Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - dinsdag, 12 november 2019 13:46

3 Goedkope ETFs in een (overgewaardeerde) Bull Markt

Matthew Johnston van Investorplace.com denkt dat beleggers meer naar aandelen buiten de VS moet gaan kijken. Met lagere koers/winstverhouding en een Europese aandelen markt die over de laatste 12 maanden beter presteert dan die van de VS liggen daar juist grote mogelijkheden. Hij heeft 3 ETFs uitgekozen die interessant voor u kunnen zijn.


Amerikaanse aandelen hebben het de afgelopen jaren wereldwijd beter gedaan dan de rest van de wereld, maar juist om die reden willen investeerders wellicht op zoek gaan naar nieuwe kansen op buitenlandse markten. De verschillen in prestaties tussen de VS en de buitenlandse markten in het recente verleden hebben ervoor gezorgd dat de VS er extreem overgewaardeerd uitziet in vergelijking met het buitenland. Maar met een beweging van kapitaal naar buitenlandse markten die waarschijnlijk al aan de gang is, lijken internationale aandelen en exchange-traded fondsen (ETF) in de nabije toekomst beter te gaan presteren, volgens een recent rapportage van Barron's.

Belangrijkste Punten:

  • Amerikaanse markten hebben het de afgelopen jaren beter gedaan dan buitenlandse markten.
  • Amerikaanse aandelen zien er overgewaardeerd uit in vergelijking met buitenlandse aandelen.
  • De buitenlandse aandelen hebben een comeback gemaakt het afgelopen jaar.
  • Buitenlandse ETF's kunnen investeerders kansen bieden voor outperformance.

Wat het betekent voor investeerders

De S&P 500 is de afgelopen vijf jaar met 52% gestegen, terwijl de iShares MSCI All Country World Index Ex-U.S. ETF (ACWX) met slechts 6% is gestegen. Het scherpe contrast in prestaties weerspiegelt de gunstige ontwikkeling van Amerikaanse aandelen in het afgelopen half decennium, omdat buitenlandse markten te lijden hebben gehad onder de tragere economische groei en negatieve rentetarieven. Het feit dat de V.S. de thuisbasis is van een aantal grote seculiere groeiaandelen met een grootte market cap, heeft ook geholpen om haar markten hoger te duwen in dit huidige lage-groei klimaat. Maar die factoren hebben ook bijgedragen tot de waardering van de Amerikaanse aandelen die er rijk uitzien in vergelijking met hun buitenlandse collega's.

Er is een verschuiving naar buitenlandse aandelen aan de gang, aangezien de Amerikaanse waarderingen een hoog niveau bereiken en de winstgroei toeneemt. Ondertussen begint de wereldwijde economische vertraging de Amerikaanse economie in te halen, wat zich begint af te tekenen in de meer recente aandelenprestaties. Lisa Shalett, Chief Investment Officer van Morgan Stanley Wealth Management, wijst erop dat de MSCI Europe Total Return Index het afgelopen jaar beter heeft gepresteerd dan de S&P 500 Total Return Index.

Hoewel de wereldwijde economische vertraging voor de Amerikaanse en buitenlandse markten niet veel goeds voorspelt, zijn de sombere vooruitzichten waarschijnlijk grotendeels ingeprijsd. De markten zijn vooruitziend en hebben de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China en Brexit grotendeels verdisconteerd, aldus Shalett. Natuurlijk, als een van die conflicten zich verergert, zou er meer negatieve reactie voor kunnen komen voor aandelen wereldwijd.

De centrale banken over de hele wereld zijn echter begonnen met een verschuiving in de richting van een gemakkelijker monetair beleid, waarbij de aankoop van activa wordt opgevoerd en de rentevoeten worden verlaagd om de groei te stimuleren. Afgezien van een verslechtering van de geopolitieke en handelsbetrekkingen zouden deze inspanningen moeten leiden tot een "tailwind" voor de buitenlandse markten, met name de cyclische, exportgerichte markten. "Het tempo van de veranderingen in de verslechtering en de aandelenkoersen zijn gestabiliseerd", zegt Shalett. "Voor ons is dat een teken dat het ergste misschien al is verdisconteerd."

De ETFs

Een optie voor beleggers die op zoek zijn naar exposure naar buitenlandse markten is het iShares MSCI EAFE Value ETF (EFV), waarvan de vier grootste holdings, Toyota Motor Corp., HSBC Holdings PLC, BP Plc. en Royal Dutch Shell Plc. Class A. Tot op heden is het fonds met 9,3% gestegen en worden de aandelen verhandeld tegen een koers-winstverhouding (K/W-ratio) van 12,56, vergeleken met de K/W-ratio van S&P 500 van 21,96.

Een andere optie is de iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG), met de volgende top vier van participaties, Alibaba Group Holding Ltd., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Tencent Holdings Ltd. en Samsung Electronics Co., Ltd. Het fonds is sinds het begin van het jaar met 10,2% gestegen en de aandelen worden verhandeld tegen een koers/winstverhouding van 13,89.

De iShares MSCI Japan (EWJ) is ook een optie voor beleggers die op zoek zijn naar een specifieke blootstelling aan Japanse aandelen. De vier grootste fondsen zijn Toyota, Sony Corporation, Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc. en SoftBank Group Corp. Tot op heden is het fonds met ongeveer 17% gegroeid en de aandelen worden verhandeld tegen een koers/winstverhouding van 14,50.

Vooruitblik

Terwijl deze drie internationale ETF's dit jaar zijn achtergebleven bij de Amerikaanse aandelenmarkten, zal hun relatieve onderwaardering in het kader van een Amerikaanse economie die tekenen van vertraging vertoont, volgend jaar waarschijnlijk een positieve wind in de rug leveren voor hun prestaties.

De Aandeelhouder TV

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

juli 2, 2020

Optimisme beursexperts daalt verder

juli 2, 2020

AEX 2 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Tour Tips & Trades Portaal

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS

29 jun 10:41 Redactie

Webinar terug kijken ‘Dekking zoeken of volle kracht vooruit?’

29 jun 10:36 Redactie

Webinar ‘Hoe positioneer ik mijn portefeuille in onzekere tijden?’ – Beleggersfair 26 juni 2020