Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX -verzwakking

AEX -verzwakking
13 nov 2017 om 08:23

Afgelopen vrijdag trad een volgende verzwakking op in het technische kortetermijnbeeld van de AEX. Hij brak door de sinds augustus stijgende bodemlijn. Hiermee kwam ook een einde aan de twee weken durende consolidatie.

Dubbele top bij 557,40, minder dan 7 punten onder belangrijke 564 weerstand

Vorige week dinsdag werd de jaartop nog met enkele honderdsten van een punt verhoogd waardoor uiteindelijk bij 557,40 een dubbele top was ontstaan. Inmiddels staat de AEX ongeveer 10 punten lager. Procentueel stelt dit nog niet veel voor, het gaat om een daling van minder dan 2%. Wel is dit tot op heden de grootste tegenreactie sinds de bodem van eind augustus bij 505,90. Vanaf dit punt vond een krachtige opwaartse beweging plaats die alleen een zeer kleine tegenreactie kende in oktober van ongeveer 1,5%. Destijds werd ook een meervoudig geteste en steilere opgaande bodemlijn vanaf de augustus-bodem neerwaarts gebroken. Dit bleek uiteindelijk een valse neerwaartse doorbraak te zijn doordat de AEX binnen enkele dagen alweer zijn jaartop van destijds opwaarts brak. Hierna volgde een krachtige beweging naar de recente dubbele top bij 557,40. Hiermee is de AEX op minder dan 7 punten aangekomen bij de zeer belangrijke en zware weerstand van 564. Hiermee kan eigenlijk geconcludeerd worden dat er sprake is van een test van deze dubbele top uit 2007. Deze top geldt al sinds vorig jaar als mijn volgende langetermijndoel, toch had ik een andere opwaartse weg hiernaartoe verwacht. Een weg die bestond uit meerdere correctieve tegenreacties. Sinds de bodem van december vorig jaar bij 445,65 is de AEX namelijk ruim 110 punten opgelopen waarbij alleen tijdens het grote topvormingsproces in de maanden mei tot en met augustus een tweetal kleinere correcties van 5% en 6% plaatsvonden.

Te hoge euforie in de aandelenmarkten?
Dit grote topvormingsproces sinds mei dit jaar werd uiteindelijk tegen mijn verwachting in in september opgeheven nadat in augustus de meervoudige geteste steun bij 506 opnieuw was getest tijdens de 2e (kleine) correctie van dit jaar. Er werden in die periode meerdere klassieke topvormingspatronen gevormd die in september zonder moeite aan de bovenkant weer werden opgeheven. Met het opwaartse vervolg was ook duidelijk geworden dat de euforie in de markten nog niet ten einde was gekomen. Dit bleef in de afgelopen weken een groot risico, een algemene opinie die niet meer uitging in de komende tijd van een correctieve tegenreactie. Daarbij kwam ook nog het signaal dat er een enorme groei is in het aantal Nederlandse huishoudens is gekomen dat is gaan beleggen. Een vergelijkbaar contrair signaal zagen we ook in eerdere jaren als 2000-2001 toen de markt bezig was met de vorming van een belangrijke top in de markt. Ik ga hierbij niet uit van het einde van de sinds 2009 gestarte bullmarkt, maar de kans op een krachtige tegenreactie in de komende periode acht ik zeker realistisch.

Doorbraak onder de sinds augustus stijgende kortetermijnbodemlijn
Met een steeds verder oplopende euforie in de markt onder beleggers en het benaderen van de zware weerstand bij 564 moesten we dus zeer alert zijn op een plotselinge neerwaartse draai in de markt. Met de vorming vorige week van de dubbele top bij 557,40 werd een eerste signaal gegeven. Deze dubbele top ging verder ook gepaard met de vorming van een shooting star en een bearish engulfing op de daggrafiek. Ook op de weekgrafiek werd bijna een volledige bearish engulfing afgelopen week op de borden gezet. Verder zagen we natuurlijk al een neerwaartse crossing in de MACD en de ontstane negatieve divergentie met de RSI. Daarbij werd ook een dubbele top gevormd, gelijk aan de toppen van de afgelopen jaren. De spanning in de aandelenmarkt was dus behoorlijk opgelopen waarbij het elastiek steeds verder werd opgerekt. Met de doorbraak onder de sinds augustus stijgende bodemlijn werd een volgende verzwakking in de markt bewerkstelligd. Belangrijk voor de komende tijd is de bevestiging van een top en van de huidige verzwakking. Dit betekent dat andere indices vergelijkbare bewegingen moeten laten zien (verzwakkingen) en de AEX onder de meest recente bodem moet breken. Deze bodem was het vorige raakpunt van de sinds augustus stijgende bodemlijn en is bij 540,40 te vinden. Een beweging hieronder zou betekenen dat voor de komende tijd de top in de markt lijkt te zijn gezet.

Op weg naar steunpunten bij 540,40 en 532
Kijken we naar de maandgrafiek dan kan een volgende tegenreactie nog steeds slechts een rimpeling op de grafiek opleveren, net zoals de periode mei-augustus. Destijds werd namelijk de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn wel onder druk gezet, maar uiteindelijk niet structureel gebroken. Deze moet worden gebroken om een krachtige en forsere correctie in te zetten. Maandelijks loopt deze bodemlijn ongeveer 7 punten op. Momenteel is hij bij 532 te vinden. Een doorbraak onder de 540,40 bodem zou dus nog steeds kunnen worden opgevangen bij deze bodemlijn. In dat scenario is er wel sprake van een kleine correctie in de AEX maar blijft er ook sprake van een kleine rimpeling op de langere maandgrafiek. In het kortetermijnbeeld werd de belangrijke stijgende bodemlijn gebroken. Deze is nu te vinden bij 551,30, een kortstondige opleving kan dus nog resulteren in een terugtest van deze voormalige oplopende steunlijn. Daarboven ligt verder nog de dubbele top bij 557,40 als weerstand. Een doorbraak daarboven zorgt voor beperkt verder potentieel tot aan de 564. Maar deze kans wordt momenteel steeds kleiner. Steunpunten zijn nu te vinden bij 542,90 (klein horizontaal steunpunt) en de belangrijke vorige bodem bij 540,40. Daaronder wordt de top in de markt bevestigd. We zien ook steeds meer vergelijkbare verslechteringen in andere indices.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 542,90 / 540,40 /539,25 / 538,60 551,30 / 557,40 / 559,40 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.