Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Opnieuw verhoging jaartop

AEX Opnieuw verhoging jaartop
24 jan 2018 om 08:32

Voor de 5e keer op rij werd gisteren de jaartop verder verhoogd. Toch is het potentiele toppatroon, de stijgende wig, intact gebleven. Tijdens deze krachtige opgaande beweging moeten we vooral letten op topsignalen.

Onderkant stijgende wig bij 569,50 te vinden, een zeer steil opgaande bodemlijn

In de maand januari is de AEX ruim 32 punten opgelopen vanaf zijn dieptepunt bij 540,35. Dit dieptepunt werd op de 1e handelsdag van dit jaar op de borden gezet. Daarbij werd ook de belangrijke sinds februari 2016 stijgende bodemlijn intraday gebroken. Hiermee leek meer neerwaartse druk te ontstaan, maar deze doorbraak bleek een vals signaal waarna de AEX de huidige krachtige opgaande beweging startte. Als we kijken naar deze beweging zien we slechts een viertal ‘rode’ candlesticks. Dit zijn handelsdagen waarbij de slotkoers lager ligt dan de openingskoers. Gisteren werd opnieuw een dergelijke ‘rode’ candlestick op de borden gezet. Uiteindelijk zorgde dit echter niet voor een toppatroon. Wel moeten we in de komende dagen de zeer steil opgaande bodemlijn in de gaten houden. Deze bodemlijn startte op de 1e handelsdag van dit jaar en lijkt onderdeel uit te maken van een stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. Vandaag is deze opgaande bodemlijn bij 569,50 te vinden. Dagelijks loopt deze lijn ongeveer 1,5 indexpunt op. Net als in veel andere indices zien we een groot aantal versteilingen. Een doorbraak hieronder zou een eerste duidelijke verzwakking zijn in het kortetermijnbeeld. Er is echter een aanzienlijk verdere daling nodig om de huidige krachtige middellangetermijntrend te breken en een forsere correctie op te starten. Daarvoor moet de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn worden gebroken. Deze loopt maandelijks ongeveer 7 punten op en ligt vandaag bij 550.

Zal de AEX op korte termijn de 590 testen?
Zolang er geen verzwakkingen plaatsvinden in het technische beeld, blijven hogere koersen in de komende tijd mogelijk. Gisteren testte de AEX de stijgende kortetermijntoppenlijn en het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de novemberterugval. Deze zijn te vinden in de zone 572 – 573. Daarboven ontstaat ruimte naar de 584 tot 590. De 590 is het eerstvolgende langetermijndoel na de recente doorbraak door de 564. Deze 564 was mijn vorige langetermijndoel dat al langere tijd als opwaarts richtpunt was aangegeven. De weg hiernaartoe is in het afgelopen jaar echter krachtiger verlopen dan voorzien. In 2017 vonden slechts een tweetal kleine correcties plaats van 5% en 6%. Ook in 2016 waren er slechts enkele zeer beperkte correcties te zien. Dit betekent dat er vanaf de belangrijke langetermijnbodem bij 378 (februari 2016) geen forsere correcties meer heeft plaatsgevonden. De AEX is 50% (bijna 200 punten) opgelopen vanaf deze bodem in een krachtige versnellingsfase. Om een forsere correctie op te starten is een doorbraak noodzakelijk onder deze stijgende bodemlijn die vandaag bij 550 ligt. Zolang deze opgaande bodemlijn niet wordt gebroken, blijft de krachtige middellangetermijntrend intact en zullen terugvallen beperkt blijven.

Divergentie met de intermarktindicatoren, een klassieke blow-off fase?
De huidige opgaande fase in januari is ook te zien als een klassieke blow-off fase, een zeer krachtige en zeer steil opgaande beweging. Dit zijn vaak de laatste opwaartse perikelen voordat een belangrijke top wordt geplaatst en er een forsere neerwaartse draai in de markt plaatsvindt. Deze blow-off fase is ook heel duidelijk te zien in veel Amerikaanse indices. Daar zien we over de afgelopen jaren een 3 tot 4 versteilingen in de stijgende trend. Dergelijke lange periodes van steeds verdere versteilingen hebben we in de afgelopen jaren niet eerder gezien. Het omkeerpunt in een blow-off fase is echter niet te voorzien en we zullen moeten wachten tot er duidelijke verzwakkingen optreden. Kijken we ook naar de intermarktindicatoren, dan is nog duidelijker te zien dat er sprake is van euforie in de aandelenmarkt. We zien daar toch de nodige divergentie optreden. Zo braken de 10-jaars renteniveaus in Europa al enige tijd geleden door de eerste dalende toppenlijnen en lijken nu ook een duidelijke hogere bodem te hebben gevormd in het afgelopen jaar. Daarbij brak de 10-jaars rente in Duitsland recentelijk ook door zijn langjarige dalende toppenlijn. Verder heeft er in de zomer van vorig jaar een opwaartse draai plaatsgevonden in de eurodollar. Na het behalen van het 1e doel bij 1,21 vond een terugtest plaats naar het uitbraakniveau. Recent is de eurodollar door de 1,21 gebroken en kan op weg naar het volgende doel bij 1,27.

Forsere correctie start pas bij structureel slot onder de 550
Waar liggen de belangrijkste punten om in de gaten te houden? Aan de bovenkant ligt als eerste weerstandszone de 572 – 573. Hier ligt de top van gisteren maar ook het genoemde 161,8% Fibonacci-niveau en de stijgende kortetermijntoppenlijn. Een slotkoers hierboven zet de weg open naar 584 tot 590. Een eerste verzwakking in het zeerkortetermijnbeeld treedt op onder de stijgende kortetermijnbodemlijn vanaf de 540,35 (bodem van begin januari). Deze steunlijn ligt vandaag bij 569,50 en een doorbraak is kansrijk in de komende dagen. Daaronder ontstaat ruimte naar de voormalige zware weerstand van 564. Onder de steunzone van 557,40 – 557,80 ontstaat meer neerwaartse druk. Hier liggen de voormalige top van november en de bodems van de kortstondige januari-consolidatie. Een doorbraak daaronder zou de weg vrijmaken voor een hertest van de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn van nu 550. Dit blijft de cruciale en te breken oplopende steunlijn om een krachtige neerwaartse omkeer te starten en daarmee een forsere correctie.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 569,50 / 564 / 557,80 – 557,40 / 550 572 – 573 / 584 / 590 / 596

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.