AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Peter Garnry donderdag, 4 november 2021 09:03

Aandelen blijven veerkrachtig, ondanks stijgende inflatie

De aandelenmarkten trotseren momenteel alle negatieve krachten, zoals de vertraging in China, de toenemende inflatiedruk, de opleving van de grondstoffen en de stijgende rente. Op korte termijn lijkt het erop dat beleggers liever aandelen aanhouden dan obligaties, in hun streven om kapitaal te beschermen tegen stijgende inflatie. Ook laat ik in deze blog mijn licht schijnen over de verbluffende ommekeer bij het Japanse Sony. 

Hoewel de inflatieverwachtingen snel stijgen, China vertraagt en beperkingen in de toeleveringsketen een impact hebben op de winstmarges in het derde kwartaal van het winstseizoen, blijven aandelen het wereldwijd goed doen. De S&P 500 sloot vrijdag op een nieuwe all time high.

Beleggers geven vooralsnog de voorkeur aan aandelen boven obligaties, tegen de achtergrond van de stijgende inflatiedruk. Wij zijn het daarmee eens en de geschiedenis toont aan dat aandelen de inflatie op korte termijn goed kunnen opvangen. Dit brengt ons bij de kwestie van aanhoudende inflatie.

Als de wereld zich ontwikkelt in de richting van een wereld met aanhoudend hogere inflatie en de nominale rendementen dit plotseling weerspiegelen, dan zullen de waarderingen van aandelen wereldwijd naar een lager niveau worden bijgesteld. Dit zal een aanzienlijke daling van aandelen tot gevolg hebben. Wij blijven van mening dat beleggers overwogen moeten zijn in megacaps, cyberbeveiliging, halfgeleiders, logistiek, India en de grondstoffensector. De stijgende inflatie en rentevoeten zullen bedrijven met een hoge schuldgraad en lage winstmarges afstraffen.

De verbluffende ommekeer van Sony

De aandelen van Sony zaten begin deze week in de lift en zijn 37,4% op jaarbasis gestegen. Ze zijn zelfs met 1641% gestegen in vergelijking met het dieptepunt in oktober 2012. Dit is een opmerkelijke wending voor het Japanse technologiebedrijf, waarvan werd voorspeld dat het failliet zou gaan. Sony staat nu op slechts 5,2% van een nieuwe all time high. Hiermee komt een einde komt aan de daling van 21 jaar die begon op het hoogtepunt van de internetbubbel.

Sony maakte vorige week zijn meest recente resultaten bekend en verhoogde zijn verwachting voor bedrijfsinkomsten naar 1,04 miljard Japanse yen, tegenover een eerdere verwachting van 980 miljard Japanse yen. Volgens het bedrijf hebben de uitgebreide activiteiten op het gebied van muziek, televisie, entertainment en camera's het bedrijf geholpen om de pandemie te doorstaan.

De meest winstgevende factor voor Sony is het groeiende aandeel van de inkomsten en winsten uit zijn segment Game & Network Services. Dit zal het bedrijf helpen om de kasstromen te doen toenemen.

Peter Garnry, Hoofd Aandelenstrategie Saxo Bank

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham