Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX boven het 200 daags gemiddelde

AEX boven het 200 daags gemiddelde
18 feb 2019 om 08:50

De kracht in het opwaartse kortetermijnbeeld is nog steeds niet ten einde gekomen. Het toppatroon van medio vorige week werd afgelopen vrijdag weer opgeheven waarbij de AEX ook boven het 200-daags gemiddelde sloot.

Zolang verzwakkingen uitblijven in de AEX, blijft er meer opwaartse ruimte aanwezig

De opwaartse beweging sinds eind december bedraagt inmiddels bijna 70 punten. Deze beweging vindt plaats in een steile rechte lijn. Sinds twee weken werden daarbij voor het eerst sinds 27 december meerdere grotere neerwaartse ‘rode’ candlesticks op de borden geplaatst. In de afgelopen anderhalve maand was er bijna dagelijks een ‘witte’ candlestick te zien waarbij de slotkoers boven de openingskoers lag. Toch heeft dit nog niet tot een verzwakking in de stijgende kortetermijntrend geleid. Integendeel, de kracht blijft nog steeds aanwezig in de huidige opwaartse beweging. Daarbij is deze stijging zonder grotere tegenreacties een van de grootste en krachtigste opwaartse bewegingen in een dergelijk kort tijdsbestek van de afgelopen jaren. Vorige week leek de top te zijn gezet rond het 200-daags gemiddelde bij de zone 538 – 538,80. Een van de gevormde topsignalen, een bearish engulfing werd echter afgelopen vrijdag weer opgeheven. Vrijdag werd de sinds 27 december stijgende kortetermijnbodemlijn nog wel getest en onder druk gezet, maar niet doorbroken. Zolang deze verslechteringen niet plaatsvinden, blijft de opwaartse druk intact. De kans bleef daarbij aanwezig dat een vervolgstijging in deze trend werd gestart met een slotbeweging boven het 200-daags gemiddelde. Deze verdere voorzetting had ik echter niet verwacht, maar zorgt wel voor meer opwaartse ruimte richting de zone 551 – 554. Tussenliggend is nog de voormalige bodem van juni vorig jaar bij 544 te vinden. Deze steile opgaande beweging is echter niet vol te houden en ook zien we duidelijke negatieve divergentie in de technische indicatoren. Dit zijn de eerste waarschuwingssignalen voor het einde van een trend. Zolang er echter geen verzwakkingen vanuit de grafiek zelf optreden, blijft de opwaartse kracht intact.

Ondanks krachtig herstel, is deze beweging in veel indices te zien als klassieke terugtest in de langere dalende trend
In het langeretermijnbeeld is met de zeer krachtige opwaartse beweging wel de steile neerwaartse trend sinds juli vorig jaar ten einde gekomen. Toch acht ik de kans klein dat hiermee een einde is gekomen aan het neerwaartse langetermijnbeeld en dat eind december een belangrijke langetermijnbodem voor de komende jaren bij 472,20 op de borden is gezet. We zien in meerdere indices terugtesten naar voormalige neerwaartse uitbraakniveaus, neklijnen, de voormalige stijgende langetermijnbodemlijn danwel het 200-daags gemiddelde. De AEX brak eind vorige op slotbasis voor het eerst door dit gemiddelde wat een verdere verbetering opleverde in het kortetermijnbeeld. Ik vergelijk de huidige opleving geregeld met de bewegingen die we in 2007 – 2008 zagen. Destijds werd eerst een top gevormd bij 564 in 2007 waarna een krachtige neerwaartse beweging zorgde voor een bodem bij 400. Dit was het startpunt van een zeer krachtig herstel van 100 punten naar ongeveer 500. Dit was destijds ook te zien als terugtest naar het 200-daags gemiddelde. Daarbij brak de AEX destijds korte tijd boven dit gemiddelde voordat een volgende belangrijke lagere top werd gevormd in het langetermijnbeeld. De neerwaartse snelheid is wel uit de dalende tendens gehaald met deze krachtige herstelbeweging. Toch acht ik de kans groot dat net als in 2008, deze opwaartse beweging niet zorgt voor een verdere en nieuwe bullmarkt. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd de bijna 10 jaar durende bullmarkt beëindigd waarbij 2018 te zien was als klassiek overgangsjaar. Na een 2 jaar durende versteiling binnen de grenzen van de stijgende langetermijntrend vanaf de 378-bodem werd begin 2018 deze versteiling beëindigd wat ook het startpunt was van een 9 maanden durend topvormingsproces. Tijdens deze 2 jaar durende versteiling steeg de AEX ruim 50%. In 2018 zagen we de vorming van een drievoudige toppenzone rond de 574 (net boven mijn voormalige langetermijnkoersdoel en voormalige top uit 2007). Deze drievoudige toppenzone ging telkens gepaard met de vorming van toppatronen in de maandgrafiek. De huidige herstelbeweging zorgt er wel voor dat de steilheid uit de dalende trend wordt gehaald, maar ik acht de kans nog steeds groot dat een lagere top in het langetermijnbeeld wordt geplaatst waarna de neerwaartse weg wordt vervolgd. Deze zal wel aanzienlijk minder steil verlopen waardoor de kans kleiner is geworden dat in het komende halfjaar de bodem bij 472,20 al onder druk gezet zal worden. Een doorbraak hieronder acht ik nog steeds een mogelijk in de loop van dit jaar naar lagere niveaus.

Negatieve divergentie in de RSI, maar verzwakking treedt pas onder de zone van nu 533 – 534
Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld? De trend sinds eind december is nog steeds opwaarts gericht. Destijds werd na een vrije val van 60 punten een dalende wig opwaarts gebroken wat het startpunt begin januari van de huidige herstelbeweging betekende. Wel zagen we steeds meer verbeteringen, zoals de opwaartse doorbraak door de sinds juli vorig jaar dalende toppenlijn en de doorbraken door de gemiddelden. De huidige eendaagse doorbraak boven het 200-daags gemiddelde kan net als in 2008 zorgden voor een kortstondig verder herstel voordat een draaipunt optreedt. Belangrijke topvormingsignalen komen nog steeds vanuit de technische indicatoren. Daar zien we duidelijke negatieve divergentie. Anderhalve week geleden testten zowel de RSI als de MACD hun toppen van de afgelopen jaren. We zien momenteel een duidelijke afvlakking op hoog niveau in de MACD en een lagere top ontstaan in de RSI. Dit zijn waarschuwingssignalen in het kortetermijnbeeld. De omkeersignalen moeten echter uit de grafiek zelf komen en zolang de sinds eind december stijgende bodemlijn niet wordt gebroken, blijft een verdere stijging in de komende week realistisch. Weerstand is nu te vinden bij 544 en de toppenlijn van het stijgende trendkanaal bij 543,50. Daarboven ligt verder nog de voormalige toppenzone bij 551-554. Aan de onderkant is het belangrijk dat de AEX weer snel onder het 200-daags gemiddelde terecht komt, net als in 2008 het geval was. Een duidelijke verslechtering treedt op zodra de stijgende bodemlijn bij 534 structureel wordt gebroken met bevestiging onder de bodemzone van vorige week bij 533 – 533,50. Pas in dat scenario lijkt de top te zijn gezet in het kortetermijnbeeld en kan de neerwaartse druk weer snel toenemen. Zolang dat niet gebeurt, blijft de opwaartse druk intact.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Short 538 / 533 – 534 / 530 / 526,70 541,30 / 543,50 / 544 / 551 / 554

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.