Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX: Herstelbeweging nog intact

AEX: Herstelbeweging nog intact
16 apr 2018 om 08:40

De huidige en 3e herstelbeweging is nog steeds intact waarbij de volgende weerstandszone onder druk staat. Deze opgaande beweging is zeer steil en krachtig, maar de kans op topvorming blijft realistisch in de komende dagen.

De vraag voor de komende tijd is waar de volgende top wordt gevormd voordat de correctieve fase wordt voortgezet. Eerdere topvormingspatronen in de afgelopen week werden zonder moeite weer opgeheven. Zo werden vorige week twee tweezers toppen gevormd die een dag later alweer werden opgeheven. Na de doorbraak boven de dubbele toppenzone bij 539,75 – 541 is de AEX verder gaan versteilen in het zeerkortetermijnbeeld. In deze toppenzone lag de dubbele top die in de afgelopen twee maanden werd gevormd tijdens de eerste twee herstelbewegingen. De huidige en 3e herstelbeweging is aanzienlijk krachtiger en forser waarbij de teller momenteel op 32 punten staat vanaf de drievoudige bodemzone van 516 – 517. De doorbraak boven de zone 539,75 – 541 zorgde voor een verdere verbetering in het zeerkortetermijnbeeld. Mijn visie in het middellangetermijnbeeld blijft onveranderd neerwaarts gericht voor de lopende kwartaal, maar door de recente doorbraak zal het wel aanzienlijk langer kunnen duren voordat de zone 516 – 517 weer onder druk wordt gezet. Als we kijken naar het kortetermijnbeeld dan is de AEX aanbeland bij de bovenkant van een eerdere grote neerwaartse gap. Deze bovenkant ligt bij 549,95 en werd gevormd op de dag dat de AEX door de 2 jaar lange stijgende bodemlijn brak. Deze 549,95 is nu de eerste weerstand tijdens deze 3e herstelbeweging.

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XV, 13 april 2018

Neerwaartse druk aandelenmarkten intact
Als we de huidige herstelbeweging in de AEX afzetten tegen de bewegingen in veel andere aandelenindices dan valt op dat deze beweging in de AEX aanzienlijk krachtiger is verlopen. Veel andere Europese indices blijven onder hun eerdere en lagere toppen van de afgelopen maanden. Indices als de DAX en STOXX Europe 600 naderen hun lagere toppen, maar bleven hier nog onder. In Amerika is de herstelbeweging nog zwakker. Daar blijft de belangrijke steunzone in het middellangetermijnbeeld onder druk staan, ofwel het 200-daags gemiddelde en de langere stijgende bodemlijn. Eind vorige week werden in veel Amerikaanse indices toppatronen gevormd in het kortetermijnbeeld, zoals dark cloud cover en bearish engulfing patronen. Als we kijken naar de AEX dan zou rond de huidige niveaus een lagere top gevormd kunnen worden. Bij 549,95 ligt de bovenkant van de eerdere neerwaartse gap en bij 551 ligt het laatste en 61,8%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele daling tot op heden. Een doorbraak daarboven op slotbasis zou een verdere stijging mogelijk maken richting de 564 tot mogelijk de jaartop bij 572,80. Hiermee zou de vergelijking met de situatie uit 2015 steeds groter worden. Destijds werd in april 2015 een top gevormd bij 510 waarna een forsere correctie plaatsvond. In de zomermaanden vond een herstelbeweging plaats waardoor een meervoudige toppenzone ontstond bij 505 – 510. Dit was toen het startpunt van een zeer forse correctieve fase die pas bij de belangrijke langetermijnbodem van 378 stopte in februari 2016. Dit was destijds het startpunt van de 2 jaar durende krachtige opgaande middellangetermijntrend van bijna 200 punten (ruim 50%). Deze opwaartse beweging ging gepaard zonder forsere correcties. Zo vonden in 2017 slechts 2 kleine zomercorrecties plaats. Een dergelijk lange periode zonder krachtige tegenreacties hebben we tijdens deze bullmarkt nog niet eerder gezien. De doorbraak eind januari/begin februari onder deze stijgende middellange-termijnbodemlijn bij 553 was destijds het definitieve bevestigingssignaal dat deze lange en steeds euforische stijgende trend ten einde was gekomen.

Neerwaartse omkeer in de komende handelsdagen?
Zolang we geen verbeteringen zien in de andere indices is de kans groot dat de AEX ook een volgende top zal vormen op zeer korte termijn. Verdere verbeteringen zorgen voor meer opwaartse ruimte en mogelijk een 2015 scenario. Toch blijft de dalende middellangetermijntrend intact en blijf ik bij mijn mening dat de AEX zijn bodems van de huidige en precies 10% grote correctie zal doorbreken. Mijn 1e doelzone blijft onveranderd liggen bij 505 – 510 met een belangrijke meervoudige bodemzone vlak daarboven bij 516 – 517. De 2e doelzone ligt bij de 475 – 485. We moeten in de komende dagen dan ook zeer alert blijven op de vorming van toppatronen en de start van een plotselinge en krachtige volgende neerwaartse draai. De stijgende middellangetermijntrend is gebroken en de herstelbewegingen zijn nodig voor de vorming van een lagere top in het middellangetermijnbeeld. Verder zagen we al een death cross tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde en werd een grote en zeldzame bearish engulfing in de maandgrafiek gevormd. Vandaag lijkt de AEX opnieuw met een kleine opwaartse gap te openen richting de 549,95 – 551. Een sluiting van deze openingsgap en de vorming van een toppatroon zouden de eerste topsignalen kunnen inhouden. Toch is er door de steilheid van deze herstelbeweging geen opgaande bodemlijn te zien. Dit herstel gaat sneller en is forser dan de blow-off beweging die in de eerste 3 weken van januari plaatsvond. Een verslechtering in het kortetermijnbeeld en bevestiging van de vorming van een top treedt echter pas op zodra de AEX onder de voormalige toppenzone van 539,75 – 541 terecht komt. Zolang dat niet gebeurt, blijft de opwaartse druk in het zeerkortetermijnbeeld intact.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 541 – 539,75 / 536,60 / 533,65 549,95 / 551 / 557,50 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.