Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

7 top aandelen voor 2022

7 top aandelen voor 2022
24 jan 2022 om 13:45

Het beleggingsjaar 2022 is inmiddels weer van start gegaan en daarom kijken we naar zeven interessante aandelen voor het komende jaar. Hieronder hebben we een lijst met daarin 7 beleggingsideeën voor 2022.

  • ExxonMobil (XOM)

2020 was een rampzalig jaar voor bedrijven in de oliesector, zo ook voor ExxonMobil. Aandelen XOM daalden in een korte periode met bijna 50% vanwege de onzekerheid omtrent het coronavirus. Inmiddels gaan de zaken weer beter nu economieën wereldwijd  open gaan en zorgt de inhaalvraag voor prima cijfers bij ExxonMobil. Sinds november 2020 is de aandelenkoers dan ook meer dan verdubbeld en staat weer op het pre-corona niveau.

Inmiddels noteert de olieprijs alweer enige tijd op relatief hoge niveaus vanwege de enorme vraag. De transitie naar duurzame energie op de langere termijn is in volle gang, maar op de korte termijn blijft de wereld afhankelijk voor olie. Zeker nu veel bedrijven de afgelopen jaren minder zijn gaan investeren in fossiele brandstof bestaat er de mogelijkheid dat de krapte op de oliemarkt nog wel even aan gaat houden. Goed nieuws voor Exxon, want zij kunnen daarvan profiteren.

  • Microsoft (MSFT)

Microsoft behoort tot de grootste technologiebedrijven ter wereld met een marktkapitalisatie van ruim 2 biljoen. In 2021 wist het aandeel een enorme koerswinst van ruim 50% neer te zetten. Het technologiebedrijf heeft enorm geprofiteerd van de verschuiving naar het werken op afstand en behaalde daardoor aanzienlijk meer omzet uit het cloud segment.

De onderneming rapporteerde over het derde kwartaal van 2021 een omzet van $45,3 miljard, en dat is 22% meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg met maar liefst 48% tot $20,5miljard.

Onlangs kwam nieuws naar buiten dat Microsoft een overname gaat doen van Activision Blizzard, bekend van onder meer Call of Duty. De techgigant betaalt het prijskaartje van bijna $69 miljard in contanten. Mocht de overname uiteindelijk doorgaan dan zal Microsoft haar gaming segment enorm kunnen versterken.

  • Alibaba (BABA)

Het aandeel Alibaba heeft een zware periode achter de rug. De koers van de Chinese e-commerce gigant is sinds de top in oktober 2020 meer dan gehalveerd. Alibaba kwam groot in het nieuws toen oprichter Jack Ma eind november 2020 opeens spoorloos verdween.

Zorgen omtrent strenge regulatie vanuit de Chinese overheid en een afzwakkende economische groei zijn als belangrijkste oorzaken aan te wijzen voor de koersdaling. Daarnaast is er veel competitie in het binnenland waar men zich zorgen om maakt, denk aan bijvoorbeeld JD.com.

Behalve e-commerce richt Alibaba zich ook op de cloud. Ook wil de onderneming zich gaan richten op de metaverse en is de onderneming bezig om zelf microchips te ontwerpen. Op deze manier wil Alibaba zich gaan verzekeren van voldoende toekomstige groei.

Enkele bekende beleggers zijn inmiddels aan het hopen op een ommekeer bij Alibaba. Onder meer Charlie Munger, bekend van Berkshire Hathaway, heeft zijn belang in de e-commerce onderneming onlangs verdubbeld.

  • AbbVie (ABBV)

De naam AbbVie zal voor veel beleggers bekend zijn. De onderneming behoort tot de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld met een marktkapitalisatie van circa $240 miljard.

Onlangs kreeg AbbVie goedkeuring voor haar JAK-remmer RINVOQ (upadacitinib) wat zou moeten helpen tegen matige tot ernstige atopische dermatitis (AD). Daarnaast heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA onlangs het medicijn Atogepant, dat helpt tegen migraine, goedgekeurd. Aangezien wereldwijd een miljard mensen last hebben van de ziekte kan AbbVie gaan profiteren van de verkoop van het medicijn.

Daarnaast kreeg AbbVie onlangs goedkeuring voor haar JAK-remmer RINVOQ (upadacitinib) wat zou moeten helpen tegen matige tot ernstige atopische dermatitis (AD).

  • SunRun (SUN)

Dit is waarschijnlijk het minst bekende aandeel uit het rijtje. SunRun bestaat echter al sinds 2007 en richt zich zoals de naam al doet vermoeden op zonnepanelen. SunRun richt zich met name op particulieren en levert behalve zonnepanelen ook bijbehorende batterijen voor thuis.

De onderneming heeft naar eigen zeggen meer dan 600,000 klanten en verkoopt haar diensten in meer dan 22 verschillende staten, Washington DC en Puerto Rico. De afgelopen jaren is er consistente groei zichtbaar in het aantal klanten en SunRun is dan ook marktleider.

De kosten voor zonnepanelen en batterijen zijn de laatste jaren significant afgenomen, waardoor SunRun kan gaan profiteren van de huidige trend richting duurzame energie.

  • Walt Disney (DIS)

Nummer zes op de lijst is een bekende naam. Bij Walt Disney zullen veel mensen denken aan de animatiefilms en pretparken. Inmiddels is de onderneming een grote speler in de streamingmarkt met haar eigen Disney+ platform en heeft het platform meer dan 120 miljoen abonnees.

Omdat de pretparken moesten sluiten vanwege corona zijn de aandelen in 2020 hard afgestraft. Met betere vooruitzichten wat betreft de coronacrisis en het groeiende streamingplatform kan dit aandeel wel eens gaan verrassen in de komende jaren.

  • Virgin Galactic (SPCE)

Als afsluiter hebben we Virgin Galactic op de lijst staan. De onderneming van de excentrieke Richard Branson heeft zijn zinnen gezet op ruimtevaart. Virgin wil commerciele vluchten aanbieden naar de ruimte. Inmiddels zijn er al honderden tickets verkocht met prijzen rond de $450,000 per ticket.

Deze nieuwe markt kan in de toekomst hard gaan groeien, en Virgin Galactic is een pioneer in deze industrie. De aandelen van het bedrijf stegen vorig jaar juli aanzienlijk na een succesvulle bemande raketlancering, maar inmiddels staan de aandelen op het laagste niveau in jaren. Voor de belegger met een lange horizon kan dit wel eens een interessante koop gaan blijken.

Dit waren zeven aandelen voor het nieuwe beleggingsjaar 2022. Vergeet niet dat beleggen in aandelen altijd risico met zich meebrengt. Je kunt je kapitaal verliezen, en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Wil je weten hoe je gemakkelijk deze aandelen kunt kopen? Neem eens een kijkje op het Freedom24 platform van Freedom Finance.

Klik hier om je te registreren bij Freedom24

Het is een Europese broker die meer dan een miljoen handelsinstrumenten aanbiedt, waaronder talloze IPO aandelen. Op dit moment het de enige broker in de Europese Unie die het mogelijk maakt om te investeren in IPO’s.

Hieronder zie je de resultaten van de beste IPO’s in 2021 (prijsgroei van het aandeel na 93 dagen lock-up periode)

Upstart – 475% (lock-up afgelopen 18 maart 2021)

BioAtla – 293% (lock-up afgelopen 18 maart 2021)

Doximity – 231% (lock-up afgelopen 27 september 2021)

D-local – 224% (lock-up afgelopen 9 september 2021)

Verve – 215% (lock-up afgelopen 20 september 2021)

Natuurlijk is het zo dat niet alle beursgangen succesvol uitpakken voor beleggers. In 2022 zijn de meest bekende IPO’s die van Starlink, Stripe, TikTok, Databricks en andere bedrijven, die vermoedelijk hard kunnen stijgen. De volledige lijst kun je vinden via: https://freedom24.com/ipo

IPO’s zijn in trek en daardoor is er continue een sterke vraag naar de aandelen vanwege de beursgang. Het aantal IPO aandelen is daardoor beperkt, en ze worden verdeeld onder de Freedom Finance klanten op basis van klantwaardering.

Klanten kunnen hun waardering snel ophogen en hogere allocatie verkijgen gedurende een IPO door een sterke beleggingsportefeuille op te bouwen. Door aandelen te kopen via Freedom24 krijgt men niet alleen toegang tot veelbelovende beleggingen, maar ook toegang tot unieke IPO privileges.

Je kunt je gemakkelijk registreren op de website van Freedom24 – het kost maar 10 minuten. Via de link hieronder kun je een account aanmaken:

Klik hier om je te registreren bij Freedom24

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.