Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Koers ASM International (ASMI) 10% lager: dit is waarom

Koers ASM International (ASMI) 10% lager: dit is waarom
26 apr 2023 om 08:05

Dinsdag nabeurs was het de beurt aan chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) om de kwartaalcijfers te delen met beleggers. Hoe staat het ervoor bij ASM International met in het achterhoofd de opvallend zwakke orderintake bij ASML vorige week?

Aandelen ASM International noteren dit jaar 47% in het groen en hebben een enorme koersstijging achter de rug. Wanneer men alleen kijkt naar de drie Nederlandse beursindices (AEX, AMX, en ASCX) doen alleen aandelen Basic-Fit het beter dit jaar met een plus van 53%.

Aandelen ASM International laten een enigszins opvallende koersverloop zien over het afgelopen halfjaar. Om de kwartaalcijfers in goed perspectief te kunnen plaatsen is het belangrijk om stil te staan bij de gang van zaken bij ASMI over het afgelopen halfjaar.

Korte terugblik

Op 25 oktober kwam ASMI met een waarschuwing vanwege nieuwe exportrestricties voor chipmachines die eerder waren aangekondigd door de VS. Een aanzienlijk deel van de omzet en winst die ASMI in China behaald zou daardoor geraakt kunnen worden. ASMI nam het zekere voor het onzekere en schrapte een deel van het orderboek en verlaagde de guidance.

Een maand later bleek dat de eerdere communicatie van ASMI veel te conservatief bleek. De outlook werd bijgesteld en verwachtingen voor wat betreft de negatieve impact van de exportrestricties werden herzien.

Op 17 januari dit jaar kwam ASMI geheel onverwachts met een positieve winstwaarschuwing. Zelfs de eerder herziene guidance bleek veel te conservatief. Zowel de omzet als het aantal orders in het vierde kwartaal lag aanzienlijk hoger dan aanvankelijk ingeschat. De oorzaak: verbeterde supply chain en een opvallend sterke orderintake bij het recentelijk overgenomen LPE, aldus ASMI.

Het koersverloop gedurende die periode illustreert de bovenstaande ontwikkelingen:

Verwachtingen ASMI voor H12023

Op 28 februari deelde ASMI haar kwartaalcijfers die vanwege de winstwaarschuwing in januari dus al in grote lijnen bekend waren gemaakt. Het draaide bij die cijfers eigenlijk om de outlook voor de eerste helft van dit jaar.

ASMI liet destijds weten dat het uitgaat van een omzet tussen de 660 en 700 miljoen euro voor het eerste kwartaal. De omzet in het tweede kwartaal zou zelfs iets hoger moeten komen te liggen dan dat. In de tweede helft van dit jaar zou de omzet dan op een ‘healthy level‘ moeten blijven, maar wel lager uitkomen dan in de eerste jaarhelft.

Analisten van Citigroup rekenden voorafgaand aan de cijfers op een omzet van 698 miljoen euro, iets hoger dan marktconsensus. Lager dus dan in Q42022 – toen lag de omzet op 725 miljoen euro – maar wel aan de bovenkant van de eigen bandbreedte die ASMI eerder deelde.

Kwartaalcijfers en outlook ASM International (ASMI)

ASMI rapporteert een omzet van 710 miljoen en overtreft daarmee de verwachtingen. Dit komt volgens ASMI omdat een aantal systemen op het verzoek van de klant een kwartaal eerder zijn geleverd. De omzet ligt 40% hoger dan een jaar eerder.

ASMI laat weten dat het voor €647 miljoen aan nieuwe orders heeft ontvangen in het afgelopen kwartaal en dat is 6% minder dan een jaar eerder. Gezien de afzwakkende marktomstandigheden in de bredere industrie geen grote verrassing.

De brutomarge liep op van 47,8% een jaar eerder naar nu 51,1%. Dit komt grotendeels door een uitzonderlijk sterke product mix, aldus ASMI.

De onderneming laat ook weten dat de operationele kosten onder beheersing zijn waardoor de operationele winst met 17% is gestegen tot €221 miljoen.

Outlook ASMI

ASMI laat weten dat de vraag naar chips met name in het geheugensegment verder afzwakte en dat die ontwikkeling vermoedelijk de rest van het jaar zal aanhouden. Vraag naar de meer geavanceerde chiptechnologieën blijft relatief gezien veerkrachtig maar ook daar ziet men inmiddels enige zwakte ontstaan.

Hierdoor verwacht ASMI in het tweede en derde kwartaal een impact voor wat betreft het aantal orders. De onderneming laat weten dat het voor de tweede jaarhelft een omzetdaling van 10% of meer verwacht in vergelijking met H1, en dat is minder dan waar aanvankelijk op was gerekend.

Voor het huidige kwartaal gaat ASMI uit van een omzet tussen de 650 en 690 miljoen euro. Eerder liet ASMI nog weten dat het rekende op een sterker dan Q2 dan Q1 en daar zien we dus een wijziging.

Voor het gehele jaar 2023 rekent ASMI op een lichte omzetgroei. Men moet daarbij niet vergeten dat de uitgaven in de bredere chipmachinemarkt aanzienlijk afzwakken, aldus ASMI. De onderneming blijft er op rekenen dat het wederom beter zal presteren dan de bredere markt.

De onderneming laat weten dat het goed gepositioneerd blijft voor wat betreft de nieuwste technologieën. De transitie naar de zogeheten volgende generatie gate-all-around (GAA) technologie zal de order intake van ASMI aan het eind van dit jaar vermoedelijk ondersteunen.

Conclusie

ASMI rapporteert prima cijfers maar tempert wel de verwachtingen en stelt de eerder gedeelde outlook naar beneden bij. Gezien de zwakte in de bredere chipindustrie geen al te grote verrassing. Ook ASMI ontkomt niet aan het zwakkere marktklimaat en ziet het aantal orders afnemen.

De omzet in Q1 ligt hoger dan verwacht, maar dat komt deels omdat klanten leveringen die normaliter in Q2 zouden plaatsvinden eerder hebben ontvangen. Deels vanwege diezelfde reden valt ook de guidance voor Q2 lager uit dan eerder werd aangegeven. Met name de verwachtingen voor de tweede jaarhelft zijn beduidend negatiever geworden in vergelijking met eerder.

Volgens ASMI zou tegen eind dit jaar de order intake moeten profiteren van de vraag naar de zogeheten volgende generatie gate-all-around (GAA) technologie. Dit moet in de volgende jaren een sterke groeidrijver worden, maar op dit moment is het lastig in te schatten hoe snel en in welke omvang de adoptie daarvan zal geschieden. Meer lezen over deze technologie kan onder meer op de website van ASML.

Vooralsnog geen reden tot paniek, maar de neerwaartse bijstellingen zullen vandaag ongetwijfeld leiden tot een koersdaling. Na een enorme koersrally van ruim 40% doet ook ASMI vandaag een stapje terug.

Favorietenlijst ING

Begin deze maand werd het koersdoel voor ASMI bijgesteld door ING analist Marc Hesselink. In plaats van 400 euro rekent ING met een koersdoel van 450 euro met bijbehorende koopaanbeveling. ASMI staat op de favorietenlijst van ING voor de Benelux:

Het wordt even afwachten wat analisten zullen gaan doen nadat ASMI vandaag de verwachtingen enigszins tempert. Waarschijnlijk zullen enkele analisten hun koersdoel licht bijstellen op basis van de nieuwe gegevens.

Conference call

Woensdagmiddag 26 april om 15:00 organiseert ASM International een conference call voor analisten en beleggers. Die kun je via deze link (terug)luisteren.

Rebranding: Paars

Op 6 april kondigde ASM International een rebranding aan. De website van ASM.com kleurt sindsdien opvallend paars en ook de vlaggen voor het hoofdkantoor in Almere zijn vervangen. Het grote lichtgevende logo op de voorgevel moet daar overigens wel nog worden vervangen.

ASM: With our new, future-facing brand identity, we are excited to continue our journey as we seize every opportunity to contribute to crucial advances in fields such as 5G, cloud computing, AI, biotech, and medicine.

Podcast over ASM International (ASMI)

Onlangs was technologie belegger Marc Langeveld te gast in onze podcast. Onder meer het aandeel ASM International (ASMI) kwam toen uitgebreid aan bod. Hieronder kun je het fragment over ASMI in de podcast beluisteren:

DISCLAIMER:

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.