Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX afwachten

AEX afwachten
9 nov 2017 om 08:22

De afgelopen 6 handelsdagen consolideert de AEX tussen de 551,15 en 557,40. In deze periode ontstonden nieuwe topsignalen. Maar zolang de opgaande trend niet wordt gebroken, blijven hogere jaartoppen mogelijk.

Stijgende bodemlijn bij 550 te vinden

Alleen de vorming van topsignalen is niet genoeg om de markt te laten kantelen richting een (forse) correctie. Er zijn genoeg risicosignalen aan te wijzen momenteel, maar bevestiging vanuit de grafiek zelf is nog nodig. We hebben de afgelopen maanden geregeld topvormingsignalen in de markt zien verschijnen die binnen enkele dagen weer werden opgeheven. Dit zien we vaker in een euforische markt. Deze opheffing van topvormingsignalen zagen we overigens ook al in de eerste 5 maanden van dit handelsjaar toen bijna maandelijks duidelijke omkeersignalen werden gegeven die telkens binnen enkele dagen weer werden opgeheven. Een belangrijke volgende verzwakking in de grafiek treedt op zodra de stijgende bodemlijn wordt gebroken. Deze loopt langs de bodems van 505,90 (augustus) en 540,40 (oktober). Een eerdere stijgende bodemlijn met een totaal van 4 raakpunten vanaf de genoemde augustusbodem werd in oktober al neerwaarts gebroken, maar deze werd uiteindelijk niet bevestigd onder de meest recente bodem van destijds 539,25. Een eventuele doorbraak onder deze stijgende bodemlijn (vandaag bij 550) moet daarna nog worden bevestigd onder de genoemde oktoberbodem van 540,40. Maar een doorbraak onder deze bodemlijn zou na de recente topvormingsignalen wel een volgende verzwakking betekenen.

Dubbele top en twee toppatronen
In de afgelopen week werd een dubbele top gevormd bij 557,40. Vorige week ging deze top verder gepaard met de vorming van een shooting star en deze week werd bij dit niveau een bearish engulfing op de borden gezet. Ook werd de alweer 9e opwaartse gap gesloten tijdens de opgaande beweging vanaf de augustusbodem. Andere risicosignalen die al enige tijd boven de markt hangen komen vanuit de technische indicatoren. Daar zien we al enige tijd negatieve divergentie met de RSI. Deze indicator vormde in de afgelopen weken een dubbele top (gelijk aan de toppen van de afgelopen jaren) en in de afgelopen dagen een lagere top. Verder zien we opnieuw een negatieve crossing in de MACD. Als laatste is de euforisch wordende algemene opinie een duidelijke contra-indicator. Berichten over de grote stijging van het aantal huishoudens dat is gaan beleggen (gelijk aan niveaus in het jaar 2000) en het feit dat het uitblijven van correcties ervoor zorgt dat deze opinie steeds positiever wordt. Deze signalen geven alleen de nodige risico’s aan en niet het precieze omkeermoment. Maar de risico’s nemen dus steeds verder toe.

Wel of geen test en doorbraak van de 564?
De euforie in de markt is ook goed te zien aan de tegenreacties die hebben plaatsgevonden. Vanaf de decemberbodem bij 445,65 is de AEX al ruim 110 punten gestegen. De eerste 5 maanden van dit jaar ging dat gepaard zonder tegenreacties groter dan 3% en tijdens de opgaande beweging vanaf de augustusbodem zien we zelfs een stijging van ruim 50 punten zonder tegenreacties. De grootste tegenreactie vond in oktober plaats, maar deze was slechts 1,5% groot. Alleen in de periode van mei tot en met augustus leek een groot topvormingsproces te kunnen zorgen voor een forsere correctie. Deze periode bestond uit een tweetal kleine losstaande correcties die uiteindelijk tegen mijn verwachting in aan de bovenkant werd opgeheven. Het elastiek wordt dus steeds verder opgerekt zonder noemenswaardige tegenreacties. De kans op een forsere tegenreactie neemt dan ook verder toe, maar zolang er geen duidelijke verdere verzwakkingen in de internationale indices plaatsvinden, blijft een verdere ophoging van de jaartop mogelijk. Inmiddels is er eigenlijk al sprake van een geslaagde test van mijn volgende opwaartse langetermijndoel bij 564. Dit is de dubbele top uit 2007 die destijds zorgde voor een forse bearmarkt. Een structurele doorbraak hierboven zou de weg openzetten richting de volgende doelen van 590 en 610, maar dat verwacht ik voorlopig nog niet.

Negatieve divergentie vanuit de Dow-theorie
Het eerste steunpunt ligt bij de bodem van deze week bij 551,15 en vlak daaronder ligt de belangrijke stijgende bodemlijn bij 550. Deze zal morgen ongeveer gelijk liggen met de genoemde bodem van deze week. Andere steunpunten daaronder zijn verder nog te vinden bij 549,45 en de 540,40. Pas daaronder lijkt een belangrijke top te worden bevestigd. Kijken we naar de lange maandgrafiek dan is een belangrijk punt te vinden bij 532. Hier ligt de sinds februari 2016 stijgende bodemlijn die aan het einde van de zomer nog onder druk werd gezet, maar niet structureel werd gebroken. Om een krachtige en forse correctie in te zetten, moet deze opgaande bodemlijn worden gebroken. Zolang dat niet gebeurt, zal een eventuele neerwaartse beweging opnieuw slechts een rimpeling zijn op de lange grafiek. Aan de bovenkant ligt als eerste punt de dubbele top bij 557,40. Daarboven is nog een punt te vinden bij 559,40 en de belangrijke 564. De bovenkant van het huidige 15 punten brede stijgende trendkanaal ligt inmiddels net boven de 565. Mochten er in de komende tijd meer verzwakkingen optreden dan is het belangrijk dat deze in meerdere indices optreden. We zien wel dat enkele indices als de SOX, Nasdaq 100 en de Nikkei in een klassieke blow-off fase lijken te zitten, vaak het einde van een krachtige opgaande beweging. Verder is er vanuit de Dow theorie ook negatieve divergentie te zien. De DJ Transport Index bevindt zich namelijk al in een correctieve beweging.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 551,15 / 550 / 549,45 / 540,40 557,40 / 559,40 / 564 / 565

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.