Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Alle AEX aandelen kunnen stijgen….

Alle AEX aandelen kunnen stijgen….
20 feb 2018 om 11:38

De AEX staat 8% onder het hoogste niveau van eerder dit jaar. Vanaf de start dit jaar staat de AEX op een min van 3%. Na de euforische stemming van vorig jaar maakt de beurs dus een stap op de plaats en kunnen we spreken van een kleine correctie. Wat was nu de aanleiding voor deze plotselinge daling? Deze werd denk ik getriggerd door het gepubliceerde banenrapport uit de Verenigde Staten. Wat uit onderstaande tabel blijkt is dat er in januari 200.000 banen bijgekomen zijn in de Verenigde Staten tegen verwacht 180.000. Hiermee komt het werkloosheidspercentage uit op 4,1%. Volgens veel economen staat dit gelijk aan nagenoeg ‘volledige’ werkgelegenheid. Positief zou ik zeggen al kan het ook niet meer veel beter.

Waar zit dan de crux van het verhaal? Die zit in het getal ‘average hourly earning YoY’ van 2,9% tegen verwacht 2,6%. Dit betekent dat de lonen stijgen met het hoogste percentage sinds 2009. De lonen stijgen met bijna 3%. Dit gaat ook doorlopen dit jaar. Een groot aantal bedrijven geeft aan de lonen verder te verhogen dit jaar. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs het grootste percentage bedrijven sinds 1989 is.

Deze sterke macro economische cijfers verhogen de kans op meerdere renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (FED). Met de hogere lonen loopt de inflatie op en dat betekent normaal gesproken een hogere rente. Dit zien we ook duidelijk terug in de ontwikkeling van de 10-jaars rente in de Verenigde Staten. Deze staat op dit moment op 2,85%. Aan het begin van dit jaar stond de rente nog op 2,4%. In de Verenigde Staten gaat het dus economisch gezien goed en dit doet de rente oplopen. Het zal ook betekenen dat het (extreem) ruime monetaire beleid van de FED tot het verleden gaat behoren.

Je zult waarschijnlijk zeggen waarom dalen de aandelen nu het zo goed gaat. In deze spelen er een aantal zaken in mijn beleving.

 1. De rente loopt omhoog. Dit betekent dat er een (beter) alternatief komt voor het beleggen in aandelen.
 2. Om de waarde van aandelen te berekenen plakken beleggers een risicopremie op een risicoloze belegging. Deze laatste loopt op dus ook de risicopremie loopt op.
 3. De beurs loopt 12 tot 18 maanden vooruit op de economie. Na 9 bull jaren ligt er een keer weer een recessie op de loer.
 4. Het zogenaamde ‘gratis’ geld van de centrale bank verdwijnt langzaam maar zeker uit het systeem.
 5. Waarderingen in de Verenigde Staten liggen stevig boven het historisch gemiddelde. Dit kan lange tijd zo blijven, maar uiteindelijk geloof ik wel in enige vorm van mean reversion (terugkeren naar het gemiddelde). Zie hieronder een grafiek over de waardering in de Verenigde Staten.

Dit is natuurlijk geen complete lijst, maar het geeft u beter inzicht in wat er in mijn ogen speelt op de markt. Betekent dit het einde van hogere aandelenkoersen? Ik ben daar zeker niet van overtuigd. Daarbij komt dat we op de Europese markt nog een paar jaar achterlopen bij de Verenigde Staten. Hieronder kijk in naar de aandelen in de AEX en de gemiddelde verwachting van analisten.

Het valt op dat analisten denken dat alle aandelen kunnen stijgen behalve Vopak. Eerlijk gezegd kan ik dat niet serieus nemen….zoveel optimisme.

Top 5 aandelen met meeste opwaarts potentieel volgens de analisten:

 1. Altice met verwacht opwaarts potentieel van 53,7%
 2. Unibail met 27,6%
 3. SBM 25,4%
 4. KPN 23,9%
 5. Unilever 19,9%

Let op! Dit is niet mijn top 5 van aandelen. Wilt u mijn actuele beleggingsportefeuille zien? Bij ProBeleggen laat ik exact zien waarin ik beleg.

Top 5 aandelen die kunnen dalen in waarde volgens de analisten:

 1. Vopak -3.9%
 2. N.A. (not available)
 3. NA 🙂
 4. NA 🙂
 5. NA 🙂

Van beleggers hoor ik vaak dat het lastig is een goed overzicht te krijgen van verwachtingen, koersdoelen, dividendrendement en aanbevelingen van analisten. Om die belegger te helpen staat hierboven dus het overzicht van alle aandelen in de AEX. Op dit plaatje ziet u het aantal koop, houden en verkoop aanbevelingen per aandeel, het gemiddelde koersdoel, winsttaxaties voor 2018 en 2019, dividendrendement en de koers- winstverhouding. Doe er u voordeel mee!

Albert

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.