fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Redactie - dinsdag, 25 februari 2020 17:04

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu de corona-angst heerst

Danny Vena van The Motley Fool benadrukt 3 dingen die investeerders moeten onthouden nu dat de markt daalt door het coronavirus. Beleggers moeten vermijden dat ze toegeven aan angst en paniek.


Het is moeilijk om de dagelijkse krantenkoppen over de uitbraak van het coronavirus te negeren, met de ziekte die nu officieel COVID-19 heet. Het laatste nieuws meldt dat het virus nu voet aan de grond heeft gekregen in Zuid-Korea, Iran en Italië, en de meest recente telling is onthutsend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft de ziekte zich nu verspreid naar 29 landen. Het aantal gevallen wereldwijd heeft de 79.000 overschreden (met de overgrote meerderheid nog steeds in China), en eiste meer dan 2.600 slachtoffers.

Corona heeft de beurs in een neerwaartse spiraal gestuurd. De Dow Jones Industrial Average, de S&P 500, en de NASDAQ lieten maandag allemaal een daling van minimaal 3% zien. De verliezen in Europa waren nog groter.

Hoewel de angst en de onzekerheid rond deze wereldwijde uitbraak zeker begrijpelijk is, zijn er drie dingen die beleggers zich moeten inprenten bij de huidige marktdaling voortkomend uit angst voor verdere verspreiding.

1. Blijf bij je plan.
In tijden als deze, kan het zenuwslopend zijn om de markt te zien kelderen, met name bij het zien van schreeuwerige krantenkoppen die massaal het  puntentotaal of het procentuele verlies van de belangrijkste indexen trompeteren. Of wat dacht u van  "slechtste dag in bijna 4  jaar tijd".

Hoewel het makkelijker gezegd is dan gedaan: negeer deze paniekerige krantenkoppen en blijf bij je plan. De meeste beleggers hebben een plan, of het nu gaat om het investeren van een vast maandelijks bedrag, beleggen vanuit lange termijnperspectief voor je pensioen of actief handelen. Plannen worden gemaakt wanneer beursnieuws bijzaak is en sportkoppen de overhand hebben. Wat uw plan ook is, houd je er aan.

2. Blijf af van de verkoopknop
Het oude idioom - laag kopen, hoog verkopen - wordt nooit bereikt als een belegger zich laat leiden door emoties en aandelen verkoopt uit angst in het midden van een beursdaling, vooral wanneer die van korte duur zou kunnen zijn. Beleggers denken op grote schaal dat ze er voor de lange termijn in zitten, totdat het onverwachte gebeurt, waardoor de markt in een scherpe neerwaartse spiraal terecht komt. Angst krijgt dan de overhand.

Negatieve emoties - zoals angst - veroorzaakt door externe factoren buiten onze controle zijn nooit een vriend van een belegger, wat vaak leidt tot verkeerde investeringsbeslissingen, zoals de verkoop bij het eerste teken van een marktdaling.

Het is belangrijk om te onthouden dat net als de aandelen omhoog gaan, ze ook omlaag gaan - waarschijnlijk vaker dan je je realiseert - met de gemiddelde correctie die zich ongeveer elke twee jaar voordoet, en kleinere dalingen komen nog vaker voor. Het is het beste om je emoties in toom te houden en geen overhaaste beslissingen te nemen, vooral omdat ze je waarschijnlijk op basis van emoties altijd precies het verkeerde moment zult verkopen.

3. Ook dit gaat voorbij
Hoewel het verleidelijk is om te denken dat het einde nabij is en het nooit meer goed komt, is de realiteit heel anders. In feite is dit niet de eerste keer dat de wereld geconfronteerd wordt met een coronavirus.

In 2003 was er een wereldwijde uitbraak van het Severe Acute Respiratory Syndrome of SARS -- ook binnen de familie van de coronavirussen -- die een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid over de hele wereld veroorzaakte. Over een periode van acht maanden werden er over de hele wereld meer dan 8.000 gevallen gemeld waarbij mensen in 29 verschillende landen besmet raakten  en uiteindelijk 774 dodelijke slachtoffers vielen. Tijdens de uitbraak werden duizenden mensen in quarantaine geplaatst, het reizen werd beperkt, vele grote steden zagen eruit als spooksteden en de grenzen werden gesloten.

Als dat allemaal griezelig bekend klinkt, dan moet dat maar. Het belangrijkste om te onthouden is dat de epidemie binnen enkele maanden werd ingedamd in geval van Sars. Het is het vermelden waard dat de wereld in de jaren daarna te maken heeft gehad met de vogelgriep, de Mexicaanse griep, MERS, Ebola en Zika virussen. Bekijk je nu de koersgrafiek, dan veroorzaakten die uitbraken slechts een rimpeling in de lange termijn koersontwikkeling.

Zoals het oude gezegde luidt, "Dit zal ook voorbijgaan."

De Aandeelhouder TV

april 2, 2020

Dollar komt onder druk te staan

april 2, 2020

Hoe slecht worden de banencijfers? | 2 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet

01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound