Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Anti-climax zilver

Anti-climax zilver
6 aug 2021 om 13:50

Het beursjaar begon zo goed voor zilver. Er werd direct gesproken over een silversqueeze. Oftewel de zilverbelegger dacht de markt schaakmat te kunnen zetten door zoveel mogelijk fysiek zilver te kopen en zo schaarste te creëeren waardoor er niet meer geleverd kon worden. Ze zouden de markt laten zien dat al dat ‘papieren gemanipuleer’ niet zou winnen. Echter, al snel verloor zilver haar glans. Een tweede nog sterkere opleving volgde en de zilverbeleggers dachten gewonnen te hebben. Maar weer volgde er een correctie. Een correctie die exact stopte bij de psychologisch belangrijke grens, namelijk het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn). Volgens de regels van de risico-indicator was de kans groot dat er een nieuwe opleving zou volgen en dat gebeurde ook. Maar sinds juni is er nauwelijks nog herstel. De koers is de laatste weken zelfs gezakt tot onder de rode lijn. Een belangrijk waarschuwingssignaal dat de kansen op een dead cross-signaal aan het toenemen zijn.

Beleggen is emotie. Golden Crosses heeft zilver eind 2020 benoemd als één van de belangrijkste kanshebbers van 2021. Wat doe je met jouw positieve visie als de signalen tegen je gaan keren? De geopolitieke situatie is explosiever dan ooit. De reële rente in de wereld is negatiever dan ooit. De geldpersen draaien harder dan ooit. Allemaal klassieke redenen om een stijging van de edelmetaalprijzen te verwachten. Maar het gebeurt niet. Golden Crosses werkt met een zelf ontwikkelt beleggingsmodel om emoties zoveel mogelijk uit te schakelen. Alle belangrijke variabelen zijn in ons model opgenomen om te bepalen of een belegging aantrekkelijk is of niet. Het model zegt deze week over zilver, zowel fundamenteel als op basis van de risico-indicator, VERKOPEN/AFBOUWEN.

Ook in de silver gold grafiek in USD is te zien dat de hellingshoek van het 50-weeks voortschrijdend gemiddelde (de blauwe lijn) nu dalende is. Ook deze hellingshoek is vrij betrouwbaar.

Ook de zilverprijs in EUR, afgebeeld via de WisdomTree Physical Silver ETF, noteert onder haar 200-daags voortschrijdend gemiddelde lijn en slaagt er maar niet in om opnieuw boven deze lijn uit te komen. Dus ook gecorrigeerd voor de US dollar wordt het beeld niet positiever.

De gold/silver ratio noteert op 71,66 punten. Niet extreem hoog en niet extreem laag. Volgens onze indicator ligt deze score in neutraal gebied.

Als wij onze risico-indicator met het 50- en 200-daags voortschrijdend gemiddelde in de grafiek opnemen, dan is te zien dat de recente correctie gestopt is bij het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. Oftewel, de kans is groot dat goud het de komende tijd beter zal doen dan de zilverprijs. In ons model zit bijvoorbeeld ook de correlatiecoëfficiënt met goud opgenomen, de inflow in ETFS qua volume en de long/short ratio voor zilver. Alle plussen en minnen opgeteld komt ons model tot een VERKOOPSIGNAAL voor zilver.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.