Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Adobe: 14% rendement met 39% dekking

Adobe: 14% rendement met 39% dekking
12 apr 2024 om 13:49

Aandelen Adobe lieten eerder een aanzienlijke outperformance zien. Gerekend vanaf november 2022 verdubbelden aandelen Adobe in slechts een jaar tijd in waarde en stegen van circa $300 tot ruim $600 in november 2023.

Sinds begin dit jaar zien we een echter duidelijke underperformance van aandelen Adobe in vergelijking met bijvoorbeeld de NASDAQ-100. De index steeg met ruim 10%. Aandelen Adobe noteren ruim 13% lager.

Zorgen over mogelijke vertraging van de omzetgroei, toenemend concurrentierisico door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), een recente tegenvallende outlook en het feit dat beleggers wellicht te vroeg anticipeerden op omzetgeneratie vanwege de implementatie van generatieve AI in het productaanbod van Adobe kunnen als redenen worden aangemerkt waarom de aandelen het dit jaar minder doen op de beurs.

Over Adobe

De Amerikaanse technologiegigant Adobe richt zich met verschillende (software)applicaties op de markten multimedia, content(ontwerp) en marketing. Onder meer het populaire grafische programma Photoshop behoort tot het productaanbod van Adobe. Ook het bestandsformat .PDF werd ooit door Adobe ontwikkelt. De onderneming werd in 1982 opgericht en staat al sinds 1986 op de beurs genoteerd. Inmiddels kent het bedrijf een marktkapitalisatie van ruim $220 miljard en behoort daarmee tot de grootste technologiebedrijven wereldwijd.

Het grootste omzetsegment van Adobe betreft ‘Digital Media’ bestaande uit zowel ‘Creative Cloud’ als ‘Document Cloud’. In Q124 behaalde dit segment ruim $3,8 miljard omzet. 12% meer dan een jaar eerder.

  • Creative Cloud biedt verschillende digitale tools aan gericht op creativiteit. Denk daarbij aan fotografie, design, video en animatie.
  • Document Cloud richt zich op applicaties geschikt voor het maken, bewerken, delen en ondertekenen van digitale documenten.

Zie hieronder een visueel overzicht:


Deze column wordt u aangeboden door ProBeleggen.nl


Het tweede omzetsegment betreft ‘Digital Experience’ bestaande uit ‘Experience Cloud’. In Q124 rapporteerde dit segment een omzet van bijna $1,3 miljard. 10% meer dan een jaar eerder.

  • Experience Cloud biedt oplossingen voor bijvoorbeeld klantbeheer, contentmanagement, data-analyse en marketingautomatisering.

Zie hieronder een visueel overzicht:

Compounder Adobe

Over de afgelopen 5 jaar wist Adobe gemiddeld ruim 17% omzetgroei te realiseren. De EBITDA nam over diezelfde periode met gemiddeld 19% per jaar toe en de winst per aandeel met 22%

De softwaresector kent hoge marges en dat geldt ook voor Adobe. De brutomarge lag de afgelopen 5 jaar op gemiddeld 89%, de (adjusted) EBITDA-marge op 48% en de nettowinstmarge op 30%.

Daarnaast zien we duidelijk dat Adobe de afgelopen jaren zowel de operationele marge, ROIC als de vrijekasstroom consistent heeft weten te laten stijgen.

Middels het consistent doen groeien van de omzet, blijven verbeteren van de (winst)marges en het inkopen van eigen aandelen kan dit aandeel worden aangemerkt als een typische ‘compounder’.

Zie hieronder ter illustratie het aantal uitstaande aandelen over de afgelopen jaren:

Kwartaalcijfers Q1 2024

Op 14 maart rapporteerde Adobe kwartaalcijfers over het eerste kwartaal van 2024. De cijfers waren beter dan verwacht maar de verwachting voor het komende kwartaal bleef achter bij de verwachtingen van analisten. Aandelen noteerden in reactie op deze berichtgeving lager.

De zogeheten ‘AI-monetization ramp’, oftewel het geld verdienen aan de implementatie van AI in het productaanbod, gaat niet zo snel als beleggers hadden gehoopt. In de earnings call liet Adobe weten dat het verwacht dat generatieve AI pas in de tweede jaarhelft een positieve bijdrage zal gaan leveren aan de omzet.

Adobe kondigde ook een inkoopprogramma aan van $25 miljard. Ruim 10% van de marktkapitalisatie van de onderneming. Wel loopt het programma tot 2028.

Annual Summit

Op 26 maart organiseerde Adobe haar jaarlijkse bijeenkomst voor beleggers. De focus lag uiteraard op productinnovatie omtrent kunstmatige intelligentie.

Adobe liet weten dat de zogeheten ‘AI-roadmap’ volgens plan verloopt en dat beleggers enig geduld zullen moeten hebben voor wat betreft de ‘monetization’ van alle AI-gerelateerde tools.

Er werd een partnership met Microsoft aangekondigd waarbij men data, content en processen gaat integreren. Het gaat hierbij om de Adobe Experience Cloud software in combinatie met Microsoft Copilot.

Analisten waren positief over de beleggersdag. Morgan Stanley sprak van een solide visie omtrent generatieve AI en herhaalde een koopadvies met $675 als koersdoel voor het aandeel. Ook JP Morgan was positief en hanteert $660 als koersdoel voor aandelen Adobe.

Beleggers te negatief/ongeduldig?

Alhoewel (een deel van) de zorgen van beleggers terecht lijken zal Adobe hoogstwaarschijnlijk wel degelijk gaan profiteren van de implementatie van kunstmatige intelligentie in het productaanbod. Mogelijk weet Adobe hierdoor op termijn positief te verrassen met extra omzetgroei.

Beleggers lijken echter te vroeg te hebben voorgesorteerd op de positieve vooruitzichten en het uiteindelijk genereren van inkomsten hiermee. Gelet op de uitspraken van Adobe in de earnings call en de beleggersdag komt dit er echter wel degelijk aan. Enig geduld kan wellicht beloond worden.

De angst omtrent concurrentie valt deels als terecht aan te merken. Echter, het sterke ecosysteem van Adobe met het aanbod aan diverse softwareapplicaties biedt een behoorlijke bescherming tegen toenemende concurrentie. Dit ‘ecosysteem voordeel’ zien we ook duidelijk bij Apple, Microsoft en andere techbedrijven.

Zoals blijkt uit de afgelopen 5 jaar kan Adobe als typische compounder worden aangemerkt. Dat maakt het bedrijf een interessante beleggingspropositie voor de langere termijn. De recente underperformance biedt een interessante instapmogelijkheid in deze compounder met AI-exposure.

Op dit moment ligt het gemiddelde koersdoel van analisten op $617 voor aandelen Adobe. De huidige koers noteert rond de $480.

Risico’s

Alhoewel Adobe verwacht om te profiteren van de implementatie van kunstmatige intelligentie in het productaanbod betreft de opkomst en adoptie van kunstmatige intelligentie ook een risico. Steeds meer partijen bieden online software aan die (deels) concurreert met het productaanbod van Adobe.

Onlangs lanceerde OpenAI bijvoorbeeld het zogeheten Sora waarbij op basis van tekst geautomatiseerd videobeelden gecreëerd kunnen worden. Aandelen Adobe daalden stevig in reactie op die lancering. Adobe gaf aan dat eigen text-to-video functionaliteiten pas later in het jaar zullen worden gelanceerd.

Analisten rekenen voor de komende jaren gemiddeld op 10-12% omzetgroei voor Adobe. De mogelijkheid bestaat dat Adobe deze groeiverwachtingen niet weet waar te maken.

Ook valt een bredere draai uit de sector technologieaandelen niet uit te sluiten waarbij ook Adobe een koersdaling zou kunnen zien.

Rendement certificaat Adobe

Rendement certificaten kunnen een interessant rendementspotentieel bieden als alternatief voor een directe investering in de aandelen.

Het onderstaande certificaat met als ondergrens 300 USD kan mogelijk 14% rendement opleveren in ongeveer 14 maanden tijd. Geannualiseerd ruim 11%.

Om dit rendement te kunnen verzilveren dienen aandelen Adobe gedurende de looptijd van het certificaat niet op of onder 300 USD te handelen. Deze ondergrens biedt een dekking van circa 39%.

Momenteel handelt het certificaat op een koers van circa 490 EUR. Het certificaat kent een bovengrens en maximale uitbetaling van 560 EUR. Het certificaat loopt af in juni 2025.

Mocht het aandeel toch onder deze ondergrens zakken, dan ontvangt de belegger op de einddatum de prijs van het onderliggende aandeel, in dit geval Adobe.


KLIK HIER voor de details van het certificaat – ISIN: NLSGE001CCB7


Overzicht beschikbare rendement certificaten Adobe: klik hier

Brochure Rendement certificaat: klik hier

Factsheet Rendement certificaat: klik hier

Productinformatie: klik hier

Q&A video over werking Rendement certificaat

Wil je meer weten over de werking van deze producten? Onlangs maakten we een video in samenwerking met Societe Generale om de meest voorkomende vragen van beleggers over deze certificaten te bespreken. Hieronder kun je de video bekijken:

Disclaimer

Beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. Deze producten kwalificeren als complexe producten en zijn bedoeld voor ervaren beleggers in Nederland die voldoende kennis en ervaring hebben om de kenmerken van deze producten te begrijpen en de risico’s ervan in te schatten. De aanschaf van een financieel instrument kan een risico met zich meebrengen. Wij raden u daarom ten zeerste aan om de volledige productinformatie te lezen zoals opgenomen in de voorgeschreven documenten, zoals het prospectus of het essentiële informatiedocument. Deze documenten zijn terug te vinden via de website www.sgbeurs.nl op de productpagina van het uitgegeven beursproduct onder “Documentatie”. De goedkeuring van het prospectus kan niet worden beschouwd als aanprijzing van de effecten. U staat op het punt een product te kopen dat niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen is. 

De inhoud van dit artikel is niet opgesteld, bewerkt, gecontroleerd of gevalideerd door Société Générale. De juistheid, volledigheid of relevantie van verstrekte informatie is niet gegarandeerd. Société Générale kan niet aansprakelijk worden gehouden (in nalatigheid of anderszins) voor enig direct of indirect verlies, schade, kosten of nadeel voortvloeiend uit het gebruik van deze video of de inhoud ervan en wijst uitdrukkelijk elke aansprakelijkheid af, hetzij direct hetzij indirect, uitdrukkelijk of impliciet, contractueel, uit onrechtmatige daad, wettelijk of anderszins, in verband met de nauwkeurigheid of volledigheid van de informatie of voor enige hierin vervatte opinie of voor enige fouten, weglatingen of onjuiste verklaringen in dit artikel.

Deze column wordt u aangeboden door ProBeleggen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Adobe

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.