Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX – overshoot, of…?

AEX – overshoot, of…?
27 okt 2017 om 08:25

Met een krachtige candlestick veerde de AEX gisteren weer op. De kans is aanwezig dat de jaartop vanochtend wordt gebroken met een gap. De slotkoers zal echter belangrijk zijn of er sprake is van een overshoot of niet.

Slotkoers van vandaag kan bepalend zijn voor verdere verloop komende weken

Ondanks alle verzwakkingen van de afgelopen twee weken werd de opwaartse druk gisteren weer fors opgevoerd. Is de euforie en de opgaande kortetermijntrend dan toch niet ten einde? Zijn de neerwaartse doorbraken van de afgelopen twee weken dan een vals signaal geweest? Deze vragen zullen in de komende dagen worden beantwoord. Zodra de AEX vandaag met eventueel een gap boven de jaartop van 549,45 breekt en deze gap grotendeels open blijft staan, lijkt er sprake te zijn van een recente valse doorbraak en een voortzetting van de opwaartse tendens. Toch zou een tijdelijke opwaartse doorbraak uiteindelijk ook kunnen leiden tot een laatste overshoot en een terugtest naar de voormalige opgaande bodemlijn. Deze recent gebroken opgaande kortetermijnbodemlijn vanaf de augustusbodem bij 505,90 is namelijk inmiddels opgelopen naar een niveau van 552,30. Verder ligt de onderkant van de vandaag te vormen opwaartse gap bij de intraday-top van gisteren. Dit niveau ligt bij 548,20. Een snelle sluiting van deze gap zou een eerste aanwijzing kunnen zijn dat er slechts sprake is van een overshoot, een laatste poging om de opwaartse trend voort te zetten. De slotkoersen van vandaag en begin volgende week zullen dan ook bepalend zijn voor het verdere verloop in de komende weken. We zien verder nog steeds de nodige risico-signalen in de markt en ook moeten we bezien of veel andere indices vandaag wel boven hun jaartoppen zullen breken na de recente verzwakkingen.

Structureel slot boven jaartop zorgt voor verbetering
De tijdelijke top in de markt leek in de afgelopen week te zijn gevormd bij 549,45. Hier werd een shooting star gevormd waarna de krachtige opgaande kortetermijnbodemlijn neerwaarts werd gebroken. Deze opgaande bodemlijn werd rond de 446 gebroken waarna ook de 8e opwaartse gap (rond 543) werd gesloten. Bevestiging voor een top was echter nog wel nodig, daarvoor moest de AEX structureel onder de meest recente bodems breken, de zone 539 – 539,75. Dit was het laatste raakpunt van de meervoudig geteste opgaande bodemlijn sinds eind augustus. Deze bodemlijn was krachtig en kende een viertal raakpunten. Buiten de augustusbodem bij 505,90 waren er raakpunten te vinden bij 512,80, de 527 en de genoemde 539,75. Ook zagen we de contouren de laatste maand ontstaan van een stijgende wig. Vanaf de 527 bodem was namelijk te zien dat de toppen niet meer evenwijdig opliepen. De stijgende wig werd ook geactiveerd met de neerwaartse doorbraak van de genoemde stijgende kortetermijnbodemlijn. Toch worden veel van deze verzwakkingen weer opgeheven zodra de AEX structureel boven de eerder gevormde jaartop breekt en meerdere dagen hierboven sluit.

Negatieve divergentie blijft risico
Als we verder kijken naar de technische indicatoren dan blijven de eerder gegeven verzwakkingen intact. De RSI op weekbasis laat nog steeds een situatie van negatieve divergentie zien ten opzichte van de voormalige jaartop uit mei dit jaar (537,80). Daar zien we verder dat de RSI rond de grens van 70 ligt. Op dagbasis zagen we de afgelopen weken ook negatieve divergentie. Dit werd gevormd door de dubbele top in de RSI en de hogere toppen in de AEX zelf. Ook werd de krachtige opgaande bodemlijn in de RSI neerwaarts gebroken waarna een lagere kortetermijnbodem werd gevormd. Het huidige herstel in de RSI blijft echter beperkt en de kans op een verdere voorzetting van de negatieve divergentie in de komende dagen met een lagere top blijft een reële mogelijkheid. Als laatste zien we dat de MACD ook nog niet hersteld. In het middellangetermijnbeeld zien we nog steeds een patroon van lagere toppen en de recente neerwaartse crossing is nog steeds intact. Deze indicatoren wijzen dus nog steeds op de grotere risico’s in de markt.

Wordt het elastiek nog verder opgerekt? Of ontstaat een dubbele top?
Voor vandaag en begin volgende week moeten we dus bezien hoe de internationale aandelenmarkten zich zullen ontwikkelen na de eerdere verzwakkingen in veel indices. Vindt er een structurele doorbraak plaats boven de recente jaartoppen, of is er sprake van een zeer tijdelijke overshoot en terugtest naar de voormalige stijgende bodemlijnen? De DAX was gisteren de eerste index die boven zijn jaartop brak. Voor de S&P 500 ligt deze jaartop bij 2.578 (daar werd een bearish engulfing gevormd) en bij de Nasdaq 100 bij 6.129. De DJ Transport index zorgde al eerdere dan andere indices voor de vorming van een toppatroon en de neerwaartse doorbraak van de sinds augustus stijgende bodemlijn. Daar ligt de jaartop bij 10.080. Een structurele slotkoers boven de jaartoppen zorgt voor een hervatting van de stijgende kortetermijntrend, maar dan met een minder steil verloop. Dit zou voor de AEX de weg opnieuw openen richting mijn vorig jaar afgegeven langetermijndoel van 564. Daar ligt de zware en dubbele top uit 2007. Het opwaarts potentieel lijkt dan ook nog steeds beperkt. Maar een doorbraak zou wel betekenen dat de euforie in de markt nog steeds niet ten einde is en het elastiek verder wordt opgerekt. Dit blijft een punt van aandacht, een stijging sinds december van ruim 100 punten met slechts 2 kleine correcties in de zomermaanden. Een sluiting van de gap tot aan de 548,20 en de mogelijke vorming van een toppatroon zouden wijzen op een overshoot danwel een dubbele top waarna de druk op de bodemzone van nu 539,25 – 540,40 weer kan worden opgevoerd. Daaronder wordt pas bevestiging gegeven en kan de AEX op weg naar de steil stijgende middellangetermijnbodemlijn sinds februari 2016 die momenteel rond de 526 ligt.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 548,20 / 540,40 / 539,25 / 537,80 550 / 551,70 / 552,30 / 559,40 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.