Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX – nog 10 punten

AEX – nog 10 punten
1 nov 2017 om 08:22

De AEX zette zijn krachtige opgaande tendens gisteren verder voort. Hij verhoogde daarbij opnieuw zijn jaartop naar een niveau van 553,90. Hiermee werd de zeer belangrijke dubbele top uit 2007 op 10 punten genaderd.

Zware dubbele top uit 2007 bij 564 komt nu snel in zicht

Ook de maand oktober werd gisteren krachtig afgesloten en we hebben nog 2 handelsmaanden in het jaar 2017. De AEX bevindt zich nu al precies 11 maanden (sinds de bodem van begin december bij 445,65) in een zeer krachtige opgaande versteiling. Tijdens deze periode werden de meeste correctie-signalen weer snel opgeheven. Zo ook de verzwakking die op 19 oktober plaatsvond met de neerwaartse doorbraak onder de bodemlijn van het 10-punten brede stijgende kortetermijntrendkanaal die bij de augustusbodem bij 505,90 was gestart. Inmiddels is de AEX 50 punten opgelopen vanaf deze bodem, ongeveer 10% zonder tegenreacties. Alleen de beweging van medio oktober (van 549,45 tot 440,40) was een grotere tegenbeweging. Dan hebben we het over 9 punten, ofwel minder dan 2%. Dit is een zeer krachtige beweging waarmee het elastiek wel steeds verder wordt opgerekt. Vooral nu de zeer zware weerstand bij 564 wordt genaderd, moeten we zeer alert zijn op een plotselinge en krachtige tegenreactie. Zolang er echter geen verdere en nieuwe verzwakkingen optreden, blijft de opwaartse kortetermijntrend intact. Het opwaarts potentieel lijkt hierbij echter wel beperkt tot nog ongeveer 10 punten. Er is een structurele en meervoudige doorbraak boven de 564 noodzakelijk om ook deze zware hobbel te breken en de opwaartse weg te vervolgen. Ik acht deze kans klein, maar in een dergelijk euforische periode kunnen we het zeker niet uitsluiten.

Stijgende trend van 11 maanden met slechts 2 kleine correcties
Kijken we naar de gehele beweging van de afgelopen 11 maanden, dan zien we vanaf de decemberbodem bij 445,65 een krachtige opwaartse versnelling. Deze decemberbodem was het laatste en vierde raakpunt van een brede opgaande middellangetermijntrend die bij de zeer belangrijke langetermijnbodem van februari 2016 (378) startte. Tijdens deze opgaande beweging van nu alweer 110 punten, was er alleen een tijdelijke onderbreking te zien in de maanden mei tot en met augustus. Een groot topvormingsproces leek in de maak waarbij de AEX nog structureel onder de 506 moest breken om de volgende fase van dit proces in te gaan. Toch bleek deze bodem telkens het omkeermoment te zijn. Dit betekent dat tijdens de afgelopen maanden slechts een tweetal kleinere correcties hebben plaatsgevonden van 5% en 6%. Verder heeft er ook alleen in deze periode een enkele mini-correctie (daling groter dan 3%) plaatsgevonden. Zowel in de periode van december tot en mei als de periode na de augustusbodem vond er geen enkele mini-correctie plaats. Een situatie die we in de afgelopen jaren en zeker sinds de start van deze bullmarkt in 2009 nog niet eerder hebben gezien. Dit wijst naar mijn mening op een steeds grotere euforie in de markt, beleggers verwachten eigenlijk geen correcties meer in de komende tijd.

Nieuw stijgend kortetermijntrendkanaal
Vanaf de augustusbodem bij 505,90 is de AEX in een bijna rechte lijn opgelopen. Het trendkanaal was ongeveer 10 punten breed. De neerwaartse doorbraak half oktober onder de stijgende bodemlijn kreeg echter geen bevestiging onder de meest recente bodems en het laatste raakpunt van de voormalige stijgende bodemlijn bij 539 – 539,75, hij stopte bij 540,40. Met de opwaartse en meerdaagse doorbraak boven de vorige jaartop 549,45 is nu een nieuwe stijgende bodemlijn in te tekenen die minder steil verloopt langs de bodems van 505,90 en 540,45. Het nadeel van deze lijn is dat er slechts 2 raakpunten zijn. Hierdoor zijn de grenzen van een nieuw trendkanaal te zien dat dagelijks iets minder dan 1 punt oploopt en ongeveer 15 punten breed is. De opgaande bodemlijn ligt bij 545 en de bovenkant net onder de 560. Ook nu geldt opnieuw dat deze opgaande bodemlijn gebroken moet worden voor een eerste verzwakking waarna een top pas wordt bevestigd onder de meest recente bodems bij 540,40. Verder zagen we dat gisteren de eerdere shooting star en doji-star weer werden opgeheven. Voor de komende dagen moeten we dan ook (nu de zware weerstand bij 564 in beeld komt) zeer alert zijn op omkeersignalen. De markt blijft euforisch naar mijn mening zonder echte tegenreacties en zodra het steeds strakker opgerekte elastiek knapt, kan er wel eens een forse tegenreactie worden gestart.

Wisselend internationaal beeld
Weerstand in het kortetermijnbeeld is nu te vinden bij 559,40 en de belangrijke 564. Pas een structureel slot daarboven zet de euforische beweging verder voort, maar die kans acht ik beperkt. We lijken toe te werken naar een zogenoemde blow-off beweging in meerdere markten. Ook zien we nog steeds duidelijke negatieve divergentie in de RSI op zowel week als dagbasis. Steunpunten zijn nu te vinden bij 449,45 en de opgaande bodemlijn van nu 445. Als we kijken naar andere indices dan zien we vooral de verdere verzwakking in de voorlopende DJ Transport Index. Daar werd al eerder dan in veel andere indices de steile opgaande bodemlijn gebroken en een bearish engulfing gevormd. In de afgelopen twee dagen werd ook een klein hoofd-schoudertoppatroon geactiveerd. De S&P 500 vormde een dubbele top en een tweetal toppatronen, maar er moet nog bevestiging worden gegeven onder de stijgende bodemlijn en de vorige bodems om hier te spreken van een trendomkeer in het kortetermijnbeeld. De STOXX Europe 600 is zijn all-time high op enkele punten genaderd, ook een zware weerstandszone. Vooral indices als de Nasdaq 100, SOX en DAX lijken al in een echte blow-off beweging te zitten. Maar zolang er geen internationale verzwakkingen optreden, blijft de zeer krachtige opwaartse tendens intact.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 549,45 / 545 / 540,40 / 539,25 559,40 / 559,90 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.