Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX Jaartop in zicht

AEX Jaartop in zicht
1 okt 2019 om 09:34

De sinds half augustus stijgende kortetermijntrend is nog steeds niet ten einde gekomen. De handelsruimte wordt wel steeds smaller en de kans op topvorming in de komende dagen blijft realistisch.

Steeds krapper wordende opgaande kortetermijn-beweging in de AEX

Vandaag start alweer het laatste kwartaal van 2019. Tot op heden is het jaar 2019 een krachtig hersteljaar geworden waarbinnen er slechts 2 normale correcties plaatsvonden. Vooral de eerste vier maanden van 2019 waren zeer krachtig waarbij de AEX zonder correctieve tegenreacties ongeveer 100 punten opliep. In mei vond de eerste correctie plaats met een terugval vanaf de 572 tot aan de 534,50. Hierna vond in de zomermaanden een verdere stijging plaats naar een nieuwe hogere jaartop bij 586,30. Eind juli startte een forsere correctie van bijna 10% tot aan de 528,70. De doorbraak onder de belangrijke horizontale steun van 534,50 duurde slechts 1 handelsdag, waarmee er sprake was van een ‘valse’ neerwaartse doorbraak. Vanaf dit dieptepunt medio augustus is de volgende opwaartse beweging gestart. De AEX bevindt zich momenteel nog steeds binnen de steeds krapper wordende opgaande beweging. Medio vorige week leek een nieuwe verzwakking in het kortetermijnbeeld te worden gestart onder de vorige kortetermijnbodem bij 572, maar ook deze doorbraak duurde slechts 1 dag. Gisteren werd de top van september getest en vandaag lijkt de AEX hier direct boven te openen. Hiermee komt opnieuw de jaartop in zicht bij 586,30. De grote vraag voor de komende dagen is of de AEX rond de jaartop een dubbele top gaat vormen of dat er een verdere verhoging zal komen van deze jaartop. In beide scenario’s zal mijn langetermijnopinie echter op Short blijven staan. Dit komt vooral door de beëindiging van de sinds 2009 stijgende langetermijntrend in het laatste kwartaal van 2018. Destijds werd namelijk de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek neerwaarts gebroken.

Terugtest naar de voormalige en sinds eind vorig jaar stijgende bodemlijn
Ondanks dat er pas 2 normale correcties hebben plaatsgevonden in 2019 blijft er in het langetermijnbeeld sprake van een topvormingsproces. Dit proces is begin 2018 gestart na het behalen van mijn langetermijnkoersdoel in de voormalige bullmarkt bij 564. Dit was een doel dat ik enkele jaren geleden afgaf zolang de bullmarkt in stand bleef. Deze bullmarkt werd eind vorig jaar neerwaarts gebroken en ik verwacht niet dat er sprake is van een nieuwe bullmarkt vanaf de bodem van eind 2018 bij 472. Mocht de AEX structureel boven de jaartop van 586,30 breken dan ontstaat verdere maar beperkte opwaartse ruimte richting de zone 600 – 610. Ondanks dat we deze kans niet mogen uitsluiten, blijf ik van mening dat dit dan de laatste perikelen zullen zijn van de opgaande trend sinds begin dit jaar. Vooral als we kijken naar andere indices, dan lijkt de kans nog steeds groot dat we bezig zijn met de vorming van een volgende top in het middellange en langetermijnbeeld. Vooral indices als de DAX, de voorlopende DJ Transport Index en de Nikkei laten nog steeds geen verbetering zien in het middellange en langetermijnbeeld. Ook de bewegingen in de intermarktindicatoren spreken niet voor een krachtige verdere opwaartse beweging in de aandelenmarkt. Als we verder kijken naar het middellangetermijnbeeld dan zagen we een krachtige opgaande bodemlijn langs de bodems van 472 en de 534,50. Deze opgaande bodemlijn werd begin augustus gebroken en de huidige opwaartse bewegingen vallen nog steeds onder de noemer van een klassieke terugtest van deze voormalige opgaande steunlijn. Momenteel is deze lijn rond de 584 te vinden en is in het technische beeld de eerste weerstandslijn.

Stijgende kortetermijnbodemlijn sinds medio augustus is bij 574,50 te vinden
Als we verder kijken naar de technische indicatoren dan zien we ook de nodige negatieve divergentie. De AEX test bijna zijn jaartop en een mogelijke verdere (kortstondige) verhoging mogen we niet uitsluiten. De RSI en de MACD lijken in het middellangetermijnbeeld juist bezig te zijn met de vorming van een lagere top. Dit zijn ook signalen dat een top in de maak kan zijn. Verder werd op de maandgrafiek bij 586,30 een groot toppatroon gevormd, een zogenoemde shooting star. Op de daggrafiek werd destijds een grote bearish engulfing gevormd. Deze patronen worden opgeheven zodra de AEX structureel boven de 586,30 weet te komen. Toch moeten we in de komende dagen zeer alert zijn op topvormingspatronen die een draai in het kortetermijnbeeld kunnen aangeven. Een verdere ontwikkeling van het eerdergenoemde hoofd-schouderpatroon lijkt wel ten einde te zijn gekomen, maar de vorming van een dubbele top blijft in de komende dagen een realistisch scenario. Vandaag lijkt de AEX met een opwaartse gap te starten, waardoor de onderkant van deze gap bij 580,50 het eerste steunpunt is. Een sluiting van deze openingsgap zou een eerste verzwakking zijn in het zeerkortetermijnbeeld. Toch moet de AEX voor een verzwakking in het kortetermijnbeeld (en daarmee de bevestiging van een top) door de stijgende bodemlijn breken die in augustus startte bij de 528,70. Deze opgaande bodemlijn is vandaag bij 574,50 te vinden en loopt dagelijks ruim 1 punt op. Bevestiging van de trendomkeer treedt op onder de meest recente bodem van 567,30. Door de benadering van de jaartop en de sterk oplopende kortetermijnbodemlijn wordt de handelsruimte in het kortetermijnbeeld steeds smaller. Uiteindelijk moet de AEX in de komende tijd onder de sterke horizontale steunlijn van 534,50 terecht komen om een krachtige neerwaartse langetermijn vervolgbeweging te starten. Dit scenario acht ik nog steeds kansrijk in het laatste kwartaal van 2019.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 580,50 / 574,50 / 572 / 567,30 / 566 584 / 586,30 / 590 / 596

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.