NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Bas Heijink maandag, 18 maart 2019 08:59

AEX Krachtig opwaarts vervolg

In de afgelopen week vond een krachtige verdere opwaartse beweging plaats naar hogere toppen. De doorbraak boven de eerdere top van 544,90 zorgde voor een nieuwe verbetering in het kortetermijnbeeld.  

In de afgelopen weken zagen we in veel indices duidelijke topvormingssignalen waarbij de krachtige en steil opwaartse bodemlijn sinds eind vorig jaar werd gebroken. Er trad ook bevestiging op van deze top in de meeste indices onder de meest recente bodems. Deze neerwaartse bewegingen kregen echter geen vervolg in de afgelopen week. Er vonden juist zeer krachtige opwaartse vervolgbewegingen plaats. Vooral in de laatste handelsdagen van vorige week vond een nieuwe opwaartse beweging plaats boven de eerdere jaartop van 544,90. Dit zorgde direct voor een krachtig verder vervolg naar de zone 551 – 554,30 waar de eerdere toppen van oktober vorig jaar zijn te vinden. Deze bewegingen zorgen ervoor dat ik mijn kortetermijnopinie opnieuw verhoog naar Neutral. Na de eerdere verhoging in februari, had ik mijn kortetermijnopinie recentelijk weer verlaagd naar Short na de genoemde neerwaartse doorbraak. Deze opwaartse vervolgbeweging zorgt er verder voor dat een nieuwe bodem is bevestigd in het kortetermijnbeeld bij 529,70. Deze bodem werd ruim een week geleden op de borden gezet en leek de aanzet te worden voor een verdere daling in de komende weken. Er is nu een nieuwe stijgende bodemlijn vanaf de decemberbodem bij 472,20 te trekken die minder steil verloopt dan in de eerste 2 maanden van dit jaar. Deze opgaande bodemlijn is vandaag te vinden bij 537,20 en loopt dagelijks ongeveer 1,2 punt op. Een doorbraak onder deze opgaande steunlijn is nodig om een nieuwe verzwakking te starten.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 13 maart 2019

Geen nieuwe bullmarkt in de aandelenmarkten
In het langetermijnbeeld is er geen sprake van een nieuwe bullmarkt ondanks de huidige kracht in de markt. In 2018 vonden duidelijke neerwaartse doorbraken plaats die ervoor zorgden dat de bijna 10 jaar durende bullmarkt ten einde kwam. Binnen de grenzen van deze lange bullmarkt vond vanaf de 378-bodem (begin 2016) een duidelijke versteiling plaats die 2 jaar duurde en zorgde voor een stijging van ruim 50%. Tijdens deze 2 jaar durende versteiling vonden er verder geen forsere correctieve tegenreacties plaats. Het beperkte aantal tegenreacties veroorzaakten slechts correctieve tegenreacties van 5% tot 6%. Pas begin 2018 werd deze opgaande bodemlijn neerwaarts gebroken wat het startpunt was van een langdurig topvormingsproces. Tijdens dit proces werd in de eerste 6 maanden van 2018 een drievoudige toppenzone gevormd rond de 574. Elke top ging daarbij gepaard met de vorming van een toppatroon in de maandgrafiek. We moesten echter tot het laatste kwartaal van 2018 wachten om verdere verslechteringen te zien in het langetermijnbeeld, en het eindsignaal van deze bijna 10 jaar durende bullmarkt. Destijds werd zowel het topvormingsproces neerwaarts afgerond evenals de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek neerwaarts gebroken. Hiermee bleek de AEX aanzienlijk later deze neerwaartse langetermijnsignalen te geven dan veel andere Europese indices. Eind december werd de bodem tot op heden op de borden gezet bij 472,20. Ten tijde van deze bodem was inmiddels de afstand tot het 200-daags gemiddelde veelal opgelopen tot ruim 15% in de meeste indices. Vanuit het verleden weten we dat indien het elastiek tot dit gemiddelde zover wordt opgerekt er een krachtige opwaartse beweging kan plaatsvinden. Inmiddels is de AEX weer ruim boven dit gemiddelde terecht gekomen. Dit zagen we ook in de periode 2007-2008, een vergelijking die ik de afgelopen weken veel heb gemaakt. De kans dat de bearmarkt hiermee ten einde is gekomen, acht ik klein. Toch zal het met de huidige kracht in de markt aanzienlijk langer gaan duren voordat de bearmarkt een vervolg krijgt naar lagere bodems. Een vervolg van de bearmarkt acht ik nog steeds realistisch maar een doorbraak naar lagere bodems zal veel langer op zich laten wachten.

Blijf alert op topvormingsignalen en een plotselinge neerwaartse omkeer
De aandelenmarkten blijven euforisch, naar mijn mening vergelijkbaar met de situatie in 2017 – begin 2018. Ondanks dat deze opgaande beweging aanzienlijk krachtiger is dan ik twee maanden geleden had verwacht, blijf ik bij mijn visie dat er geen sprake is van een nieuwe stijgende langetermijntrend. Toch is inmiddels een zeer groot deel goedgemaakt van de eerdere terugval die in juli vorig jaar startte. Ook is deze opgaande beweging een van de krachtigste van de afgelopen jaren. In de afgelopen weken zagen we duidelijke topvormingssignalen en een week geleden werd deze top bij 544,90 bevestigd. Toch blijkt de euforie in de markt zeer hoog en werden deze verzwakkingen vorige week weer opgeheven. Na de doorbraak boven de 544,90 zette de AEX direct door naar de weerstandszone van 551 – 554,30. Een slotbeweging hierboven zet de weg open naar de weerstandszone van 564 – 565,60, tot mogelijk zelfs een beweging naar de zone 574 – 576,90. In dat scenario zou er mogelijk een volgende test van de meervoudige toppenzone van vorig jaar plaatsvinden. Met de huidige bewegingen is een dergelijke verdere stijging niet uit te sluiten. Dit zou in het langetermijnbeeld een aanzienlijke langere voortzetting van een meer zijwaartse markt bewerkstelligen. Na het herstel in de RSI, zien we momenteel wel nog steeds een duidelijke situatie van negatieve divergentie. We moeten in deze markt dan ook zeer alert blijven op de vorming van grote en duidelijke toppatronen. Een verzwakking treedt pas op onder de nieuwe stijgende bodemlijn sinds eind december die vandaag bij 537,20 is te vinden. Ondanks de kracht in de markt, blijft de kans groot op een plotselinge en zeer krachtige neerwaartse draai, de neerwaartse druk in het langetermijnbeeld is naar mijn mening zeker nog niet ten einde.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Short 544,90 / 537,20 / 537 / 535,20 554,30 / 564 / 565,60 / 568,70

 

De Aandeelhouder TV

december 1, 2021

Corona deze winter minder groot risico

december 1, 2021

Aandelen Shell – Niet of Wel?

december 1, 2021

Rap herstel AEX | 1 december 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2021

AEX rebound, DAX en ASMI bodempatroon – 30nov21

Columns

Nieuw
01 dec 13:36 Peter Garnry

Vertrek Dorsey zet deur open voor overname Twitter

01 dec 09:22 Redactie

ForFarmers start met aandeleninkoop

30 nov 15:53 Redactie

Het kan altijd slechter: deze aandelen daalden 60-80%

30 nov 09:36 Coinmerce

Zo stelen criminelen jouw Bitcoin

30 nov 09:03 Bas Heijink

Verdere verzwakkingen AEX

Het laatste beursnieuws