AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Ole Hansen maandag, 18 juli 2022 09:12

Angst voor recessiepiek brengt grondstoffen terug op aarde

Wekelijks grondstoffenoverzicht Saxo Bank

De grondstoffensector blijft onder druk staan door een hele reeks negatieve ontwikkelingen. Begin juni breidde de zwakte zich uit van industriële metalen - die al te lijden hadden onder China’s zero Covid-beleid en aanhoudende lockdowns - naar alle andere sectoren. De aanleiding was de sterker dan verwachte inflatiedruk, die het FOMC dwong te reageren met een renteverhoging van 75 basispunten - een zet die vervolgens leidde tot een toegenomen aandacht voor recessie (een woord dat nu in de meeste marktgerelateerde updates voorkomt).

Bovendien heeft de algemene vermindering van de risicobereidheid tegen de achtergrond van uitdagende marktomstandigheden de dollar doen stijgen tot niveaus die in decennia niet zijn gerealiseerd - met name ten opzichte van de euro en de Japanse yen. Een sterkere dollar verhoogt de kostprijs van in dollar uitgedrukte grondstoffen, waardoor de vraag nog meer onder druk komt te staan in regio's zoals Europa. En die hebben al te kampen met hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

China, 's werelds grootste verbruiker van de meeste grondstoffen, blijft worstelen met Covid-19-zaken en een onder druk staande vastgoedsector. Dit blijft een herstel vertragen, vooral voor industriële metalen die met een derde zijn ingezakt sinds ze begin maart een recordhoogte bereikten. tweede kwartaal.

De inflatie, die al meer dan een decennium hoog is, en de manier waarop de centrale banken proberen de inflatie onder controle te krijgen, blijft het belangrijkste aandachtspunt op de markten. Hoewel de inputkosten beginnen te dalen door lagere grondstoffenprijzen, blijft de bezorgdheid bestaan dat de pogingen van de centrale banken om de economische activiteit door een verstrakking van de monetaire voorwaarden af te remmen kunnen leiden tot een economische terugval die een recessie kan uitlokken. Momenteel gaat de aandacht vooral uit naar Europa, waar de hoge gasprijzen de bedrijfsactiviteit schaden, alsook naar de VS, waar een nieuwe schokkend hoge inflatie van 9,1% in juni waarschijnlijk zal leiden tot een nieuwe renteverhoging van 0,75%, wanneer de FOMC op 27 juli bijeenkomt.

Sinds het bereiken van een recordhoogte begin juni, vóór de renteverhoging in de VS die de aandacht op een recessie en de kracht van de dollar opdreef, had de Bloomberg Commodity Spot Index vijf opeenvolgende weken van verliezen geleden. Dit bracht de totale terugval op 17%, waarbij alle sectoren met diepe correcties te maken kregen. Dit werd aangevoerd door industriële metalen (-23%), energie (-20%) en granen (-19%). Ook de edele metalen ontsnapten niet aan de neergang, met een daling van het zilver met 16% en van goud met 9% in deze periode.

Ruwe olie (Brent) blijft rond de $100 per vat noteren na een korte daling onder de belangrijke steun op $97,5 per vat - het equivalent in WTI is $93,50. Over het algemeen heeft de markt de stijgingen in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne zo goed als opgegeven, waarbij de aandacht nu uitgaat naar het risico van een economische vertraging die de vraag zal schaden. Dit zou de krapte helpen verminderen die de prijzen de voorbije maanden scherp omhoog stuwde. Het bezoek van president Biden aan Saoedi-Arabië zal waarschijnlijk niet veel extra vaten opleveren, niet het minst gezien de recente prijsdaling. Op korte termijn zal de markt zich blijven richten op de dollar en de uitbraken van Covid-19 in China, waarbij Covid-19 uitbraak ertoe zal leiden dat de Chinese groei zal terugvallen tot het laagste niveau sinds de uitbraak in Wuhan begin 2020.

Bron: Saxo Groep

Industriële metalen: koper bereikte op zijn steilste wekelijkse daling sinds begin 2020, waarbij de combinatie van een steeds meer op de proef gestelde Chinese vastgoedsector en een wereldwijde economische vertraging een belangrijke aanpassing van de prijsvooruitzichten voor het metaal op korte en middellange termijn afdwong. De Rio Tinto Group, een belangrijke leverancier en 's werelds op één na grootste mijnbouwbedrijf, waarschuwde in een kwartaalupdate voor de vooruitzichten voor de wereldeconomie en wees daarbij op oorlog, inflatie en een krapper monetair beleid.

Vanuit een technisch perspectief is de prijs van High-Grade Copper in de afgelopen drie weken non-stop gecrasht sinds het breken van belangrijke steun rond $3,95. De prijs is met maar liefst 61,8% gecorrigeerd van de stijging van $3/lb vanaf het dieptepunt van de pandemie in 2020 tot de recordhoogte op 11 maart van dit jaar. 

Edele metalen: goud leed, net als koper, zijn vijfde wekelijkse verlies - de langste reeks in bijna vier jaar. In deze periode is het met 9% gedaald. De belangrijkste oorzaken zijn de veel sterkere dollar, een scherpe daling van de Amerikaanse 10-jaars inflatieverwachtingen die de reële rente opdrijven en niet in de laatste plaats een belangrijke tegenwind van zilver, dat zich steeds meer is gaan gedragen als een industrieel metaal dat onder druk staat. 

Nu de $1700 voor het eerst sinds een kort bezoek afgelopen augustus op de proef is gesteld, zal een doorbraak hieronder $1675 binnen bereik brengen - een niveau dat in de afgelopen twee jaar bij verschillende gelegenheden steun heeft geboden. 

De Europese gasprijzen zijn sinds begin juni meer dan verdubbeld, met Nederlandse TTF (Title Transfer Facility) benchmark gasfutures die rond €170/MWh of $50/MMBtu noteren. Rusland heeft zijn gasleveranties aan Europa in toenemende mate ingezet als vergelding voor sancties en de steun van de regio aan Oekraïne door middel van militaire hulp. Een kortstondige onderbreking in de gaslevering vanuit Noorwegen eerder deze week dreef de prijzen naar 187 €/MWh. Maar de focus blijft gericht op de Nord Steam 1 pijplijn - die momenteel is stilgelegd voor onderhoud. De pijpleiding - het belangrijkste aanvoerkanaal voor gas naar de Europese Unie, met name Duitsland - draaide al voor de stillegging op 40% van haar capaciteit. Dit droeg bij tot een energieschaarste die de industrie pijn doet en tegelijkertijd bezorgdheid doet ontstaan over de bevoorrading in de winter. De grootste zorg is of Gazprom de lijn gesloten zal houden, ook nadat het onderhoud deze week is voltooid. Als dat het geval is, zal dat een ernstige uitdaging vormen voor de inspanningen van Europa om zijn voorraden weer op te bouwen met het oog op de piek in de wintervraag.

De recordhoge gasprijzen, die de kosten van verwarming en elektriciteit opdrijven, zijn een van de redenen waarom de euro/dollar voor het eerst in 22 jaar een pariteit heeft bereikt. Als gevolg daarvan zien we momenteel een hoge correlatie tussen Russische gasstromen naar Europa en de euro. Met andere woorden, het besluit van Gazprom/Rusland van deze week over de Nord Stream 1 verschepingen kan leiden tot extra zwakte of mogelijk, samen met een verwachte renteverhoging door de ECB (Europese Centrale Bank), helpen om een bodem te creëren onder de gemeenschappelijke munt.

Ole Hansen, hoofd Grondstoffenstrategie Saxo Bank

De Aandeelhouder TV

november 28, 2022

Onrust in China | 28 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 25, 2022

Index bullen op dreef – 25nov22

november 25, 2022

Zuid Koreaanse exporten als winstindicator en voorspeller van de beurs. Hoe dan?

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

Columns

Nieuw
24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?

23 nov 09:29 Van Eck

De voordelen van de genomicarevolutie

22 nov 14:54 Cees Smit

Column: Het gaat beginnen

Het laatste beursnieuws