Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX Veel topsignalen

AEX Veel topsignalen
25 mrt 2019 om 09:01

Vorige week werd niet alleen de jaartop verder opgehoogd naar 555,55, maar werden ook een groot aantal topsignalen gevormd. De kans dat een top is gevormd neemt hiermee toe, maar bevestiging is nog nodig.   

In de periode van half februari tot ongeveer 14 maart zagen we ook een topvormingsproces waarbinnen zowel meerdere stijgende kortetermijnbodemlijnen werden gebroken evenals bevestiging werd gegeven met de doorbraak onder de voorgaande bodem. Deze bevestiging bleek slechts 1 handelsdag te duren waarbij een bodem bij 529,70 op de borden werd gezet. Deze bodem was het startpunt van een volgende krachtige opgaande kortetermijnbeweging die vorige zorgde voor een test van de voormalige oktobertoppen bij 554,30. Ook deze keer vond een eendaagse overshoot plaats met de vorming van een intraday top bij 555,55. Hiermee bleef de AEX nog slechts 21 punten onder de top van augustus vorig jaar, de top van de voormalige bijna 10 jaar durende bullmarkt. Tegelijk met de vorming van de top bij 555,55 vorige week werden veel topvormingssignalen gevormd. Als we kijken naar de technische indicatoren dan zien we in het beeld van de afgelopen anderhalve maand duidelijke negatieve divergentie. In de eerste weken van februari wisten zowel de MACD als de RSI hun toppen van de afgelopen jaren te bereiken. De hogere toppen in de AEX die hierna volgden gingen gepaard met lagere toppen in deze technische indicatoren. Ook vormde de MACD eind vorige week een volgende neerwaarts crossing. Als we naar de grafiek zelf kijken werden vorige week een groot aantal toppatronen vanuit de candlesticks gevormd, die wijzen op topvorming. Bevestiging in de grafiek zelf moet nog worden gegeven onder de nieuwe stijgende bodemlijn bij 542,50.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 22 maart 2019

Langetermijntrend blijft neerwaarts gericht
In het langetermijnbeeld blijft mijn visie onveranderd op Short staan. Deze is vorig jaar in 2 stappen verlaagd tijdens de vorming van een groot topvormingsproces in de eerste 9 maanden van 2018. In het laatste kwartaal werd dit topvormingsproces aan de onderkant verlaten en werd de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek gebroken. Hiermee kwam een einde aan de bijna 10 jaar durende bullmarkt, een zeer lange bullmarkt. In veel indices werden grote toppatronen gevormd in het afgelopen anderhalve jaar. Zo zagen we bijvoorbeeld in de Duitse DAX en de STOXX Europe 600 Index de vorming van grote hoofd-schouderpatronen. In de AEX werd juist een drievoudige toppenzone rond de 574 gevormd. Elke top ging daarbij gepaard met de vorming van een toppatroon in de maandgrafiek. Zo werden een bearish engulfing, een shooting star en een dark cloud cover gevormd. Ik achtte toen de kans groot dat hiermee een top voor langere tijd was gevormd. Deze verwachting staat nog steeds ondanks de zeer krachtige herstelbeweging van de afgelopen tweeëneenhalve maand. Eind december werd de bodem tot op heden gevormd bij 472,20. De herstelbeweging die hierna startte zorgde voor een van de krachtigste opgaande bewegingen van de afgelopen jaren. Toch is hiermee mijn verwachting in het langetermijnbeeld niet veranderd. Begin dit jaar gaf ik aan dat een herstel mocht worden verwacht, maar ik had een beweging verwacht tot ongeveer de zone 511 – 517. Toch bleek deze beweging veel krachtiger te worden waarmee ook een einde kwam aan het brede dalende trendkanaal vanaf de juli-top van 576,90. Deze nieuwe situatie zorgde ervoor dat de neerwaartse tendens minder steil zal verlopen in de komende jaar. Een structurele slotkoers boven de oktobertop van 554,30 zorgt voor meer potentieel richting de 564 tot 574. In dat scenario zou een hertest van de toppen van vorig jaar plaats kunnen vinden waarmee een meer zijwaarts verloop voor het lopende jaar zal worden ingezet (een langdurig topvormingsproces). De bijna 3 maanden durende herstelbeweging is nog steeds te vergelijken met de situatie in 2007- 2008. Destijds vond na een forse terugval ook eerst een herstelbeweging tot net boven het 200-daags gemiddelde plaats voordat in de loop van 2008 een zeer forse verdere terugval plaatsvond.

Ondanks hogere jaartop werden een groot aantal toppatronen gevormd in de AEX
In de afgelopen maand hebben we al eerder enkele topvormingsignalen gezien, maar deze werden hierna weer snel opgeheven. De euforie onder beleggers werd steeds verder opgevoerd wat een contrair signaal is. Vorige week werd een groot aantal topvormingspatronen gevormd. Buiten de nog steeds aanwezige negatieve divergentie, zagen we eind vorige week ook de neerwaartse crossing in de MACD. Verder werd in de daggrafiek vorige week bij de top een shooting star gevormd. Dit patroon maakte onderdeel uit van een driedaagse ‘evening star’. Een weinig voorkomend toppatroon. Verder werd in de laatste 2 handelsdagen van vorige week ook een bearish engulfing op de borden gezet. De weekgrafiek werd afgesloten met een dark cloud cover. Een bataljon aan toppatronen vanuit de candlesticks. Vandaag kan een belangrijke verdere verzwakking optreden in het kortetermijnbeeld zodra de AEX onder de nieuwe stijgende bodemlijn sluit. Deze loopt langs de bodems van 472,20 en 529,70. Vandaag ligt deze steunlijn alweer bij 542,50 en wordt bij de opening waarschijnlijk direct gebroken met een neerwaartse gap. Een slotkoers hieronder zou een verdere verzwakking aangeven en mogelijk is daarmee ook de top in de markt voor de komende tijd gezet. Na deze doorbraak kan de AEX in eerste instantie op weg naar de 529,70, daaronder treedt de definitieve bevestiging van een top op in het middellangetermijnbeeld. Weerstand is nu te vinden bij 543,10 (bovenkant gap vandaag), 552,50 (top vrijdag) de oude bekende 554,30 en de top van deze herstelbeweging bij 555,55.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 537 / 534,90 / 530,30 / 530 / 529,70 542,50 / 543,10 / 544,90 / 552,50 / 554,30

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.