Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX waar komt de volgende lagere top?

AEX waar komt de volgende lagere top?
1 nov 2018 om 08:28

Met een forse opwaartse beweging wist de AEX gisteren krachtig te herstellen. Hierbij werd ook de meest steil dalende toppenlijn gebroken. De neerwaartse trend blijft echter intact en het is wachten op een volgende lagere top.

Versteilingsfase opwaarts gebroken, maar trend blijft neerwaarts gericht

De maand oktober werd gisteren afgesloten met een krachtige opwaartse beweging. Als we kijken naar de maandgrafiek dan werd echter een forse neerwaartse candlestick op de borden gezet waarbij ook het jaardieptepunt verder werd verlaagd naar een niveau van 500,45. Hiermee bedraagt de totale en 3e correctie van dit jaar tot op heden ruim 76 punten vanaf de juli-top bij 576,90. Met de vorming van de recente bodem bij 500,45 werd ook de zeer belangrijke stijgende langetermijn-bodemlijn op 3 punten na getest. Deze bodemlijn startte begin 2009 en is momenteel te vinden bij 498. Ik acht de kans groot dat deze stijgende steunlijn in de komende tijd neerwaarts wordt gebroken wat ook het einde van de bijna 10 jaar durende bullmarkt betekent. Als we kijken naar de maandgrafiek dan ligt hieronder het volgende doel voor 2019 in de zone 400 – 410. Bovenliggend zijn dan nog belangrijke horizontale steunpunten te vinden bij 475 en 457. Zover is het nu nog niet, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd. We zagen in de afgelopen periode steeds meer Europese indices verslechteren en deze cruciale opgaande langetermijnbodemlijnen neerwaarts breken. Een van de eerste belangrijke indices die deze doorbraak bewerkstelligde was de Duitse Xetra DAX, maar ook de STOXX Europe 600 Index brak hier recent onder. Toch is een dergelijke doorbraak vaak een proces dat enige tijd in beslag kan nemen. De huidige herstelbeweging past dan ook in dat technische beeld waarbij binnenkort een volgende lagere top kan worden gevormd.

Seinen blijven op rood, doorbraak 498 blijft realistisch
De AEX is in Europa dus een uitzondering betreffende het doorbreken van deze stijgende langetermijnbodemlijn. Ongeveer 2 maanden geleden heb ik mijn langetermijnvisie voor het eerst in jaren al verlaagd naar Neutral en ik verwacht deze visie binnenkort verder te verlagen. Buiten de 498 als zeer belangrijke opgaande langetermijnbodemlijn zien we net boven de 500 punten ook een ander steunpunt liggen, namelijk het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele opgaande beweging vanaf de 378-bodem in 2016 en de top van dit jaar bij 576,90. De 378 was destijds het laatste raakpunt langs de sinds 2009 stijgende bodemlijn en tevens het startpunt van een versteilingsfase in deze stijgende langetermijntrend. Deze versteilingsfase zorgde voor een krachtige opgaande beweging die in 2 jaar tijd zorgde voor een stijging van ruim 50% zonder grote tussentijdse correcties. Begin dit jaar werd deze opgaande bodemlijn neerwaartse gebroken en zorgde de 1e correctie van dit jaar voor een vrije val van 10%. Hierna werd een meervoudige bodemzone in het eerste kwartaal gevormd bij 516 – 517 waarna een volgende krachtige opgaande beweging startte. Deze beweging zorgde uiteindelijk voor de vorming van een drievoudige toppenzone rond de 574. Daarbij ging elke top gepaard met de vorming van een toppatroon in de maandgrafiek. Begin dit jaar werd rond de 574 een bearish engulfing gevormd, in mei een shooting star en de maand augustus werd afgesloten met een dark cloud cover. In juli werd daarbij de jaartop gevormd bij 576,90 waarna al snel de nieuwe stijgende bodemlijn langs de dieptepunten van de eerdere correcties (516 en 544) werd gebroken. We zien verder een dalende toppenlijn langs de toppen van 576,90, de 565,60 en de 554,30. Deze toppenlijn ligt momenteel bij 544. Verder zagen we recent ook de vorming van een klassieke dead cross als bevestiging van de dalende trend. Hierbij breekt het dalende 50-daags gemiddelde neerwaarts door het dalende 200-daags gemiddelde. Kortom de seinen staan allemaal op rood, waarbij de huidige herstelbeweging normaal is na een forse daling en test van een belangrijke steunzone. Ik verwacht dat deze herstelbeweging binnenkort ten einde komt waarna in de laatste weken van dit jaar de druk op de 498 weer kan toenemen. Een neerwaartse doorbraak daaronder en daarmee het einde van de bullmarkt blijft ook tot de mogelijkheden voor dit jaar behoren.

Alert zijn op nieuwe toppatronen voor vorming volgende lagere top
Met de krachtige voortzetting van de herstelbeweging werd gisteren de meest steil dalende toppenlijn opwaarts gebroken. Ik gaf eerder al aan dat door de steilheid deze toppenlijn onhoudbaar was. De waarde was ook beperkt doordat er slechts 1 lager raakpunt was bij 533. Hij startte bij de laatste lagere top van 554,30. Voor de komende dagen is het nu zoeken naar een nieuwe lagere top. Er liggen 2 belangrijke weerstanden vanuit de grafiek bij 527,50 en de 533,50 – 534. Bij dit laatste niveau liggen de bodem van september en de top van medio oktober. Kijken we naar de Fibonacci-niveaus van deze gehele terugval dan ligt het eerste niveau bij 530. Zolang de AEX hieronder blijft, blijft de krachtige neerwaartse tendens intact en mag dit jaar nog een test en mogelijke doorbraak van de 498 worden verwacht. De gisteren gevormde opwaartse doorbraak door de neerwaartse versteilingsfase zorgde ervoor dat de zeer steile neerwaartse beweging tijdelijk ten einde kwam. We moeten in de komende dagen zeer alert zijn op nieuwe toppatronen voor de vorming van een volgende lagere top. Hierdoor zou dan vanaf de 554,30-top een minder steil dalende toppenlijn kunnen ontstaan. Ook de RSI is aanzienlijk hersteld en nadert nu de eerste dalende toppenlijn. De beweging van gisteren ging gepaard met een opwaartse gap waarmee de eerdere neerwaartse gap bijna volledig werd gesloten. Eerste steunzone ligt nu bij 515,50 – 516. Daaronder ligt verder nog de 512,30 en de bodem van 500,45.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Neutral 515,50 – 516 / 512,30 / 500,45 / 498 527,50 / 530 / 533,50 – 534 / 538,50

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.