A. aan dezelfde universiteit. Stefaan startte zijn carrière als financieel analist. Bij het toenmalige Bank Corluy bouwde hij de afdelingen beleggingsanalyse en vermogensbeheer uit. Bekend van ondermeer de succesvolle aandelenbeveks “Top Global Belgische Aandelen” en “Vlam-21”. Een fonds in Vlaamse aandelen. Beide beveks behaalden meerdere “Tijd Awards”. Later was hij actief als directielid bij de Belgische tak van het Zwitserse UBS en bij de beursvennootschap Merit Capital. Hij was daarna actief bij de Luxemburgse vermogensbeheerder Anphiko vooraleer in 2016 over te stappen naar Fortuna Invest. Stefaan Casteleyn is een bekende belegger in de Belgische markt en geregeld spreker op allerlei beleggingssymposia en in de media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Casteleyn kan posities innemen op de financiële markten. Benieuwd naar zijn portefeuille? U kunt hem volgen via ProBeleggen. Klik hier.

Geef een reactie