Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX – tijdelijk herstel

AEX – tijdelijk herstel
7 feb 2018 om 09:03

In een zeer snel tempo is de AEX fors terug gevallen. Is hiermee de bodem al gezet van deze correctie? Naar mijn mening niet. Een tijdelijk herstel na de krachtige vrije val is normaal voordat de neerwaartse weg wordt vervolgd.

Stijgende middellange termijntrend ten einde gekomen

Overal zien we redenaties opduiken over het ‘waarom’ van deze terugval. Veel beleggers, media en analisten proberen te verklaren waarom deze terugval plaatsvindt. Technisch gezien is er recentelijk echter een verkoopsignaal gegeven in het middellangetermijnbeeld met de doorbraak onder de sinds begin 2016 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Deze opgaande steunlijn kende vanaf de februari 2016 bodem bij 378 een groot aantal raakpunten en werd enkele dagen geleden bij 553 neerwaarts gebroken, een duidelijke verzwakking in het middellangetermijnbeeld. In de maand januari zagen we in veel indices nog een klassieke blow-off fase. Dit zijn vaak de laatste zeer steile versnellingen in een stijgende middellangetermijntrend. Een dag na de verhoging van de jaartop naar 572,80 werd de onderkant van deze blow-off beweging neerwaarts gebroken. Deze beweging had verder de contouren van een stijgende wig, een potentieel negatief patroon waarbij de bodems sneller oplopen dan de toppen. De doorbraak onder de 569,50 (onderkant wigpatroon) zorgde voor de 1e waarschuwingssignalen. Verder heb ik de afgelopen maand geregeld gekeken naar de intermarktindicatoren. Daarin zagen we ook belangrijke divergentiesignalen ontstaan. We kijken dan vooral naar de ontwikkelingen van de 10-jaars rente en de eurodollar. Beide intermarktindicatoren bevinden zich al langere tijd in een nieuwe stijgende trend waarbij de opwaartse ruimte voor het komende jaar in deze indicatoren groot is. Dit blijft een risico voor de aandelenmarkten.

Correctie bedraagt tot op heden 50 punten, ongeveer 9%
Als we kijken naar de huidige ontwikkelingen van deze correctie, dan zien we een zeer steile vrije val. Op 23 januari werd nog een verhoging van de jaartop tot aan de 572,80 op de borden gezet en gisteren lag de bodem alweer bij 522,20. Dit betekent een daling van 50 punten, ongeveer 9%. Ik gaf in de afgelopen maand al aan dat we zeer alert moesten zijn op een plotselinge omkeer en krachtige start van een forsere correctie. Ondanks de doorbraak boven de 2007 dubbele top van 564 was de versteiling in de indices een situatie die niet houdbaar was. Dit is tot op heden de grootste correctieve tegenreactie sinds eind 2015/begin 2016. Destijds viel de AEX ongeveer 25% terug vanaf de oude bekende toppenzone van de zomer 2015 bij 505 – 510 tot aan de 378, de belangrijke langetermijnbodem van februari 2016. Vanaf deze bodem is destijds een krachtige opgaande middellangetermijntrend ontstaan waarna in 2016 nog enkele kleine correcties (5% tot 7%) plaatsvonden, maar deze in 2017 grotendeels uitbleven. Alleen in de zomermaanden vonden een tweetal kleine correcties van 5% en 6% plaats. Het jaar 2017 kenmerkte zich vooral door de zeer krachtige opgaande en euforische beweging zonder (mini-) correctieve tegenreacties. Met de doorbraak onder de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn is een einde gekomen aan de stijgende middellangetermijntrend zoals we deze 2 jaar lang kenden. Door de snelheid van de correctie in de afgelopen dagen is het overigens normaal dat er een krachtig herstel plaatsvindt voor de vorming van een lagere top, danwel het normaliseren van de enorme verkoopdruk.

Tot welk niveau herstelt de AEX in de komende dagen voordat de correctie wordt vervolgd?
Voor de komende periode acht ik de kans reeel dat deze correctieve beweging verder zal doorzetten naar een forse correctie (meer dan 10%). De 1e belangrijke doelzone ligt bij 505 – 510. Hier liggen de bodems van de zomer van vorig jaar, maar ook de voormalige toppenzone van 2015. Een doorbraak daaronder maakt de weg voor een verdere beweging richting de zone 475 – 485. Een dergelijke terugval zou echter de stijgende langetermijntrend nog niet in gevaar brengen. Voor de komende dag/dagen is een herstel na de vrije val van de afgelopen dagen realistisch. We zien de RSI namelijk op een forse oversold conditie staan, die we de afgelopen jaren niet meer hebben gezien, maar ook de MACD noteert in de buurt van de bodems van de afgelopen jaren. Ook noteert de AEX voor het eerst onder het 200-daags gemiddelde sinds eind 2015/begin 2016. De terugval werd gisteren opgevangen boven de steunzone van 519 – 521 waaronder nog enkele kleinere steunpunten liggen bij 515,80 en 512,80. Tot waar kan het herstel nu doorzetten? De eerste belangrijke weerstandszone is bij 533,60 – 535,30 te vinden. Hier ligt de top van gisteren, de bodems van november vorig jaar en het 200-daags gemiddelde. Zolang de AEX onder deze weerstandszone weet te blijven en te sluiten, mag al op korte termijn meer neerwaartse druk richting de steunzone van 519 – 521 worden verwacht. Een slot hierboven zou meer druk richting de bovenkant van de gisteren gevormde (2e) neerwaartse gap van deze correctie opleveren die bij 540,80 is te vinden. Zelfs een terugtest naar de voormalige sinds 2016 stijgende middellangetermijnbodemlijn bij 553 zou nog geen verandering opleveren in mijn visie voor de komende tijd. Toch verwacht ik een dergelijk herstel niet, ik acht de kans groot dat de neerwaartse weg op korte termijn verder wordt vervolgd.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 522,20 / 521 – 519 / 515,80 / 512,80 533,60 -535,30 / 540,80 / 545,20

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.