AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Nico Inberg woensdag, 2 november 2022 10:12

Accsys in diepe problemen

Houtverwerkingsbedrijf Accsys heeft zichzelf diep in de nesten gewerkt. De fabriek in Hull, waar Tricoya zou worden gemaakt, is nog steeds niet af en kost, om af te maken, nog minimaal €35 miljoen extra.

  • Bouw fabriek in Hull stopgezet
  • Accsys krijgt volledige controle
  • Veel geld nodig voor afbouw fabriek en afbouw schuld

De partners waar Accsys in Hull mee werkt, hebben hun deel van het project inmiddels aan Accsys overgedragen. Accsys koopt dit met de uitgifte van nieuwe aandelen (11,9 mln, 5,7% van het aandelenkapitaal) zodat er in ieder geval geen kapitaaloutflow is.

Om verder geen kosten te maken gaat Accsys de afbouw van de fabriek bevriezen voor in ieder geval een half jaar. De kosten daarvoor zijn €0,5 mln per maand. De nettoschuld staat op €62 mln (€55 mln eind maart), waaronder een toegezegde investering in de VS van €28 miljoen.

Als reden wordt gegeven dat de kosten voor acetyl zo hoog zijn momenteel dat de winstmarge voor tricoya ernstig onder druk zou komen te staan maar de realiteit is waarschijnlijk dat er momenteel geen geld is.

Om de fabriek af te bouwen heeft Accsys volgens derden zo'n €35 miljoen nodig, plus een half jaar lang €0,5 miljoen voor doorlopende kosten. Komen we op €38 miljoen.

Daarnaast is de schuld inmiddels 6 keer de ebitda en ook daar zal wat aan gedaan moeten worden. Accsys staat dus voor de loodzware opgave om minimaal €38 miljoen maar misschien wel €60-80 miljoen uit de markt te halen.

De vraag is uiteindelijk of Accys wel een goed rendement kan halen op de totaal benodigde investering in Hull. De investeringsbeslissing werd genomen op basis van een veel lagere investeringsbehoefte en betere marges voor tricoya. Dit valt beide nu de verkeerde kant op.

Er staan momenteel 218 miljoen aandelen uit wat het bedrijf een market cap geeft van €170 miljoen. Inclusief schuld van €62 miljoen komt de Enterprise Value uit op €232 miljoen, waardoor de EV/Ebitda ratio uitkomt (ebitda was afgelopen jaar 10,4 mln) op 23.

 

Accsys zal dus op zoek moeten naar een geldschieter om enerzijds de fabriek in Hull straks af te bouwen en anderzijds de schuld te verlagen.

Dan is het ook nog de vraag hoe het met de investering in de Amerikaanse fabriek zal gaan want Accsys heeft daar €28 miljoen toegezegd maar daar zal het ook wel niet bij blijven.

Conclusie

Hoe Accsys dit gaat oplossen is nog niet duidelijk, maar er zal wellicht een enorme claimemissie aan te pas moeten komen om weer in veiliger vaarwater te komen. Of er moet een nieuwe partij groot durven instappen. Onzekere tijden voor beleggers in Accys. Rooskleurig ziet het er in mijn ogen nu niet uit.


DISCLAIMER:

Nico heeft geen positie in Accsys

Je dient de informatie in dit artikel niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan deze informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.

Je bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die je neemt met betrekking tot jouw beleggingen. Indien iemand besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan koersverlies tot gevolg hebben.

De Aandeelhouder TV

november 25, 2022

Index bullen op dreef – 25nov22

november 25, 2022

Zuid Koreaanse exporten als winstindicator en voorspeller van de beurs. Hoe dan?

november 25, 2022

Forfarmers, Philips, TomTom en Bayer | DeAandeelhouder Podcast Afl. 99

november 25, 2022

Twitter verrast in verder lege markt | 25 november 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 nov 17:07 Nico Inberg

Geen verplicht bod op PostNL

24 nov 09:52 Redactie

Terugkijken: Stel jouw vragen aan Nico!

24 nov 09:26 Bas Heijink

Gaat de olieprijs richting de $60?

23 nov 09:29 Van Eck

De voordelen van de genomicarevolutie

22 nov 14:54 Cees Smit

Column: Het gaat beginnen

Het laatste beursnieuws